Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Bedrijven die een fraai netwerk in de vorm van linkjes uit de grond stampen. Dat doen ze niet zomaar. Welnee. Een beetje linkbuilder stippelt een hele strategie voor je uit. Want linken gaat niet vanzelf. Daar moet eerst een link audit aan vooraf. Die bestaat uit een on-site link analyse en daar hoort natuurlijk een analyse van uw huidige link-profiel bij. Vervolgens voert men een diepgaand concurrentie-onderzoek uit om tot een uitgebreid strategisch linkadvies te komen. En de enige die daar blij van wordt is degene die de opdracht uitvoert. Want jij betaalt de rekening.

Muizenkeutels

Je begint een slijterij en je wilt klanten. Een reclamebureau maakt een spotje dat bij de regionale omroep wordt uitgezonden. Huis aan huis gaan jouw foldertjes rond. Op elke abri in de stad hangen je posters. Je organiseert een open huis. De burgemeester verricht op de mooie dag wat officiële handelingen. Lint ligt klaar, de schaar is geslepen en de bloemen zijn gekocht. Alles klopt. Tot jij je realiseert dat je vergeten bent om de voorraad in te kopen. Die hele winkel is leeg. Je unieke groots aangekondigde assortiment bestaat uit een paar muizenkeutels, veel stof en een verdwaalde dweil. Die klanten komen nooit meer terug.

Specialisten

Logisch. Zeg je na het lezen van het bovenstaande. Als de ondernemer de zaken niet regelt dan blijven de klanten weg. Al sleurt hij de mensen één voor één zijn zaak in. Als alles waardeloos is komen ze nooit meer terug. Het internet werkt volgens de zelfverklaarde specialisten anders. Daar doet de basis er helemaal niet toe. Als de linkbuilding in orde is dan gaat de rest vanzelf, wordt de omzet hoger en is rentenieren op een tropisch eiland een kwestie van tijd. En daar doen linkbuilders alles voor.

Linkbuilding

Zo post men op elke site of forum linkjes in de comments. Want als er een stuk over scooters staat, dan kan daar best een linkje over een verzekering in de comments staan. Men bekijkt waar de concurrent gelinkt wordt. Want daar moet je bij zijn. En laten we startpagina niet vergeten. Of alle portals. En er moeten zes persberichten per week de deur uit. Want als die gelezen worden dan hou je er een linkje aan over. Als vanzelf worden alle sites die er een beetje toe doen gemaild met de mededeling dat de ontvanger blij moet zijn dat hij gevonden is, zodat er links uitgewisseld kunnen worden. Zodat men gevonden wordt in Google. Vergeet dat maar.

Content

Want niemand zit op jou te wachten. Nobody likes you on the internet. Dat is een oude basisregel die nog steeds geldt. Aandacht moet je verdienen, zoals die slijter die moet verdienen. Jouw comments worden verwijderd want spam. De sites waar je concurrent genoemd wordt zien je niet staan. Op Startpagina staat elke gek. Persberichten worden niet gelezen en verzoeken om linkuitwisseling redden het niet tegen een spamfilter. Linkbuilding is een proces dat zichzelf regelt. Als de content goed is – de basis – dan linkt men ook zonder het gezeur van linkbuilders graag naar jou. Of die content nu bestaat uit meningen, eigen video of een webshop. Dan heb je iets te bieden, val je op, word je gevonden, bezocht en komt men zonder link terug. Cause nobody likes you on the internet. Behalve als je ervoor zorgt dat ze je aardig vinden. Met prima content. De rest is waanzin.

0 Shares:
39 comments
  1. mooi….. maar ik vrees dat je tot de lichting behoort die het linkbuilding spel niet echt snapt ;) 

    dave

    1. Ah. En jij bent van die lichting die het wel snapt? Leg een oude rot als ik dan maar eens even uit hoe het wel werkt. Zeggen dat ik het niet snap is namelijk geen argument. 

  2. ik denk dat de oudere lichting het linkbuilden heeft uitgevonden. Alleen was het spel toen: 

    – goede content
    – goede vrienden
    – quid pro quo
    – goede aansluiting, die wat opleverde (link op een site die klopt bij jouw site-inhoud)

    Dat schreeuwerige gedoe waarmee "linkbuilders" hun (boerenverstand) diensten proberen te verkopen is echt compleet zinloos.

    De mailtjes die ik krijg met "aanbiedingen"  om te linken naar een of andere idiot child's site (waarbij nog best wat merkjes zitten) zijn echt niet om aan te zien. 

    tegenwoordig antwoord ik wel vaak: wat wil je dan van me? Daar  krijg ik zelden antwoord op :) 

  3. ik vrees dat Robert in 9 van de 10 gevallen gewoon gelijk heeft met deze beschrijving, zoals ook 9 van de 10 'SEO Experts' niet per definitie weet waar ie mee bezig is.

    Internetmarketing is vooralsnog een spelletje waar veel truukjes toegepast worden die dan nog werken ook.

  4. Het laatste gedeelte staat sowieso als een huis.

    "Als de content goed is – de basis – dan linkt men ook zonder het gezeur van linkbuilders
    graag naar jou. Of die content nu bestaat uit meningen, eigen video of
    een webshop. Dan heb je iets te bieden, val je op, word je gevonden,
    bezocht en komt men zonder link terug."

    Verder kan linkbuilding natuurlijk nog wel nut hebben zolang je maar über relevant bent m.b.t. het onderwerp waarvoor je aan het linkbuilden bent. Alleen is het tegenwoordig wel zo dat er meer tijd in standaard linkjes aanvragen gaat zitten dan dat het aan kwalitatieve links oplevert. Voor kwalitatieve links zul je toch echt goede content moeten schrijven :-)

  5. Leuk artikel, die wat mij betreft ook zeker een kern van waarheid waarborgt. De inhoud van je website zal altijd het belangrijkste blijven. Wil overigens niet zeggen dat linkbuilding totaal nutteloos is. 

  6. Wel een leuk artikel maar niet helemaal waar… Dit is eigenlijk je conclusie: "het moet allemaal vanzelf gaan" Ja in een perfecte wereld wel maar zo werkt het niet altijd. Daarbij is best mogelijk als linkbuilder om kwalitatieve links toe te voegen en SEO advies te geven zodat de zoekresultaten verbeterd worden. Neemt niet weg dat er veel cowboys actief zijn in deze branche… toplcick, qlik, en dat soort geneuzel. 

  7. Mag ik jullie er even op wijzen dat linkuitwisseling door Google niet gewaardeerd wordt? Dus jij linkt naar mij en ik naar jou, werkt niet. Google streept ze tegen elkaar weg en het resultaat is 0.

    SEO doe ik zelf en mijn website is al tijden heel goed vindbaar in Google. Je kunt bij Google zelf vinden wat je doen moet. En de paar tips en truucs die steeds vernieuwd worden, zijn ook te achterhalen. Geef geen bakken met geld uit mensen. Zinloos en onnodig.

  8. goh…kijk eens rond op mijn blog, heb er al genoeg over gekrabbeld :) 

    Ik geef je 100% gelijk dat er veel cowboys rondlopen maar dat heb je overal…En meestal 'regelt' het niet zichzelf & goede content is zeker niet voldoende (er is zoveel goede conent die het nooit 'haalt)  en of je gaat je dan beperken tot een zeer kleine groep.

    Dave
    PS: puur informatieve/non aggressive vraagje maar heb je ervaring met 'linkbuilding' of schrijf je er enkel over ? 

    1. Ik snap je laatdunkende toontje niet helemaal. Dat is volgens mij ook niet nodig. Daarom nogmaals mijn vraag: leg mij eens uit hoe het dan wel zit? Want zeggen dat ik het niet snap is geen argument.

      1. Het is niet laagdunkend bedoeld maar ik heb geen zin en tijd om een discussie te voeren (en jij ook niet vermoed ik)  die toch spaak gaat lopen. Je bestempelt 'alle linkbuidlers' als afzetters en of als iets die je eigenlijk niet van doen hebt en daar ben ik het niet mee eens :) .. of ik lees het artikel verkeerd…

        Daarom mijn vraag is of jij ooit al actief als linkbuilder aan de slag bent geweest ? 

        Dave
        Ps: by the way ik kom van hier e-tail.be..zag dat het hier nergens werd vernoemd en ben niet de persoon om me weg te stoppen :) 

        1. Als je geen zin en tijd hebt om een discussie te voeren, dan eindigt hier de discussie. 

          Je bent kennelijk wel in staat om te roepen dat ik er geen verstand van heb, maar niet in staat om dat inhoudelijk te beargumenteren. Dat is raar, maar ook handig. Want mijn stuk staat daarom met argumenten en wel inhoudelijk als een huis.Jammer dat jij je zo diskwalificeert.

            1. Ik wil daar best antwoord op geven. Ik heb alles gedaan wat er op het gebied van websites te verzinnen valt.

              Overigens: doe eens niet linken naar je blogje. Dat werkt niet, constateerde ik al in mij column.

                  1. mijn argumenten komen er aan maar je zal even geduld moeten hebben, er ligt net iets teveel voer om mijn bord en 10 zinnetjes volstaan helaas niet om mijn verhaal te doen :) 

  9. Volgens mij is het hoofddoel van linkbuilding niet kliks naar je site genereren, maar het laten bijdragen van de links aan je ranking in zoekmachines. Neemt overigens niet weg dat linkspam moet worden bestraft in mijn ogen. 

    1. Maar links dragen bij aan je ranking, en heeft toch als doel meer verkeer te krijgen?

        1. Gast, serieus. Natuurlijk gaat dit om verkeer. Waarom anders? Dat je voor fun ergens te vinden bent?

  10. Jieeeehaaa, yep, sterk stuk Robert. Heb onlangs nog een uitleg gekregen over 'linkpiramide's' bouwen.. ken je die al? Ja, de site stond op #1, maar was verder waardeloos… 

    Overigens zijn links uiteraard nuttig, en moet je ze zeker hebben, maar het slaat zoals bij zoveel online marketing dingen vaak door. Je kunt nu ook Twitter volgers kopen, en 900 likes uit Zuid Amerika voor je Facebook pagina.. En dat moet dan wonderen doen voor je bedrijf. Ga nou eerst eens gewoon iets moois en nuttigs doen voor je klanten, dan komt de rest ook wel.

  11. Marketing is flauwekul en adverteren is passé. Build it and they will come – als je een goed product hebt, weet iedereen je wel te vinden.

    Hoe meer mensen dat blijven geloven, hoe beter…

  12. Maar wat zeuren we nu eigenlijk? Volgens mij heeft Robert het prima begrepen. Ik zie hier in ieder geval een berichtje waarmee veel mensen op hun tenen worden getrapt en wat een boel reacties oproept.

    Als een linkbuilder ergens van houdt, is het wel deze aandacht :-)

    1. Vandaar dat ik ook geen enkel linkje in de tekst heb opgenomen. Werkt sowieso niet, maar waarom zouden we de h.h. linkbuilders een pleziertje gunnen?

  13. Helaas is Linkbuilding geen waanzin. Het is ook niet nieuw. Slecht artikel. Google waardeerd dit toch nog steeds. Pas toen ik een paar links had geregeld naar http://www.postorderboekhandel.nl was deze vindbaar. Helaas zijn er geen goede linkbuilders, dat moet je gewoon zelf doen door te netwerken op internet. Het is een erg arbeidsintensief methode, maar toch nog goedkoper dna adverteren.

    1. Er zijn wel goede linkbuilders, alleen zijn dat er inderdaad niet zoveel, en moet je ze weten te vinden. 

      Robert zegt ook niet dat linkbuilding an sich waanzin is, maar dat de bedrijven die inspringen op de hippe term 'linkbuilden' waanzinnig te werk gaan (correct me if I'm wrong). Hij scheert daarbij voor het gemak alle linkbuilders over één kam, wat dit artikel zélf dan weer prima linkbait maakt.

      Vrijwel iedere 'goede' linkbuilder zal je aanraden vooral met de content van je site aan de slag te gaan (bijvoorbeeld door er een blog aan toe te voegen), en (zoals dus ook dit artikel doet), dusdanig aandacht genererende artikelen te schrijven dat er 'organische' links ontstaan, want die startpagina- en vooral de (vaak door het bedrijf zelf beheerde) jowpaginalinkjes doen wel wat, maar minder dan dát soort links.

      Al met al draait het er eigenlijk allemaal om dat we gewoon HELE goeie websites de lucht in knallen, die iets bijdragen voor de bezoekers die erop komen. Daar worden we allemaal gewoon gelukkiger van.

  14. "Zo post men op elke site of forum linkjes in de comments. […] Zodat men gevonden wordt in Google. Vergeet dat maar." 

    -Daar ben ik het niet mee eens. Je kunt ook links krijgen met bait, met content en alles. Hetgeen wat jij allemaal opnoemd is eigenlijk de vorm van linkbuilding dat je in mijn ogen geen linkbuilding mag noemen. Afijn, het werkt. Maar of het ethisch juist is? Daar heb ik mijn twijfels over. 

    Echter zijn er mensen die hele goede content schrijven/maken/tekening/zingen/whatever die links krijgen, maar dat doen ze om die links te krijgen. Ze maken een widget op hun site die andere mensen mogen inbedden, maar wel met een link naar de bron toe. Infographics met links naar sites and twitter accounts en ga zo maar door.

    En is dat linkbuilding? Duidelijk. Is het slecht? Nee, ik denk het niet. Redelijk vaak is het zelfs een verrijking van het internet.

    1. "
      Redelijk vaak is het zelfs een verrijking van het internet"

      Zie daar een samenvatting van het internet. Een verzameling linkjes. 

  15. Zonder links, bots kunnen niet bij de pagina komen. Vaak geldt dat ook voor mensen. Ik kom soms links tegen op blogs, ik klik erop… en ik kom bij een pagina uit die interessant is.
    Verder, de SERP-zelf is al 1 grote linkdoos…

    Maar ik ben het wel met je eens ;) -Internet, media gekoppeld aan elkaar doormiddel van links ja :)

  16. Volgens mij probeert Gijs uit te leggen dat het niet gaat om kliks vanaf de websites die naar je linken, maar gewoon vanuit een goede ranking in Google.. Correct me if i'm wrong?

  17. Het leuke is trouwens dat, dat "gespam" zoals gezegd wel door Google gewaardeerd wordt. Dus who is to blame? De linkbuilder die ook gewoon zijn brood wil verdienen, of Google die miljarden verdiend aan de zoekmachines.

  18. Bullshit aritkel. Dit geldt misschien alleen voor keywoorden zonder competitie. Ik kom dit toevallig tegen en nu weet ik alweer waarom ik nooit Nederlands blogs lees over SEO..

    Linkbuilden is niet alleen dofollow linkjes achterlaten of met goede content komen, maar een echte linkbuilder doet veel meer…In America betaalt men voor een ervaren SEO linkbuilder 100 – 160 dollar per uur. In NL? max 40 euries?

    Ik zal een concreet voorbeeld geven waarom linkbuilding meer is dan alleen linkjes achterlaten: 

    Voor een Amerikaanse klant (creatieve marktplaats clone) had ik vorig jaar 52 SEO optimized artikelen laten schrijven voor 13 categrories uit hun website. 4 artikelen per categorie. 13 van artikelen werden geplaatst op WEB 2.0 dofollow & high PR sites en vervolgens randomized aan elkaar geinterlinked met als strategie een OPEN linkwiel creatie. Op niviea 2 interlinkte ik weer 13 web 2.0 site aan elkaar die elke nog gesocialbookmarked werden. Daarnaast creerde ik nog een halve piramide met de resterende aritkelen die nog op niveau 3 elk geblast werden met 2000 relevante profile forum backlinks. Alle backlinks had ik daarna nog in een RSS feed geplaatst die mass gepingd werden en gesubmit op RSS directories. Van de geplaaste RSS submission directories heb ik RSS feed samengesteld en nog een keer mass gepingd werdeb. Indexing op google 5 dagen.

    Dit is slechts een gedeelte van de linkbuilding strategie met gebruik van hoogwaardig geschreven artikelen. Daarnaast heb ik nog een quantity linkbuilder in dienst die zorgt voor de blog en forum comments, en een qualitity backlinker in dienst die zorgt voor relavant en high PR oneway backlinks verkregen door linkbaiting strategy (online contest). Door het opzetten van de contest werd er natuurlijke links gecreerd (go viral!). 

    Totale duur linkbuilding strategie (linkwheel + halve piramide) met relevante en quality content backlinking: 4,5 maanden, ongoing project. Deeplinking toegepast en anchortexts zijn alle verschillende maar wel meer 2 dezelfde keyworden. Resulltaat: deze website ALEXA ranking ongeveer 34.000.

    1. Vind je het heel erg als ik je motivatie niet lees? Want ik schrijf geen bullshit, en dan hoef ik niet van de eerste de beste linbuilder te horen dat ik dat wel doe.
      Bovendien heb ik hierboven al vastgesteld hoe het zit met linkbuilding.

  19. Robert, ben jij altijd zo arrogant of is dit enkel in deze post? Na het lezen van deze post + aanverwante commentaren heb ik eigenlijk geen zin meer om jouw super website verder in te duiken…

Comments are closed.

Dit artikel is 7.002 keer gelezen