Instagram. Wie kent de app niet? Met leuke filtertjes kun je je crappy smartphone foto’s eruit laten zien als crappy foto’s uit 1960. Hipster!

En zo’n geweldige dienst is natuurlijk veel geld waard. Facebook betaalde er een cool miljard voor. En dat terwijl Instagram nog geen cent verdiend had. De Social Media Gigant rondde de overname een maand of drie geleden af en de eerste tekenen zijn zichtbaar; eerst was het niet meer mogelijk Instagram foto’s via Twitter te delen. Nu heeft Instagram nieuwe privacyvoorwaarden voorgesteld.

De nieuwe voorwaarden:

In het kort komen de nieuwe voorwaarden er op neer dat Facebook/Instagram jouw foto’s (of het gebruiksrecht daarvan) mag verkopen zonder jou daarvoor te betalen of je zelfs maar op de hoogte te stellen.

Hiermee wordt Instagram in één keer de grootste stockphoto-leverancier en kunnen ze jouw vakantiekiekjes van dat fantastische hotel verkopen áán dat hotel. En als jouw spelende kindjes daarop staan, dan zijn die ook in één klap beroemd. Helemaal gratis en voor niks!

Zo kun je het ook zeggen:

Reginald Braithwaite, schrijver en software ontwikkelaar vertaalde de Instagram-voorwaarden als volgt: “You are not our customers, you are the cattle we drive to market and auction off to the highest bidder. Enjoy your feed and keep producing the milk.” 

Lijkt me vrij treffend.

Delete je account voor 16 januari

Als je na 16 januari 2013 nog gebruik maakt van Instagram, kan het volgens de huidige voorwaarden zomaar zijn dat je volledige fotogeschiedenis tot hun beschikking staat. Ook als je jouw Instagram-account delete, maar dit pas na 16 januari doet. Er wordt namelijk nergens gezegd dat het deleten van een account de door Instagram verkregen rechten op jouw foto’s beïnvloedt.

Ik heb mijn account al gedelete. Want los van dat ik van dit soort praktijken niet gecharmeerd ben, zijn er veel alternatieven die dezelfde filtertjes bieden. Zo het je Picplz, Snapseed, Mobi Picture, Flickr, enz. enz. Volgens mij genoeg keuze om je niet door het duo Instagram/Facebook te laten pakken.

Lees hier hoe je je instagram-account verwijdert

Wat doe jij, delete je je account, of zie je het gebruik van jouw foto’s als prijs voor de gratis dienst die je gebruikt?

Update 19/12/12:

Zie ook dit artikel voor een reactie op de ontwikkelingen rondom Instagram.


Geschreven door