Zelfs als je kinderen nog geen stemrecht hebben, hebben ze waarschijnlijk wel een mening. Weet je op welke partij jouw kind zou stemmen? Links, rechts? Heeft hij/zij al een duidelijke opvatting over de aanschaf van de JSF, Europa en immigratie? Heb je het eigenlijk wel eens gevraagd? 

Hoe ingewikkeld politieke vraagstukken ook mogen zijn, op internet staat veel goede informatie afgestemd op kinderen en jongeren. Er zijn zelfs speciale stemwijzers voor de jeugd. Prima hulpstukken om het scala aan verkiezingsbeloftes beter te overzien.

Dit zijn de populairste stemwijzers voor kinderen en jongeren op een rijtje.

JeugdkieswijzerJeugdkieswijzer

Op Jeugdkieswijzer krijg je een lijst van 15 politieke onderwerpen te zien. Daaruit kies je 5 onderwerpen die jij het belangrijkst vindt. Vervolgens zie je welke partijen ook waarde hechten aan deze onderwerpen. Duidelijk. Over de 5 gekozen onderwerpen krijg je daarna een stelling te zien en tot slot een stemadvies. Uiteraard kun je jouw advies delen via Hyves, Facebook en twitter.

Het taalgebruik op de Jeugdkieswijzer is prima. De stellingen zijn helder en overzichtelijk vormgegeven. Wat ik mis is aanvullende informatie. Bijvoorbeeld ‘Nederland moet geen militairen meer uitzenden naar het buitenland’, daarbij zou ik een korte voor/tegen willen lezen om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen. Bovendien geeft dit stof tot nadenken en aanleiding om een discussie met je kind (of de klas) aan te gaan.

De Jeugdkieswijzer is bedoeld voor kinderen in de hoogste groepen van de basisschool en jongeren op de middelbare school.

KinderstemwijzerKinderstemwijzer

De 11-jarige Wytze heeft zelf de Kinderstemwijzer gemaakt voor zijn leeftijdsgenootjes. Alleen daarom natuurlijk al een speciale vermelding waard. Zelf mag hij nog niet stemmen, maar hij vindt het belangrijk dat kinderen weten welke partijen het land waar zij in wonen besturen. Daarom riep hij zijn leeftijdsgenoten in het Jeugdjournaal op om hun vragen in te sturen. Meer dan 450 vragen ontving hij en vervolgens zocht hij uit wat verschillende partijen van die vragen vonden. Op basis hiervan maakte hij 17 stellingen die verwerkt zijn in de Kinderstemwijzer.

De Kinderstemwijzer is fraai vormgegeven, de vragen zijn duidelijk afgestemd op de beleving van kinderen op de basisschool. Ook hier mis ik een kleine ‘waarom zou ik dat wel/niet moeten vinden’. Een stelling als ‘er moet minder bezuinigd worden op scholen’ zal elk kind invullen met ‘eens’, maar een korte argumentatie van tegenstanders kan helpen om je blik te verbreden. Wytze is ook te volgen op twitter @kinderstemwijze

3FM Partijwijzer3FM Partijwijzer

Oudere jongeren kunnen terecht bij 3FM Serious Politics 2012. 3FM vraagt met deze actie aandacht voor politieke issues die voor jongeren belangrijk zijn. Maar niet alleen via de radio, ook via www.3fm.nl helpt 3FM om jongeren een keuze te maken.

De 3FM Partijwijzer heeft goed gekeken naar de politieke thema’s die voor jongeren relevant zijn, zoals studiefinanciering, de kansen op de arbeids- en woningmarkt voor starters, drugs- en alcoholbeleid en internet privacy. Je kiest 10 standpunten waar je achter staat. Staat er bij een thema geen standpunt waar je het mee eens bent, sla je die gewoon over. Bovendien krijg je een korte uitleg bij moeilijke woorden.

Het mooie aan deze stemwijzer is dat de stellingen heel uitgebreid zijn. Er zijn meer mogelijkheden dan ‘eens’ en ‘oneens’ en dat maakt het geheel genuanceerder en duidelijker.

Jongeren KieswijzerJongeren Kieswijzer

Ook op Jongeren Kieswijzer komen voornamelijk onderwerpen aan bod die jongeren interesseren, zoals studeren, de ov-kaart en de leeftijd waarop je alcohol mag kopen.

De jongerenkieswijzer is opgesteld door 8 organisaties die actief zijn op het gebied van jongeren en politiek. Een beetje saai vormgegeven maar je krijgt wel een toelichting op de stellingen, zij het summier.

Verkiezingsland op Kennisnet

Verkiezingsland

Op kids.kennisnet.nl is verkiezingsland geopend, een verzameling aan artikelen, filmpjes en weetjes over onze verkiezingen en democatie. Deze site is speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8. Je kunt meedoen aan de kinderverkiezingen, je politieke kennis testen en je leest er over de politieke partijen en hun standpunten.

Niet echt een stemwijzer, maar toch leuk genoeg om te vermelden. Omdat het zo compleet is, kan het ook klassikaal worden ingezet, bijvoorbeeld op een digibord. Voor leraren zijn er trouwens nog veel meer leuke manieren om kinderen te betrekken bij de verkiezingen. Hier vind je veel inspiratie en tips.

Mijn tip? Doe de stemwijzer samen met je kind. Bekijk de wereld eens door hun ogen en grijp de kans om op een leuke, laagdrempelige manier een gesprek over politiek, democratie en verkiezingsbeloften aan te gaan.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 19.594 keer gelezen