De Facebook-moord. Op dit moment is het proces in volle gang en beheerst het de sociale en gewone media. Voor wie net terug is van vakantie een korte recap; Joyce Hau (15), het slachtoffer, zou op Facebook een vriendinnetje (Polly W., toen 15) ernstig hebben beledigd door details over haar privéleven te onthullen. Deze heeft hierover tegen haar vriendje (Wesley C., toen 17) geklaagd, die daarop zijn 14-jarige stapmaatje Jinhua K. zover heeft gekregen dat hij Joyce in de deuropening van haar huis heeft neergestoken.

Pas op voor Facebook

De vader van Joyce zegt in het AD dat hij hoopt dat ouders en tieners gewaarschuwd zijn voor de gevaren van ruzies op internet. En dat hij hoopt dat deze zaak mensen kan wakker schudden.

Ruzie op Facebook gevaarlijk? Nah…

Het is vreselijk wat er met Joyce is gebeurd, maar het is geen Facebook-moord. Want lees de eerste paragraaf nog eens terug. Als de ruzie op Facebook hetgene is wat je het meest choqueert, dan is er iets goed mis met je. Wat dacht je van een 14-jarige hitman?!?! Fitties op Facebook zijn aan de orde van de dag en leiden zelden of nooit tot geweld in het echte leven. En als dat wel zo is ligt dat niet aan Facebook, maar aan de verwrongen karakterstructuur van de dader.

Ook vreselijk

Mag ik u ter illustratie herinneren aan een andere moord, negen jaar geleden. Toevallig ook in Arnhem. Toevallig ben ik als rechter in opleiding bij deze zaak betrokken geweest en zal ik – niet toevallig – dit nooit vergeten. De drie daders Goran M., Goran P. en Ferdi Ö. vermoorden op beestachtige wijze de toen 16-jarige Maja Bradarić. De reden voor de moord zou zijn dat Maja zich laatdunkend zou hebben uitgelaten over Goran M. en diens vriendinnetje Nina K. Premier Balkenende noemde deze moord toen het dieptepunt van jaar.

If it walks like a duck and quacks like a duck…its probably a duck.

De overeenkomsten tussen de twee moorden zijn treffend. En dan heb ik het niet eens over het feit dat het allebei in Arnhem is gebeurd. In beide gevallen gaat het om een jong meisje, dat een ander jong meisje beledigd, dat haar vriendje opjut om actie te ondernemen. En vriendje-lief schakelt weer anderen in om de vreselijke daad te plegen.

Geen Facebook moord!

Het probleem is niet Facebook of andere sociale media. In de zaak van Maja Bradarić speelde deze geen enkele rol van belang. De sociale media zijn slechts een kanaal waarlangs mensen en dus ook jongeren communiceren. Op deze kanalen wordt gelachen, gehuild, bloeien relaties op en ontstaan ruzies. Het is de mens op internet. Het is niks gevaarlijker dan het offline leven. Sterker nog; ik zou zeggen dat het veiliger is, want terug te halen als het nodig mocht zijn.

Op zoek naar het echte probleem!

Laten we alsjeblieft niet onze tijd verdoen door sensatiebelust dit een Facebook-moord te noemen en te zoeken naar de gevaren van online ruzie. Laten we op zoek gaan naar wat er mis is in onze maatschappij dat er 14-jarigen bereid zijn als huurmoordenaar op te treden, voor wat in de basis niet meer is dan een ruzie tussen bakvissen.


Geschreven door