Twitterhandleiding

In 2008 schreef ik een cursus Twitter voor Beginners voor – toen nog – Contentgirls. We leven nu al een aantal jaren verder en de cursus is nogal verouderd. Tijd dus voor een update. Omdat er nog steeds mensen zijn die niet Twitteren, blijft deze cursus er eentje voor beginners.

Wie weet heb je er als gevorderde ook wat aan, maar geef dit vooral door aan mensen die nog Twittermaagd zijn of nog maar net begonnen.

 

Van alles over Twitter deel 1 – Wat is Twitter?

Twitter is een dienst op internet waarvoor je je in kunt schrijven, een profielpagina aan kunt maken en je boodschappen het web op kunt sturen. Die boodschappen mogen niet langer dan 140 karakters zijn per bericht.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 2 – Waarom Twitteren?

Ben je ook zo bang dat Twitter alleen gaat over wat mensen eten en dat ze naar het toilet gaan? Wees gerust, dat valt wel mee. Wat je dan wel aan Twitter hebt lees je hier.

Lees verder

Van alles over Twitter Deel 3 – van start met Twitter

Een account aanmaken is niet zo moeilijk, maar toch handig om over het een en ander goed na te denken. Daarover lees je in dit deel van de Twitterhandleiding.

Lees verder

Van alles over Twitter Deel 4 – Pimp je twitter

Een standaard Twitteraccount ziet er best mooi uit. Maar zoals alle bij profielpagina’s is het leuk om je pagina een beetje aan te passen aan jezelf. Om je profielpagina te gebruiken om een statement te maken die over jou gaat.

Lees verder

Van alles over Twitter Deel 5 – Ik voel me zo verdomd alleen

Nou je bent al een heel eind gekomen, helemaal niet slecht. Daar zit je dan met je vet gepimpte profiel. Maar wat nu? Twitteren in je eentje schiet niet erg op. Twitter gaat pas leven wanneer jij mensen volgt en mensen jou volgen. Het is nu dus tijd om volgers te vinden.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 6 – En dan Twitteren

Je hebt nu een mooi profiel, volgt een hele hoop mensen en een hele hoop mensen volgen jou al of staan op het punt je te gaan volgen. Nu is het tijd om te Twitteren. Maar wat zeg je dan?

Lees verder

Van alles over Twitter deel 7 – Verrijk je tweets

Delen via Twitter doe je niet alleen maar met tekst. Je kunt op Twitter ook foto’s, video’s, muziek en meer delen. Een goede manier om je tweets wat leven in te blazen.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 8 – Chaos en orde

Wanneer het je lukt om een gezellige groep volgers te verzamelen en zelf een gezellige groep mensen te volgen doe je het goed. Het nadeel aan een grote groep volgen is wel dat het steeds moeilijker wordt om ze bij te houden en om dus echt contact te houden. Gelukkig is er een groeiend aantal applicaties en sites dat je helpt om orde in de chaos te scheppen.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 9 – Mobiel Twitteren

In 2008 schreef ik een cursus Twitter voor Beginners voor Contentgirls. We leven nu in 2010 (bijna 2011) en de cursus is nogal verouderd. Tijd dus voor een update. Omdat er nog steeds mensen zijn die niet Twitteren, blijft deze cursus er eentje voor beginners.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 10 – handige twitterdiensten

Rondom Twitter zijn in de loop der jaren heel wat handige diensten ontstaan. Diensten waarmee je gemakkelijker kan tweetenen twitter in al z’n gaafheid kunt gebruiken. Hieronder heb ik een aantal van deze diensten voor je op een rijtje gezet.

Lees verder

Van alles over Twitter deel 11 – Twitterstatistieken

Cijfers zeggen alles. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, maar cijfers zijn wel leuk en geven wel een idee van je impact en populariteit.

Lees verder

Extra

Woordenlijst

Twitter  heeft zo z’n eigen jargon. Als je net van start gaat met Twitter, lijkt het wel alsof iedereen een andere taal praat. Om je een handje te helpen heb ik een woordenlijst gemaakt met twittertermen en de bijbehorende uitleg. De woordenlijst wordt steeds aangevuld en heb je zelf nog een aanvulling? Laat het dan even weten.

Twitter Woordenlijst

Hashtags

Op deze pagina vind je een (langzaam) groeiend overzicht van veelgebruikte hashtags.  Mis je je er eentje? Plaats die, mét betekenis in de reacties.

Naar de hashtags

Twitter in het groot

Je hebt tweeps en je hebt Tweeps. Contentgirls vroeg zich af hoe de Tweeps met hoofdletter met Twitter omgaan. Hoe ga je om met duizenden volgers en een timeline die explodeert?

Lees verder

De versie uit 2008

Deze versie is niet meer actueel. Veel van de links werken niet meer.

Les 0 – Waarom Twitteren?

Je wilt helemaal niet Twitteren? Dat denk je maar. We zetten een aantal goede redenen om wél te Twitteren voor je op een rijtje.

Les 1 – Pimp je Twitter
We hebben je overtuigd. Tijd om een Twitteraccount aan te maken en je profiel er goed uit te laten zien.

Les 2 – Maak Twittervrienden
Zonder vrienden is Twitteren zinloos. Maar waar vind je die vrienden?

Les 3 – Tijd om te Twitteren
Tijd om je eerste Tweets de wereld in te helpen. Maar hoe doe je dat, dat Twitteren? Is het gewoon slowchat? Roep je continue bij elke hap die je naar binnen werkt hoe het smaakt? Of zit het toch ergens anders in?

Les 4 – Twitteren voor luie mensen
Liever lui dan moe? Niet altijd alle tijd om te Twitteren. In de les Twitteren voor luie mensen helpen we de luie, maar ook de drukke medemens.

 

Les 5 – De geheime dienst
Wie is toch die man die op zondag het ontbijt tweet? Altijd al benieuwd geweest naar wat je Twittervolgers verder nog uitspoken en wie ze zijn. Met deze tools leer je ze net weer wat beter kennen.

Deel 6 – Delen via Twitter
Leuk hoor, die 140 karakters, maar soms heb je net dat beetje extra nodig om je followers geïnteresseerd te houden.