Je kunt het bijna niet gemist hebben, op 5 juni is de nieuwe cookie-wet in werking getreden. Lees anders nog even Een cookie van eigen deeg en De cookie-wet #wtf. Hierin wordt ook al duidelijk gezegd waarom koekjes dus wel lekker zijn.

Hmmmm, koekjes

Lekkere koekjesDe cookies die de meeste sites plaatsen op jouw computer – nee, dan hebben we het inderdaad niet over de boeven – zijn bedoeld om te zien wat websitebezoekers zelf willen. Dus dan kun je eigenlijk niet tegen de cookies zijn, toch?

Hoe nu verder?

De OPTA mag inmiddels boetes uitdelen aan bedrijven die zich niet aan de wetgeving houden. De OPTA heeft zelf aangegeven dat ze op dit moment alleen mankracht hebben om de echt grote overtreders aan te pakken. Dat geeft de kleinere sites wel wat lucht bij de invoering van een goede oplossing. Misschien mooi om naar wat voorbeelden te kijken.

BBC

In Engeland is de cookiewet al langer van kracht. Wellicht heeft de BBC daarom een prachtige subsite ingericht over cookies en hoe je ze kunt uitzetten. Op de homepage wordt een soort header getoond waarin de BBC zegt:

“We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. We also use cookies to ensure we show you advertising that is relevant to you. If you continue without changing your settings, we’ll assume that you are happy to receive all cookies on the BBC website. However, if you would like to, you can change your cookie settings at any time.”

Er is een link naar de uitleg over de cookies, een uitleg over hoe je cookies kunt uitzetten en zelfs uitleg voor mensen van buiten Engeland.

Nederlandse voorbeelden

In Nederland zijn de meeste bedrijven druk bezig om een zo mooi mogelijke oplossing voor het cookie-probleem te vinden. Zo schrijft ook Nu.nl dat ze op dit moment nog aan het kijken zijn wat ze het beste kunnen doen.

Een ander voorbeeld is Wehkamp. Onderaan de homepage vind je een grijze balk waarin staat “Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Wehkamp.nl cookies” met een link naar de achterliggende pagina met uitleg over de cookies. Dit is een summiere pagina en hoe je je cookies uit moet zetten moet je zelf maar in de helpfunctie van je browser uitzoeken.

Bij Bol.com moet je helemaal onderin de footer zijn. “Om de beste winkel te kunnen bieden, gebruikt bol.com cookies.” Hmm, misschien niet de mooiste oplossing.

Nog niet klaar

Het lijkt er op dat de Nederlandse bedrijven nog niet helemaal klaar zijn met de implementatie van de oplossingen, maar tot nu toe lijkt dat nog niet tot veel ophef geleid te hebben. Heb jij al een voorbeeld van een bedrijf dat op zijn vingers getikt is of heb je een mooi voorbeeld van een Nederlandse site die al helemaal voldoet aan de nieuwe regelgeving? Ik hoor het graag.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 7.592 keer gelezen