Een kleine uitgever en boekhandel in Buenos Aires vroeg zich af wat het kon doen om de verkoop van boeken van debuterende schrijvers op te vijzelen. Als een debuut namelijk niet gelezen wordt, is de kans op een vervolg klein. Maar wie leest er in dit digitale tijdperk nog ouderwetse papieren boeken, wanneer daar geen noodzaak voor is? Lees het verhaal van een simpele, doch briljante marketingstunt…

Net als in de film…

Het lijkt een kruising van elementen uit Harry Potter, The Never Ending Story en Jumanji. Met als resultaat een boek dat je niet weg kunt leggen, dat de lezer dwingt het te lezen. Want anders gebeurt er iets onherroepelijks, iets, waar je wellicht de rest van je leven spijt van zult hebben.

Het Boek dat Niet Kan Wachten

Eterna Cadancia kreeg het voor elkaar om zo’n boek te bedenken en bracht het op de markt:
“El Libro que No Puede Esperar”
(Het Boek dat Niet Kan Wachten).

Lees je dit boek niet uit in 60 dagen, dan zul je het nooit meer uitlezen. Dan zul je niet weten wat er in stond en, erger, als je wel al halverwege was, zul je niet weten hoe het boek eindigt. Het boek heeft namelijk een deadline. Zodra je het boek uit de verpakking haalt, begint de inkt op te lossen. Na minder dan 2 maanden is de inkt verdwenen en is je boek blanco……..

Het succes

Vraag je je af wie in ‘s hemelsnaam een boek zou kopen wat zichzelf na 60 dagen vernietigt? Het antwoord is: héél véél Argentijnen. De actie haalde de pers en de eerste oplage van deze opmerkelijke uitgave was binnen een dag uitverkocht. Waarna er nog duizenden bestellingen werden gedaan. In de toekomst gaat de uitgever dan ook meer nieuwe auteurs op deze manier in de markt proberen te zetten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gHl8IqCqza8

De kanttekening

Hoewel ik zeker voor deze stunt gevallen was als deze in Nederland was uitgevoerd, ben ik wel benieuwd hoe vaak ze dit trucje kunnen herhalen. Iets wat natuurlijk ook van de kwaliteit van de schrijvers af. Zichzelf oplossende inkt of niet, een slecht boek wíl je niet uitlezen. De debuterende auteur zal opgewekt aan zijn 2e ‘bestseller’ beginnen, om vervolgens alsnog een illusie armer te raken.

Wie niet snel leest, kan dat leren

En dan nog de vraag wat als je moet als je qua lezen de schildpad bent en niet de haas? Wellicht kan Eterna aanbieden dat je tegen gereduceerd tarief een boek – met normale inkt – over speed reading kunt bijbestellen.

Moet je alleen niet per ongeluk het verkeerde boek als eerste uitpakken…

 

 

0 Shares:
6 comments
  1. Dat is niks voor mij. Ik lees snel genoeg, maar voordat ik start aan een nieuw boek ligt het vaak al weken op de plank.

  2. Wel gezonde druk op het lezen (misschien iets om met schoolboeken te doen? Al denk ik niet dat het mij aan mijn huiswerk had gekregen)..maar ik ben niet alleen gek op het lezen van boeken, maar ook op het hébben van boeken – en dan het liefst met alle letters er nog in :)

    Ik lees zelfs mijn Agatha Christie's meerdere keren – al weet ik allang wie het dan gedaan heeft (de butler, met het mes, in de bibliotheek?) :)

  3. Ik hou mijn boeken het liefst ook heelhuids in de kast, om ze inderdaad nog meerdere malen te herlezen. Maar had het wel willen proberen…

    @Victor, zolang je de verpakking maar dichtlaat, kun je het wel in de kast laten liggen. Je kunt alleen niet 'even spieken' :)

  4. Super idee, dat voegt vast 'n belevenis toe. Ook jammer van het boek dat dan verdwenen is. Misschien leuke uitdaging om te kijken hoeveel mensen 1 boek uit kunnen lezen in die 60 dagen.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.789 keer gelezen