Bluesky is een redelijk nieuw sociaalmediaplatform dat vaak wordt vergeleken met X (voorheen Twitter). Toch is Bluesky in veel opzichten een heel ander platform dan X. In dit artikel leg ik uit wat het precies is en geef ik je meteen een aantal handige tips mee.

Wat is Bluesky?

Bluesky is een sociaalmediaplatform dat is ontwikkeld door Jack Dorsey, de oprichter van X. Het is ontworpen om een ​​meer open, transparant en inclusief platform te bieden voor gebruikers om met elkaar in contact te komen. Op dit platform kun je berichten plaatsen die je volgers en andere gebruikers kunnen zien. Zij kunnen je berichten liken, delen, beantwoorden en rapporteren. Je kunt je berichten ook delen met andere apps. Het lijkt dus veel op X en dat geldt ook voor de interface van de app en website.

Eén groot verschil met X: Bluesky is een gedecentraliseerd platform, net als Mastodon. Dit betekent dat het niet wordt beheerd door een centraal bedrijf. In plaats daarvan worden de regels en richtlijnen bepaald door een gemeenschap van gebruikers. Dit maakt Bluesky een democratischer platform dan traditionele socialemediaplatforms. Gebruikers hebben meer invloed op de manier waarop het platform wordt beheerd.

Het sociaalmediaplatform is nog in ontwikkeling, maar het heeft potentie om een ​​nieuwe standaard te worden. Het biedt gebruikers namelijk meer controle over hun ervaring en is democratischer ingericht. Het platform is nog wel in ontwikkeling, en je hebt een invite nodig om mee te kunnen doen.

Tips voor beginners

Ben je nieuwsgierig en heb je je via een invite aangemeld voor Bluesky? Dan wil je vast wat handige tips om goed van start te gaan. Dit zijn acht tips voor Bluesky-beginners.

1. Alles over feeds

Als je net begint met Bluesky, is je tijdlijn nog leeg. Tijd om interessante mensen en feeds te volgen. Je kunt bijvoorbeeld starten met de feed ‘Nederlands’. Zoek naar feeds door op het middelste icoontje in de navigatiebalk te tikken en een zoekterm in te voeren. Klik op het plusje om een feed te volgen.

Nu je wat feeds hebt toegevoegd, is het tijd om ze te ordenen. Tik op het tandwieltje rechtsboven en verschuif de volgorde van je feeds door er een vast te houden en te verplaatsen. Gebruik het pinnetje naast een feed om deze in of uit te schakelen of te verwijderen.

2. Volg je Twitter-volgers ook op Bluesky

Wil je je Twitter-volgers ook op Bluesky volgen? Je kunt ze één voor één opzoeken, maar dat kan tijdrovend zijn. Installeer de Sky Follower Bridge-extensie om je Twitter-volgers op Bluesky sneller te vinden. Dat werkt overigens alleen als ze dezelfde gebruikersnaam op beide platformen gebruiken.

3. Meerdere Bluesky-accounts toevoegen

Je kunt meerdere accounts toevoegen, bijvoorbeeld een persoonlijk en een zakelijk account. Ga naar het zijmenu en kies ‘Settings’ → ‘Signed in as’ om extra accounts toe te voegen. Zo kun je eenvoudig schakelen tussen je accounts zonder uit te loggen.

Link cards zijn handige previews van de artikelen die je deelt via een link. Je kunt zowel een link als een linkvoorbeeld toevoegen aan je bericht. Verwijder de link als je alleen het voorbeeld wilt behouden.

Voeg alt-tekst toe aan je afbeeldingen, zodat mensen met een visuele beperking begrijpen wat er op de afbeelding staat. Ga naar het zijmenu ‘Settings’ → ‘Accessibility’ en schakel de functie in die je waarschuwt als je een foto zonder alt-tekst wilt plaatsen.

Screenshots van de Bluesky-app
Screenshots van de Bluesky-app

5. Verander je Bluesky-naam

Je kunt je Bluesky-naam eenvoudig aanpassen. Ga naar het zijmenu ‘Settings’ → ‘Change handle’ om je ‘handle’ te wijzigen, dat is het deel van de URL van je Bluesky-account. Je kunt ook je weergavenaam aanpassen via je profiel.

6. Pas je tijdlijn aan

Via het zijmenu ‘Settings’ → ‘Home Feed preferences’ kun je je tijdlijn aanpassen. Hier kun je kiezen welke soorten berichten je wilt zien, zoals ‘replies’, ‘reposts’, en ‘quote posts’. Je kunt ook instellen hoeveel likes een reply moet hebben om in je tijdlijn te verschijnen.

7. Tweetdeck voor Bluesky!

Jawel, Tweetdeck is er ook voor Bluesky, althans een variant ervan en die heet blueskydeck.com. Handige tip: Maak een apart wachtwoord aan voor deze service via de instellingen van Bluesky onder ‘App-wachtwoorden’. Dat is een stuk veiliger.

Screenshot van blueskydeck.
blueskydeck is een alternatief voor Tweetdeck

 

Dit werkt nog niet

Sommige dingen werken nog niet in Bluesky, zoals hashtags en gifjes. De hashtags kun je wel toevoegen, maar dan alleen als tekst. Ze worden niet ondersteund, dus je kan er ook nog niet op tikken om meer berichten over dat onderwerp te bekijken. Fans van gifjes (zoals ondergetekende) zullen ook teleurgesteld zijn als ze zien dat je vooralsnog alleen afbeeldingen kunt uploaden. Video’s toevoegen aan een bericht kan ook niet. Aan alle drie wordt overigens gewerkt, zo is te zien op Github.

Zoals je ziet lijkt Bluesky op een hele vroege versie van X, met voor- en nadelen. En een sociaal platform valt of staat natuurlijk met de mensen die er gebruik van maken. Meld je dus snel aan en volg mij en anderen op het platform. Heb je nog geen invite? Zet je verzoek onder dit artikel. Zodra ik er weer eentje heb, zal ik deze met je delen. Hopelijk helpen deze tips je om Bluesky beter te begrijpen en optimaal te gebruiken. Veel plezier met het vinden van oude én nieuwe vrienden!

0 Shares:
2 comments

Wat is jouw mening?

Dit artikel is 1.882 keer gelezen