Scholen zien hun website steeds vaker als een serieus medium. Weg met de online schoolgids, tijd voor een prachtige levende schoolwebsite.

Waarom?

  • Ouders oriënteren zich steeds meer via het internet bij het kiezen van een school
  • Flexibel en snel aanpasbaar, dus kostenbesparend
  • De nieuwe generatie verwacht je online aanwezigheid
  • Het past bij het imago van een professionele, moderne school

Bovendien maken online media het mogelijk om ouders meer te betrekken bij de school, zoals ik eerder al aanhaalde in een artikel over basisschool en social media. Ouders en scholen die goed samenwerken, stimuleren de ontwikkeling van het kind en kunnen sneller reageren bij problemen.

Maar waar moet je beginnen? Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe website voor je school opzet?

1. Bepaal je doelgroep

Zo bouw je een nieuwe website voor het onderwijsIn de eerste plaats richt je je natuurlijk op ouders en leerlingen. Zij zijn je ambassadeurs. Maar je website mag best een wervend karakter hebben, over een aantal jaar wil je tenslotte ook nog bestaan. Dus vergeet de ouders van de buurtpeuters niet.

Maak je een schoolwebsite voor een middelbare school? Dan zijn ook leerlingen van groep 8 een belangrijke doelgroep. En hun ouders. En vergeet de collega’s niet. Ook juffen en meesters moeten trots zijn op hun school.

2. Definieer de zoekvraag

Wat zoeken ze? Denk hierbij aan praktische onderwerpen als pedagogisch beleid, visie en missie, contactgegevens van de school en de ouderraad. Welke afspraken en regels gelden er op school? Hoe zien de klaslokalen er uit, hoe heten de groepen, hoe laat beginnen de lessen? Zit er een BSO in de buurt? Hebben jullie andere samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met de lokale bibliotheek, toneelclub of een poppentheater?

Ouders willen ook weten hoe de school denkt over (digitaal) pesten, of jullie iPads gebruiken, wat de visie op het gebied van nieuwe media is, of er aandacht wordt besteed aan seksuele voorlichting, kunst en cultuur, sport en hoe de school omgaat met kinderen die dyslectisch of hoger begaafd zijn. Wie is het aanspreekpunt op al deze gebieden?

Kies voor dynamiek en afwisseling

Uiteraard plaats je ook informatie die steeds wisselt, zoals foto’s van schoolreisjes en klassenfoto’s, info over ouderavonden, vakantie, studiedagen van de juffen en meesters, de sportdag en de schoolbazaar. Is er een inloopochtend voor vragen? Een open dag? Een sinterklaasviering? Suikerfeest? Een toneelstuk? Een kamp? Wat doen jullie tijdens de Kinderboekenweek, de Week van het Geld of Week van de Mediawijsheid?

Het ABC van deze school

Korte vragen over traktaties, overblijven en luizenpluizen passen uitstekend in een FAQ of ABC-achtige pagina. Dat leest makkelijk, is overzichtelijk en volstaat met korte antwoorden. Bij een middelbare school denk je dan aan thema’s als de gezonde kantine, hoe werkt de toetsweek en waar bestel je je boeken.

Veel middelbare scholen hebben een besloten gedeelte, het zogenaamde ELO, met daarin roosterwijzigingen en andere informatie die alleen voor de leerling en ouders zijn.

3. Maak het leuk

Je website is het toonbeeld van de leuke school die je wilt zijn. Profileer jezelf ten opzichte van concurrerende scholen. Kies voor frisse kleuren, foto’s van vrolijke kinderen en kleurrijke materialen in de klas. Zet bijvoorbeeld de verjaardagen van de kinderen prominent in beeld, kies voor filmpjes, laat zien in welke groep de kinderen een strikdiploma, fietsdiploma of Diploma Veilig Internet krijgen.

Geef je site smoel

Wie zijn de juffen en meesters? Laat ze zichzelf in 3 zinnen voorstellen en maak er een mooi smoelenboek van. Geen statische pasfoto’s maar kies voor een professionele fotograaf die vlotte foto’s van je team maakt.

Bij de middelbare school kun je een kaartje met de veilige fietsroute naar school plaatsen, een instructiefilmpje boeken kaften of huiswerktips van andere leerlingen.

4. Denk goed na over navigatie

Wie in een paar klikken niet heeft gevonden wat hij zoekt, haakt af. Zeker wanneer je site omvangrijk is, steekt de kracht van een goede schoolwebsite in een overzichtelijke structuur.

Een goede webdesigner kan je helpen bij het helder krijgen van de beste navigatiestructuur.

5. Go social

Welke sociale media integreer je? Twitteren jullie? Laat het weten. Verstuur je een digitale nieuwsbrief? Geef ouders de kans zich in te schrijven. Facebook? Plaats een LIKE-button en laat zien hoeveel andere ouders al ge-LIKE-ed hebben.

Schrijf eens een schoolblogZelf vind ik een klassenblog een van de leukste manieren om social media in te zetten. Heel geschikt om ouders meer te betrekken bij de dagelijkse activiteiten en voor de kinderen ideaal om hun taalvaardigheid aan te scherpen. Het geeft sjeu aan je site.

Als het om social media gaat, hoef je heus niet overal aan mee te doen. Maak een keuze, schrijf daar een kort socialmedia-plan bij en maak afspraken met jezelf over de invulling en het bijhouden ervan. Maak ook afspraken met medewerkers of zij wel/niet vrienden mogen worden met kinderen via Hyves, Facebook of Twitter. Laat ze daar zelf hun mening over geven en stel zo samen een protocol op.

6. Downloads

De schoolgids wil ik (als ouder) ook online kunnen inzien. Denk ook aan online formulieren voor aanmeldingen, aan lesroosters, oudere nieuwsbrieven, de schoolkalender en protocollen.

7. Ontwerp en invulling van content

Een goede website wordt door iedereen gebruikt: leraren, leerlingen en ouders. Bespaar daarom niet op het ontwerp en kies voor een professionele webdesigner en copywriter.

Richt je je vooral op nieuwe ouders? Zorg dan dat je goed gevonden wordt. Een zoekwoordenonderzoek kan helpen.

Noem op de homepage in ieder geval 5 sleutelwoorden die uniek, bijzonder en enorm geweldig zijn aan jouw school. Het bevestigt de doelgroep waarom ze voor jou moeten kiezen, of dat ze al de juiste keuze hebben gemaakt.

Vergeet niet het telefoonnummer op de homepage te plaatsen; ouders die hun kind willen ziek melden, hebben ‘s morgens echt geen tijd om de hele site door te spitten.

8. Kosten

Wanneer je een gratis programma als WordPress gebruikt, ben je op jaarbasis niet veel geld kwijt. WordPress is erg geschikt voor een schoolsite, eenvoudig in gebruik, toegankelijk, makkelijk uit te breiden en wordt door Google goed geïndexeerd. Alleen voor hosting betaal je. Uiteraard is het wel een investering om eenmalig de site te bouwen en je mensen te trainen.

9. Onderhoud / beheer

Het dagelijkse beheer kun je vaak prima zelf doen, zeker wanneer je voor een goed CMS zoals WordPress kiest. Maak afspraken over wie de website gaat vullen en beheren en zorg dat deze personen daar ook uren voor krijgen. Een website wordt het leukste als iedereen ‘m vult, van kinderen tot leerkracht, van ICT-coördinator tot schooldirecteur.

Een tekstschrijver is prima voor de eerste opzet, zeker met het oog op vindbaarheid in Google, maar nieuws en evenementen kunnen beter door leraren worden gevuld. Wie binnen de school heeft er affiniteit met communicatie en internet? Heb je een MediaCoach in dienst? Laat deze dan vooral ook meedenken.

Krijgen juffen/meesters hun eigen klassenpagina om bij te houden? Zorg dan voor een handboek, een training over het gebruik van de software en eventueel een training waarin iets wordt uitgelegd over schrijven voor kinderen.

10. Privacy

Niet alle ouders willen dat foto’s van hun kind online komen te staan. Respecteer dat en vraag elk jaar opnieuw schriftelijk toestemming van ouders om foto’s die gemaakt zijn tijdens het schoolreisje, sportdag en de musical online te plaatsen voor promotionele doeleinden.

Lastig om tijdens een evenement te onthouden welk kind niet mag worden gefotografeerd? Geef die kinderen een grote kleurrijke ketting of ander opvallend accessoire. Zo ziet de fotograaf direct welk kind niet op de foto mag en ziet de webredacteur welke foto niet online mag.

Vergeet niet te melden dat je gebruik maakt van cookies en leg (op een aparte pagina) kort uit wat cookies zijn.

Tot slot…

Tips voor het maken van een nieuwe school websiteDeze lijst met tips en onderwerpen is zeker niet volledig, zie het als een start. Doe vooral ook inspiratie op bij andere scholen en/of deel je ideeën hieronder.

Veel plezier! Maak er een mooi visitekaartje van, passend bij het karakter van je school.

 

0 Shares:
8 comments
  1. Leuk om te lezen, vooral omdat ik voor een basisschool een website heb gemaakt in WordPress, met een blog en aansprekende foto's zijn zij dus aardig onderweg met hun online presentatie. Goed idee om een FAQ in te bouwen en een smoelenboek zou daar inderdaad ook niet misstaan.

  2. Hoi Mark, mooie complete website! De teksten nog nog iets korter (vergeet de tussenkopjes niet) maar de foto's zijn heel sterk. Daar zou ik er graag meer van zien, ook van de leerkrachten zelf :) Kortom, goed op weg!

  3. Hallo! Vandaag is de site van de OBS van onze kinderen online gegaan. Ik ben zelf grafisch vormgever en heb aangeboden aan school deze site te ontwerpen. We hebben gekozen om het in WordPress te maken zodat de leerkrachten er ook zelf input in kunnen zetten. Voor mij was het voor het eerst dat ik in WordPress ging werken. Het is echt een hobbyproject geworden en ben best trots. Ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden, ik heb nl veel gehad aan deze site! Kijk op http://www.molenweid.nl

Comments are closed.

Dit artikel is 14.408 keer gelezen