Het einde van 2012 is in zicht. En zoals iedereen weet hoort bij het einde van het jaar een terugblik. Mijn terugblik gaat dit jaar heel veel over 42bis en natuurlijk een klein beetje over mezelf, want ja – dit was ook voor mij een spannend jaar. Laat ik niet dralen en gewoon meteen 2012 induiken… 

Januari

In de eerste maand van 2012 maakten we ons nog druk om het doodenge SOPA. De wetgeving die inmiddels door het Europese parlement van tafel is geveegd. Het artikel met de titel SOPA, ACTA PIPA, werd deze maand dan ook het best gelezen. Het was ook de maand dat ik – de hoofdredacteur van deze hele blogmachine – de eChick award won. En ook tijdens de uitreiking zorgde ik ervoor dat ACTA een plek op het podium kreeg. Een activistische start van het jaar dus.

De 5 best gelezen artikelen van januari:

In januari publiceerden we 96 blogs

Februari

De tweede maand van het jaar is op de een of andere manier altijd de saaiste maand van het jaar. Voor veel mensen een moment om de verveling te verdrijven met een potje Wordfeud. Want hoewel de artikelen over Wordfeud al uit 2011 zijn, leefden ze in deze maand qua bezoekersaantallen weer helemaal op. Maar ook Pinterest deed het goed in de maand van Valentijn: moodboards met cadeautjes misschien?

De 5 best gelezen artikelen van februari:

In februari publiceerden we 92 blogs

Maart

Voor 42bis schreef ik in 2008 en in 2010 een twitterhandleiding voor beginners. En hoewel inmiddels ietwat verouderd, komt de handleiding elke maand weer terug in de top van best bezochte pagina’s op 42bis. In maart stond de handleiding zelfs op nummer 1. De behoefte aan uitleg over Twitter blijft groot. Reden om in 2013 maar weer eens een nieuwe versie te maken. Maar voordat ik dat doe, eerst maar wat tijd maken – want daar had ik in ’12 een chronisch tekort aan. Maart was ook de maand dat een blog van eind februari toch nog goed werd gelezen. Dit artikel ging over de nieuwste rage: Draw Something. Een spelletje dat ik – door eerder genoemd tijdtekort – heb moeten opgeven. Maar it was fun while it lasted…!

De 5 best gelezen artikelen van maart:

In maart publiceerden we 125 blogs

April

cgsApril was een speciale maand voor ons. Tot dat moment heetten we namelijk Contentgirls. Maar op 19 april 2012, besloten we de hele boel om te gooien met een redesign en een naamsverandering en uiteraard met een mooie launchparty. Feesten deden we in de Winkel van Sinkel in Utrecht. De redesign deden we samen met internetbureau Pippali en met veel bloed, zweet, tranen én zenuwen.  ‘s Avonds om 7 uur ging de knop om en was Contentgirls niet meer, maar het nieuwe 42bis geboren. De reacties zijn tot nu toe overwegend positief. De paar kniesoren die de verandering maar lastig vinden, zijn er nog steeds – maar ach: beweging is lekker.

Met een nieuwe identiteit is het geen verrassing dat vooral onze Over ons-pagina het in april goed deed, maar ook de pagina met informatie over blogger voor ons worden leefde helemaal op.

De 5 best gelezen artikelen van april:

In april publiceerden we 121 blogs

Mei

In mei ging ik op uitnodiging van het televisieprogramma Debat op 2 in het publiek zitten tijdens een uitzending over de gevaren van social media. In de uitnodiging werd gevraagd om mensen met een mening en aangezien de opnames ook nog eens in Utrecht waren, leek het me wel een prima uitje. Dat bleek tegen te vallen. Het blog dat ik erover schreef werd in mei het beste gelezen.

De 5 best gelezen artikelen van mei:

In mei publiceerden we 141 blogs

Juni

In juni werden meer dan 6 miljoen wachtwoorden gejat van LinkedIn. Iedereen in paniek en gillend door de straten. Een week later natuurlijk niet meer, maar een infographic met meest gebruikte wachtwoorden deed het in deze maand goed op 42bis. Verder was het een gekke maand, waarin vooral oudere artikelen veel bezoek wisten te trekken.

De 5 best gelezen artikelen van juni:

In juni publiceerden we 145 blogs

Juli

In de maand juli sprong een prachtige campagne overal bovenuit. Verder was ik jarig en werd ik…nou ja, laten we het daar verder niet over hebben. Een nieuw spelletje kregen we er ook bij: Songpop. Ook al zo leuk en ook al zo tijdrovend.

De 5 best gelezen artikelen van juli:

In juli publiceerden we 125 blogs

Augustus

Augustus was de maand van de angst voor social media-inbraken. Althans, als ik de bezoekerscijfers mag geloven: het artikel van Martin Specken hierover werd namelijk het beste gelezen. Maar ook de Facebook-moord en tieten trokken deze maand de aandacht. Al is dat in het laatste geval natuurlijk niet zo’n verrassing.

De 5 best gelezen artikelen van augustus:

In augustus publiceerden we 156 blogs

September

In september waren we natuurlijk allemaal bezig met de verkiezingen (in augustus ook wel, maar dat artikel haalde de top 5 net niet). Daarnaast konden we deze maand geen genoeg krijgen van het projectX “feest” in Haren. Genoeg te beleven dus in de negende maand van 2012.

De 5 best gelezen artikelen van september:

In september publiceerden we 149 blogs

Oktober

Oktober brengt meer slecht web-nieuws. Het Canadese meisje Amanda Todd pleegt na allerlei ellende en pesterijen online zelfmoord. Maar niet voordat ze haar verhaal met een video op YouTube deelt met de wereld. Langzaam maar zeker wordt online pesten een thema, ook in Nederland.

De 5 best gelezen artikelen van oktober:

In oktober publiceerden we 133 blogs

November

Ook in november werden we opgeschrikt door een hack. Dit keer was het slachtoffer Twitter. Even later bleek de hack geen hack, maar een foutje (bedankt). Maar Twitter deed meer in november en besloot copyright-schendende tweets te verwijderen. Een artikel over online vriendschappen op 42bis maakte veel reacties los. Het einde van het jaar is in zicht, maar spannend bleef het.

De 5 best gelezen artikelen van november:

In november publiceerden we 145 blogs

December

December ging over privacy en Facebook en over privacy en Instagram. Waar de een nogal laconiek over zijn eigen privacy was, vond de ander dat de maat vol was. Verder maakten we in december een gratis eBook met 15 webtips van onze eigen bloggers: een klein kerstpresentje van ons aan jou.

De 5 best gelezen artikelen van december:

In december publiceerden we 136 blogs

Het jaar

Het jaar 2012 was dus het jaar dat Chrome naar de top van de gebruikte browsers schoot en Internet Explorer naar plek 2 verdween. Dat het mobiele verkeer op de site steeg van 10,99% van het totaal naar 33,68%. Dat privacy en online vrijheid een thema waren. En natuurlijk dat Contentgirls verdween en 42bis het levenslicht zag. Het jaar dat Obama 4 jaar kon bijtekenen en Astro André de ruimte weer cool maakte. Het was het jaar van heftige gebeurtenissen en kleine irritaties. Het was het jaar van het einde van de wereld, dat veel minder erg bleek dan we van de Maya’s hadden vernomen.

Voor mij persoonlijk was het een fantastisch jaar. Ik won een prijs, volgde een opleiding tot online marketeer, werd vaste bezoeker bij Koffietijd (je moet even scrollen), mocht wekelijks op Wild.FM een verhaaltje doen over apps, zette een nieuwe bedrijf op en was zelfs 8 minuten lang stand-up comedian. Het komende jaar zal nog z’n best moeten doen om dit jaar te overtreffen, maar aan mij zal het in elk geval niet liggen als het geen topjaar wordt. Na de kater van 1 januari raap ik weer al mijn energie bij elkaar om te stuiteren door de avonturen die 2013 gaat brengen.

Dan nog wat extra cijfertjes

Ondanks een redesign en lichte koerswijziging, sluiten we ook dit jaar af met een lichte groei in het aantal unieke bezoekers van 14,7%. Dat moet in 2013 natuurlijk beter, dus blijf ons bezoeken, maar deel onze artikelen ook vooral via jouw favoriete sociale netwerken!

Over sociale netwerken gesproken. De beste delers zaten ook dit jaar weer op Twitter.

De top van social media verwijzers waren in 2012:

  1. Twitter
  2. Facebook
  3. linkedIn
  4. Google+
  5. Pinterest
  6. StumbeUpon
  7. Hyves

Best gelezen heel 2012

Al met al was het een mooi en ook heel spannend jaar, waarin de herpositionering van de site veel tijd en aandacht in beslag heeft genomen. Voor 2013 zijn we met z’n allen (het 42bis team is inmiddels 105 man en vrouw sterk en bestaat uit bloggers, eindredacteuren en het redactieteam) leuke dingen aan het bekokstoven. We hopen dat je blijft komen en we hopen ook dat je je vrienden blijft uitnodigen. Onze doelstelling voor 2013 is een groei in het aantal bezoekers van 50%. Dat deden we al eerder en daar gaan we nu weer voor.

Voor nu veel plezier met het afscheid nemen van het oude jaar en het verwelkomen van het nieuwe jaar. En tot aan de andere kant maar weer!

Dank jullie, zonder jullie was 2012 maar saai geweest! 

Xaviera Ringeling
Hoofdredacteur 42bis

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.652 keer gelezen