Als je schrijft wil je ongetwijfeld graag dat mensen je pareltjes lezen. Maar hoe zorg je dat je publiek uit meer mensen bestaat dan alleen je moeder en je partner? Hoe kunnen social media bijdragen aan hoge staafjes in je statistiekprogramma? En welke mogelijkheden zijn er nog meer?

1. Kies een actueel onderwerp

Natuurlijk kies je een onderwerp dat past bij jou of bij je blog. Maar als je zoveel mogelijk lezers wilt krijgen, zoek dan de actualiteit op. Als er rellen zijn in Haren, willen mensen daar graag van alles over lezen. Zeker als jouw blog een originele invalshoek heeft.

2. Geef je artikel goede tags mee

Erg belangrijk. Zeker in combinatie met tip 1. Zo zie ik in mijn statistieken dat veel bezoekers via Google bij mijn columns terecht komen. Mede dankzij gunstig gekozen tags. Iedere keer als de NS in het nieuws zijn, zie ik de bezoekersaantallen van mijn column ‘sollicitatie NS‘ flink oplopen. Dankzij de tags.

3. Vergeet de afbeelding niet

Denk je aan Google, vergeet dan ook Google Afbeeldingen niet. Kies een passende afbeelding bij je onderwerp en geef dat plaatje ook een logische naam.

4. Deel je blog via je social media kanalen

Eigenlijk een open deur. Natuurlijk Twitter je over je blog, deel je het op Facebook, Google+, Linked-In. Doe dat overigens wel met mate. Als ik zie dat mensen die ik volg zes keer per dag over hun artikel twitteren, ben ik er al snel klaar mee. Probeer ook uit te vinden welk moment het beste werkt. Een ochtend- of avondtweetje kan verschil maken.

5. Laat je linken

Er zijn veel initiatieven op het gebied van blogs en columns. Bijvoorbeeld Blogtrommel. Zoek contact met deze websites en vraag of ze een link willen plaatsen naar jouw blogs. Hoe meer sporen je achter laat op het web, hoe meer bezoekers je zult krijgen.

6. Lees én reageer bij anderen

Van columns lezen ga je niet alleen zelf beter schrijven. Als je een reactie achterlaat, neemt de schrijver meer dan eens ook een kijkje op jouw blog. Bovendien kun je bij de reactiemogelijkheid vaak ook je eigen website plaatsen. Doe dit altijd.

7. Kies een slimme titel

Vooral bij Twitter erg belangrijk. Want, zeg eens eerlijk, klik jij alles aan wat in je timeline voorbij komt? Tuurlijk niet. Anders is het als er een prikkelende titel staat. Een titel die nieuwsgierig maakt. Bedenk bij het kiezen van een titel of je zelf een link aan zou klikken met die titel.

8. Google

Wil je meer tips om meer lezers te krijgen? Google dan eens op ‘meer lezers op je blog’. Er zijn meer websites waar mensen hun kennis willen delen. Al is 42bis natuurlijk wel de leukste.

Oh ja, als je zelf nog andere tips hebt, deel ze dan met ons!

0 Shares:
8 comments
  1. én natuurlijk ook lekker naar je eigen NS blog linken in andere artikelen die je schrijft, dat werkt ook als een trein!

  2. Wat ook helpt is de blog of posts aan te melden bij sites als StumbleUpon, digg of zo. Die bieden ook de mogelijkheid om te categoriseren zodat je een gerichter publiek krijgt. Ze zijn vaak wel internationaal en een wat meer volatiele bron maar wel goed voor onverwachte bezoeken. Het is altijd goed om de bronnen van verkeer in de gaten te houden – daar kunnen mogelijke referenties in staan.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.841 keer gelezen