Generation Y, de Facebook-generatie, koopt hele andere producten dan hun ouders. Daardoor zal het consumentengedrag in de komende jaren dramatisch veranderen. De website 24/7 selecteerde 8 producten die uit de gratie van jonge Amerikanen raken.
Volgens de algemene definitie – diegenen die geboren zijn tussen 1980 en 1999 –  behoor ik nog net tot deze generatie, dus ik ben wel benieuwd of ik in dit plaatje pas.

1. Auto

Onderzoeksbureau Gartner ondervond dat jonge Amerikanen – als ze zouden moeten kiezen – liever toegang tot internet hebben, dan een auto. Blijft toch wel een lastige keus, maar gezien mijn werk heb ik internet nodig en is een auto vooral erg (heel erg) makkelijk. Dus ik zou met ze meegaan.
Met moeite, dat wel.

2. E-mail

De Facebookgeneratie gebruikt vrijwel geen e-mail meer. In de EU lopen jongeren in Nederland en Polen hiermee voorop, maar liefst 91 procent van de jonge internetters is actief op sociale netwerken en stuurt dan voornamelijk tekstberichtjes.
Geheel herkenbaar. Waar ik in mijn tienerjaren belde, in mijn twintigerjaren mailde, WhatsApp, Facebook en Twitter ik nu.

3. Vaste telefoon

Het aantal huishoudens met een vaste telefoonaansluiting neemt drastisch af. Jahaa, herkenbaar. Net als de reclame ‘Mamma, ik bel alleen nog maar met jou’. Mijn ouders zijn vrijwel de enigen in mijn omgeving die nog een vaste telefoon hebben. In een opwelling heb ik nog wel een vast nummer aangeschaft bij mijn internet & telefoniepakket. Alleen moet ik daar al maanden nog zo’n toestel bij kopen wat je in de muur plugt…

4. Sigaretten

In Amerika daalde het aantal rokers onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar voor het eerst in tijden drastisch.  Een gezonde trend, waarvan ik helaas nog niet kan zeggen dat ik er aan mee doe.  In Nederland liggen deze cijfers overigens nog wel anders.
Hier rookt ongeveer een op de drie twintigers en dat aantal blijft al enkele jaren gelijk.

5. Televisie

Het aantal jongeren in Nederland die meer dan 20 uur per week televisie kijken is gedaald van 34 procent in 1997 naar 21 procent in 2008. Grote veroorzaker van deze daling: het internet. Daarmee is online TV-kijken mogelijk, met je laptop op elke gewenste locatie. Ik moet zeggen dat ik nog wel een redelijk ouderwetse televisiekijker ben… op ook een redelijk (lees: erg) ouderwetse TV. Maar als deze stuk gaat, zal ik denk ik niet snel investeren in een nieuwe, dure televisie. Zoveel gebruik maak ik er niet van en er zijn inderdaad genoeg andere apparaten waarop ik een film of serie kan bekijken.

6. Desktop computers

De Facebook generatie heeft over het algemeen een laptop en geen desktop pc in zijn bezit. Voor degenen die al niet meer weten wat desktop pc is: hier is de link naar de uitleg op Wikipedia. Ik heb inderdaad een laptop, die ik vrijwel overal mee naartoe neem. Maar… ik gebruik hem thuis wel voornamelijk achter mijn bureau. Met een laptopstandaard en een externe muis. Schootcomputeren leverde me teveel nek-schouder-rugklachten op.

7. Bier

Ja! Bij dit punt voel ik me thuis! Heel on-nederlands vind ik bier echt niet te ******! Echt. Niet.
Maar het bier is voorlopig nog niet ter ziele. In Amerika stappen jongeren massaal over op light-bier. In Nederland is dit verschijnsel nog vrij onbekend, maar loopt de bierconsumptie wel hard terug de laatste jaren. Ik moet dus nog even geduld hebben…

8. De krant

‘s Ochtends de krant openslaan bij het ontbijt is er niet meer bij. De papieren versie maakt plaats voor de online versie, maar moet vooral wijken voor Facebook, Twitter en andere social media waar nieuws gedeeld wordt. Mijn ouders hadden een abonnement op meerdere kranten, ik heb ooit nog weleens een proefabonnement van 3 weken gehad, maar lezen kwam er niet van. Scannen via internet gaat me inderdaad veel makkelijker af.

Mij levert het een score op van ongeveer 6 van 8. En jij, ben jij een typisch product van de Facebook generatie? Of ben jij het type dat thuiskomt, een biertje uit de koelkast trekt en op de bank (met de TV aan) de krant begint te lezen?

 

0 Shares:
2 comments
  1. Leuk om te lezen dit artikel. Ik heb een score van 6 uit 8. Moet trouwens zeggen dat mijn ouders zelfs inmiddels zo ver zijn om hun vaste abonnement vaarwel te zeggen en alleen maar mobiel te zijn :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.948 keer gelezen