Wordfeud is hét spel van dit moment. Iedereen die maar een beetje actief met zijn mobiel of tablet is, speelt het. En het aantal potjes dat ik open heb staan, bewijst dit. De bijzondere spelling die Wordfeud erop na houdt, deed mijn schrijvershart in eerste instantie pijn. Maar nu vind ik het stiekem wel leuk.

Robot

Zoudtqat en zwin keurt de spellingsrobot allemaal goed. Maar genoeg mag dan weer niet. En zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Ik weet niet welk woordenboek Mister Wordfeud gebruikt, maar een bijzondere versie is het wel. Zo staan er eigennamen in – ik zou niet weten wat mulder anders is dan een achternaam – en woorden waarvan niemand ooit gehoord heeft. Maar ach, who cares, het levert lekker veel punten op.

Proberen

Natuurlijk kijk ik eerst of ik mooie Nederlandse woorden kan leggen. Maar bij Wordfeud gaat het daar eigenlijk niet om. Mooie woorden leveren maar zelden veel punten op. Het zijn de enkele letters op strategische plekken die echt scoren. En bij Wordfeud is het een kwestie van proberen. Willekeurig letters ergens tussen proppen en op play drukken. Dan zie je vanzelf of het om een invalid word gaat. Maar even zo vaak mag het wel en rollen de punten binnen!

Werkwoorden

Een ander trucje is om alle werkwoorden op dezelfde manier te vervoegen. Onregelmatige werkwoorden? Daar heeft Wordfeud nog nooit van gehoord! Je kunt gewoon je gang gaan. En dat is best wel lekker. Maar ook wel lastig als taal je werk is. Het kost dan toch aardig wat moeite om het bewust fout te doen.

Valsspelen

Speel je de Engelse versie? Dan zijn er nog veel apps om vals te spelen. De beste is CheatNOW (betaald). Je maakt daarin gewoon een kopie van het speelbord. Voer de letters op je plankje in en de beste combinaties worden voor je gemaakt. Maar dan is het potje wel gauw over. De ander heeft zo geen schijn van kans. En er zijn nog meer cheat apps. Tik in Google “Wordfeud cheat” in en je krijgt meer dan 40.000 hits! Maar dit zijn vooral Engelse cheat apps. Voor de Nederlandse versie heb je eigenlijk geen app nodig om te cheaten.  Met de spellingsregels van Wordfeud speel je eigenlijk altijd vals. Wil je toch wat hulp? Probeer dan Wordr (voor Android).

Wat voor speler ben jij?

En wat voor speler ben jij? Een die net zo lang beurten overslaat totdat dat ene mooie woord past? Of leg je alleen maar vieze woorden?  Check dit filmpje en kom erachter!

0 Shares:
55 comments
 1. Aanvullend: Marcel Uljee (@mmarcel:twitter ) wees me er net op dat alle woorden die ik noem, keurig in het Groene Boekje staan. Hij zoudt dus zo maar gelijk hebben! Dus nu ga ik maar even naar de mulder (molenaar) voor wat meel en zorg ik dat ik onderweg niet in een zwin (geul) val en misschien kan ik nog wat qat (plant) plukken.

  Kortom, point taken :) 

  Maareh 'genoeg' staat ook in het groene boekje. Dus.  

  1. Uit het filmpje bij onzinwoorden: codex is ook gewoon een woord.

   Wordfeud nl keurt ook goed: keen, henry, pooi – iemand de betekenis?

   1. Een keen is een kloof, spleet. Pooien is zuipen, zwelgen. De henry is de natuurkundige eenheid voor zelfinductie van een elektrische spoel.

  2. "genoeg" staat gewoon in de woordenlijst van OpenTaal. Dus daar kan het niet aan liggen.

 2. Scrabulizer is de beste cheat app, heeft nu een Nederlands woordenboek en je kunt een screenshot van je speelbord uploaden en laat zetten op volgorde van hoogste woordwaarde of strategisch voordeel zien. Is echt niet leuk mee, zo goed is die app.

 3. Vraag: Komen de onterechte afkeuringen in Wordfeud door OpenTaal? 
   
  Antwoord: Nee, de makers van Wordfeud zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij hebben de OpenTaal-woordenlijst gebruikt. Dat mogen ze doen, maar ze hebben de woordenlijst nu niet op de goede manier gebruikt. Daardoor worden bepaalde woorden (‘Nederlands’, ‘touw’, ‘gauw’ en ‘lul’) in Wordfeud onterecht afgekeurd. Deze woorden staan wel in de OpenTaal-woordenlijst. Het probleem ligt dus bij Wordfeud en niet bij OpenTaal. 
   
  Zie voor meer achtergrondinformatie (incl. radio-interview):&nbsp ;http://opentaal.org/component/content/article/177-vragen-a-antwoorden-worfeud-en-opentaal

 4. Ok al die rare woorden schijnen een betekenis te hebben maar waarom is trein of trien een invalid word????? Lijkt me toch echt correct Nederlands of zit er bij dat Open Taal een trien die haar trein heeft gemist???

 5. Twen is een benaming voor iemand tussen de 20 en 29 jaar oud. Het is de oudere teenager zegmaar. Teenager werd in het nederlands verbasterd tot tiener.

 6. 'qat' is de reden waarom het nooit wat wordt met Somalië. Ook veel Somalische vluchtelingen hier zijn ernstig verslaafd aan qat, wat met scheepsladingen tegelijk wordt ingevoerd. Qat is nog niet officieel een drug en dus niet strafbaar.

 7. Doordat Wordfeud veel vreemde woorden goed rekent, kun je je de
  woorden controleren.

  Het officiele Wordfeud Woordenboek is er in 5 talen en kun
  je hier vinden http://bit.ly/r1kynE

  Handige site, ook met strategie, Tips & Tricks

 8. Dat jij verbaasd bent over de goedgekeurde woorden zoudt, qat en zwin zegt enkel wat over jouw eigen woordenschat. Het zijn gewone Nederlandse woorden. Heb je nooit een woordenboek ingekeken? Een groot deel van alle Nederlandse woorden komt niet voor in de woordenschat van een gemiddelde Nederlander. Maar daarmee zijn het nog wel goede Nederlandse woorden.
  Je zegt dat je niet weet welke woordenlijst WordFeud gebruikt. Zoek dat dan eerst uit. Eén minuut googlen en je weet dat WordFeud de lijst gebruikt van OpenTaal. Dat is een lijst die wordt samengesteld uit teksten op internet. Het gaat dus om (veel)gebruikte woorden. Heel vervoegingen vind je daarin dus niet. Die mogen volgens de Nederlandse taalregels wel maar komen gewoon te weinig in de praktijk voor.
  Die lijst is begin oktober 2011 gecorrigeerd/aangevuld in samenspraak met de Nederlandse Scrabblebond. Een hele verbetering lijkt me, want die hanteert simpelweg de 'dikke Van Dale' en alle woorden die daar volgens de geldende taalregels van zijn afgeleid.

 9. Ik wilde mijn pasword veranderen,maar ben in een soort kafkawereld terecht gekomen.Is daar iets aan te doen? Bep

 10. Het enige dat raar is, is dat cc als woord/afkorting wel mag, maar iq en eq weer niet. Verder bestaan de woorden gewoon. Interessant om te meten of Wordfeud-spelers over twee jaar een meer dan gemiddelde woordschat hebben opgebouwd.

 11. Toch nog een dingetje: jij zegt dat de lijst van OpenTaal wordt samengesteld uit teksten op het internet en dat het om veelgebruikte woorden gaat. Ja, qat en zwin zijn echt heel veel gebruikte woorden…

 12. van die woorden als : gebod – kent mijn wordfeud niet, ik kan alleen maar in het engelse woorden doen, het is echt vervelend, hoe verander ik dit?

 13. qat is een soort drugs en goed nederlands, en een codex (uit het filmpje) is een gebonden boek. 

  1. Je kunt heel gemakkelijk je woorden controleren ( of ze worden geaccepteerd of niet)
   Op http://www.wordfeudwoorden.nl maken ze gebruik van het officiële Wordfeud Woordenboek.Elk woordje op die website, pakt Wordfeud dus ook.

   Handig ;-)

 14. Leuk artikel, Wel jammer dat je als comminucatiedeskundige vier voorbeelden geeft van niet bestaande woorden waarvan er drie wel bestaan en de vierde een oud-nederlands woord is.

  Qat is geen onzin maar de correcte spelwijze van een drug welke alleen legaal is in nederland in zogenaamde QatHuizen en voornamelijk door somalische medelanders gebruikt word.

  Mulder is inderdaad een naam, Juist daarom is het een goede omdat als mulder niet gewoon een synoniem was van (mannelijke) molenaar was het geen naam geworden.

  Zoudt is betwistbaar, het is de correcte vervoeging van zou in de Gy vorm. (welke nog amper gebruikt word.

  Als duiker kan ik je ook vertellen dat een Zwin een geul is, gecreerd door het tij. Na even googlen werd me duidelijk dat elke parralel aan het strand lopende ondiepe geul een Zwin is.

  De exacte definitie van een Codex weet ik niet, Maar alle heilige boeken (Bijbel, Koran, Tora) zijn Codexen…

 15. Daarbij heb ik dan schijnbaar weer moeite met tellen aangezien het er vijf zijn ;-)

 16. Het lijkt mij niet dat zout betwistbaar is. Iedereen schrijft zou u, maar als je je houdt aan de regels, zou het ook zoudt u moeten zijn. Het is immers zouden en niet zouen.
  Codex is een verzameling heilige boeken.

 17. Xaviera ringeling, kom jetoevallig uit Suriname en heet je moeder Cynthia?

 18. Cheaten is natuurlijk niet leuk. Op die manier winnen stelt niet veel voor. 
  Maar lijsten met woorden doorzoeken om dat 1e mooie woord wel.Ik doe dat altijd op http://www.woordenmeteen.nl maar er zijn vast en zeker meer van dat soort hulpmiddelen.

 19. yubbetje schijnt een woord te zijn…

  ook afkortingen zoals alu en soa kent hij.
  ik vind het niet erg hoor want zo heb je alleen maar meer kans om te winnen

 20. Mulder is een oude term voor Molenaar.
  Mij is het bij mijn vriendin (ik speel zelf niet) opgevallen dat wordfeud idd woorden die niet in het woordenboek staan accepteerd.

 21. Een paar voorbeeldjes die gewoon geaccepteerd worden:
  Aaie,Pene,Neb,en er zijn er nog meer.
  Ook vreemd zijn de eigennamen, de ene mag wel de andere niet!
  Iemand zal wel geld verienen aan het spel en met de huidige spelling die je ook treft in de social media denk ik dat dat een beetje ten grondslag ligt aan de vreemde goedkeuring van woorden die mij als zeer exotisch overkomen.
  Ik erger me wild aan die spelling!
  En speel het dan ook maar niet want t is zo slecht voor mijn bloeddruk…….

 22. De reden waarom IQ niet mag is omdat IQ een letter voor letter woord is, en dat is niet toegestaan. Als je wilt weten welke wordfeud woorden wel, of niet kunnen. dan verwijs ik je naar de nederlandse wordfeud website: http://www.wordfeudwoorden.nl

 23. Denk dat de gemiddelde Nederlander wel een goede woordenschat heeft opgebouwd. Zeker als het ook gebruikt maakt van wordfeud helpers als http://www.wordfeudhelper.nl Door woordenlijstjes te gebruiken sla je de woorden gemakkelijker op en neem je het mee in gesprekken met anderen.

Comments are closed.

Dit artikel is 76.839 keer gelezen