Je hebt er ongetwijfeld de laatste tijd over gehoord of gelezen; Pinterest is namelijk hartstikke hot. Het virtuele prikbord groeit dan ook als een tierelier. Na de oprichting in 2009, waren er in oktober 2010 zo’n 40.000 gebruikers. Een jaar later was dit aantal uitgegroeid tot 4,9 miljoen. Niet slecht :

In dit blog leg ik je uit hoe je zelf een account kunt aanmaken voor Pinterest en hoe je vervolgens lekker aan het pinnen kunt slaan. Heb je na het lezen van deze uitleg nog vragen, stel ze gerust, hier op het blog óf via Twitter.

Zo maak je een Pinterest-account aan

Pinterest werkt met een invite-systeem. Deze kun je aanvragen via de site, maar je kunt ook aan iemand die al lekker aan het pinnen is geslagen, vragen om je een uitnodiging te sturen. Je schijnt je invite dan sneller te ontvangen. Heb je nog geen account? Ik stuur je graag een invite; stuur me maar een tweet.

De verdere aanmeldingsprocedure wijst zichzelf eigenlijk: klik op de link in de e-mailuitnodiging die je van Pinterest ontvangt, log in met één van je social media-accounts (Facebook of Twitter), kies een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord en klik op ‘Create Account’. Et voilà, je bent nu de gelukkige eigenaar van een hagelnieuw Pinterest-account. Onderstaand filmpje laat het allemaal nog eens precies zien.

Maak boards aan

Je kunt in je Pinterest-account verschillende ‘boards’ aanmaken. Pin niet alles wat je leuk vindt op één board, maar maak voor elk thema dat je leuk vindt een nieuw board aan. Dit maakt het voor volgers veel handiger. Immers, een volger kan jouw pins met het thema fotografie hartstikke mooi vinden, maar niet zo enthousiast worden van jouw voorliefde voor roze ;-)

Je kunt op elk gewenst moment een nieuw board aanmaken. Je account wordt door Pinterest standaard voorzien van 5 boards:

  • Favorite Places & Spaces
  • For the Home
  • Products I Love
  • My Style
  • Books Worth Reading
Vind je deze indeling niets? Verwijder de boards gewoon en maak boards aan waar je helemaal blij van wordt.
Om een nieuw board aan te maken, klik je op de ‘Add+-button’, die je rechtsboven vindt.
Add+-button

Hierna kun je kiezen of je een nieuwe pin wilt toevoegen of uploaden of dat je een nieuw board wilt aanmaken. Kies hier voor de ‘Create a Board-optie’.

Create a Board

Kies nu een naam voor je board en selecteer een categorie. Wil je dat je board gemakkelijk door andere gevonden kan worden? Zorg dan dat je een herkenbaar keyword in de naam van je board gebruikt. Op deze manier maak je het andere met dezelfde interesses gemakkelijk om jouw board te vinden en te volgen.
Pinterest-board toevoegen
Je kunt ervoor kiezen om ook andere toe te staan om te pinnen op jouw board. Samen met collega’s inspirerend materiaal delen of samen met je man een moodboard voor je nieuwe huis in elkaar pinnen? Het kan! Kies hiervoor ‘Me + Contributors’ en vul het e-mailadres in van de persoon die mee mag pinnen.
Contributor aan Pinterest toevoegen
Wanneer je iemand wilt toevoegen die je al volgt, hoef je enkel de naam van die persoon in te tikken. Pinterest komt tijdens het intikken met suggesties.
Volger aan jouw Pinterest-board toevoegen
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een board in je eentje vol te pinnen. Wil je op een gegeven moment toch met andere samen pinnen dan kun je op elk moment contributors toevoegen (of verwijderen).

En nu pinnen geblazen

Je kunt op verschillende manieren een afbeelding (of video) pinnen (aan een board toevoegen):

  • Direct op de Pinterest-website
  • Door een speciale ‘Pin it-bookmarklet’ aan je browser toe te voegen
  • Vanuit de iPhone-app (helaas, voor Android is nog geen app beschikbaar :-()

Ik leg je graag uit hoe je kunt pinnen vanuit de Pinterest-website en met de ‘Pin it-bookmarklet’. Uitleg over de iPhone-app kan ik je, bij gebrek aan een iPhone, helaas niet geven. Er is wel een Android app (niet officieel), maar als je die installeert wordt er ook spam mee-geïnstalleerd. Die laat ik dus even achterwege, maar hopelijk komt er binnenkort een Android-app waarover ik je wel kan informeren.

Pinnen op de Pinterest-website

Klik rechtsboven op de ‘Add-button’:

Add+-button

Je kunt er nu voor kiezen om een afbeelding van een website te pinnen (‘Add a Pin’) óf om een afbeelding van je computer toe te voegen (‘Upload a Pin’).

Add a Pin

Wanneer je voor de eerste optie gaat (dus om een afbeelding van een website te pinnen), wordt er gevraagd om de URL van de pagina in te geven waarop de door jou gewenste afbeelding staat. Het gaat er nu om dat je de URL van de specifieke pagina opgeeft, waarop de afbeelding te vinden is. Geef hier dus niet de homepage van de betreffende site op.

Voeg de URL toe van de pagina waarvan je een plaatje wilt pinnen

Klik vervolgens op ‘Find Images’. Pinterest toont je nu de afbeeldingen die op deze pagina te vinden zijn. Kies de afbeelding die je wilt toevoegen, geef op op welk board je deze afbeelding wilt plaatsen en vul een korte omschrijving in. Klik op ‘Pin It’ als je klaar bent.

Kies het plaatje dat je wilt pinnen.

Wanneer je een afbeelding wilt pinnen die op je computer staat, kies je niet voor ‘Add a Pin’, maar voor ‘Upload a Pin’.
Kies vervolgens de afbeelding die je wilt uploaden, selecteer het gewenste board en voeg een korte beschrijving toe. Vergeet niet om op ‘Pin It’ te klikken als je klaar bent.

Pinnen met de ‘Pin it-bookmarklet’

Wil je echt lekker pinnen, voeg dan de pin it-bookmarklet toe aan je browser. Dit werkt alleen als je Chrome gebruikt. Ga hiervoor naar https://pinterest.com/about/goodies/ Het enige dat je nu hoeft te doen, is de ‘Pin It-button’ naar je bladwijzerbalk slepen. Ga dus met je muis op de button staan, klik erop en sleep nu met je muis naar de bladwijzerbalk. Zorg dat je tijdens het slepen de muis ingedrukt houdt; pas bij de bladwijzerbalk laat je weer los.

Is in jouw browser de bladwijzerbalk niet aanwezig, dan moet je deze even tevoorschijn toveren. Klik hiervoor op het icoontje met de moersleutel, rechtsboven in je browser. Kies voor ‘Opties’. Zorg nu dat het vinkje voor ‘De bladwijzerbalk altijd weergeven’ aanstaat.

Plaats de bladwijzerbalk in je browser.

Wanneer het gelukt is om de bookmarklet aan je browser toe te voegen, kun je hem gaan gebruiken. Ga naar de webpagina waarvan je een afbeelding wilt pinnen en klik op de bookmarklet. Pinterest toont je nu alle afbeeldingen die op de pagina staan. Kies de afbeelding die je wilt pinnen en klik op de ‘Pin It-button’ die verschijnt. Kies welk board je wilt gebruiken en vul weer een beschrijving in en klaar is Kees. Simpeler kan niet. Appeltje eitje.

Wat zet je nu precies in de beschrijving?

De beschrijving is nog wel interessant om wat dieper in te duiken. Want, wat zet je daar nu precies? Zorg allereerst dat je in de beschrijving ook weer keywords opneemt én natuurlijk dat de beschrijving slaat op de gepinde afbeelding. Wanneer iemand zoekt op Pinterest, komt jouw afbeelding tevoorschijn als je deze in de beschrijving van de juiste zoektermen voorziet.
Wanneer je in de beschrijving een prijs is dollars noemt, wordt de afbeelding ook getoond onder ‘Gifts’. Jammer dat dit nog niet met euro’s werkt, maar wie weet…

Ik pin, jij repint, ik like, jij comment, wij taggen…

Natuurlijk zijn er binnen Pinterest opties ingebouwd om op elkaars gepinde afbeeldingen te reageren. Kom jij een mooi plaatje tegen op een board van een ander dan zijn er nogal wat opties:

REPINNEN
Ga over de afbeelding heen met je muis en klik op de ‘Repin-button’ die verschijnt.

Repin, Like of Comment

Vervolgens krijg je weer de mogelijkheid om te kiezen welk board je wilt gebruiken en kun je de beschrijving die door de oorspronkelijke pinner is toegevoegd aanpassen.

LIKE
Natuurlijk kun je op Pinterest ook een afbeelding ‘liken’ (wat is een social network zonder like-optie ;-)). Kies hiervoor simpelweg voor de ‘Like-button’ die verschijnt als je over een afbeelding heen gaat. Je kunt alle afbeeldingen die je zelf geliked hebt gemakkelijk terugvinden op je profiel:

Likes

COMMENT
Natuurlijk kun je ook reageren op een door een ander gepinde afbeelding. Klik maar op de ‘Comment-button’ als je over de afbeelding heen gaat. Denk er bijvoorbeeld ook eens aan om iemand via een comment te bedanken voor een repin.

Zo schrijf je een comment op Pinterest

TAGGING
Net als op Facebook en Twitter, kun je een pinfriend taggen door in de description box een @ voor de naam van die persoon te zetten. Zodra je na de @ begint te typen, komt Pinterest met voorstellen.

In de description-box tag je gemakkelijk een van je Pinfriends.

Pins gebruiken op je blog

Voor de bloggers onder ons is Pinterest natuurlijk een Walhalla; zoveel mooi beeldmateriaal bij elkaar. Heerlijk! Wees wel een beetje netjes en zorg dat degene die jouw inspiratie heeft gebracht met een mooi plaatje daarvoor de credits krijgt. Dit doe je door op Pinterest bij de betreffende afbeelding te kiezen voor ‘Embed’. Er verschijnt nu een box met een embed-code. Eventueel kun je de formaten van de afbeelding hier naar wens in aanpassen.

Een afbeelding van Pinterest embedden in je blog.

Wanneer je nu deze code in je blog plaatst, wordt de afbeelding als volgt geplaatst. Netjes toch!

En nu een lekker kopje koffie!

Source: weheartit.com via Layne on Pinterest

Zo, hoop dat ik je zo wegwijs heb kunnen maken in Pinterest. Heb je nog vragen? Gewoon stellen hoor. Ik weet ook niet alles, maar kijk graag met je mee. Kom maar op! Nu eerst een bakkie koffie ;-)

Bron: Best Blogging Tips Online


Geschreven door