‘The only thing we have to fear is fear itself.’ Beroemde woorden van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt uit zijn inaugurele speech in 1933. Sinds de opkomst van social media spoken deze woorden over angst vaak door mijn hoofd.

@politie waarschuwt

Dit gebeurt vooral als ik op Twitter weer gewaarschuwd word door voorlichters van de politie. Of ik niet wil tweeten dat ik op vakantie ben. En zeker geen vakantiefoto’s op Facebook moet publiceren. Inbrekers kijken mee. Honderden mensen sturen de waarschuwingen door middels een retweet. Voor mij is het vooral onnodig angst zaaien.

Vakantiefoto’s delen

Een foto op het strand van Aruba deel je met je social media-vrienden in het koude regenachtige Nederland. Even inwrijven, moet kunnen. A jolly good time bij Buckingham Palace zet je via Foursquare op Twitter, leuk. Uiteraard denk je op dat moment niet dat inbrekers het social media-landschap afspeuren op zoek naar vakantiegangers als jij.

Uitvaarten

Dat schijnt bij uitvaarten nog wel eens te gebeuren. Wie op Google zoekt op uitvaart beveiliging ziet dat er inmiddels veel bedrijven zijn die aanbieden om op een huis te passen tijdens een begrafenis of crematie. Er is kennelijk een markt voor waarbij de vraag is ontstaan door inbraken die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Serieus probleem!

Zo is eind 2009 in het Belgische Oudenaarde de 53-jarige Marie V.W. veroordeeld tot twee jaar cel wegens elf inbraken tijdens begrafenissen. Ook werd onlangs in het Brabantse Teteringen een 38-jarige man op heterdaad betrapt toen hij wilde inbreken in de woning van een vrouw op de dag dat ze werd begraven. Een serieus probleem dus.

Rouwadvertentie

Dat dit gebeurt komt door rouwadvertenties in kranten. In de advertentie van het gezin van de overledene wordt vaak het woonadres als correspondentieadres vermeld. Ook de plaats en aanvangstijd van de uitvaart staan aangegeven. Best handig voor een inbreker die de kans op een heterdaadje zo laag mogelijk wil houden. Ik heb nog nooit een tweet van de politie langs zien komen die me wijst op het gevaar van rouwadvertenties. Politiewoordvoerders waarschuwen me op Twitter echter wel geregeld voor mogelijke gevaren van social media. Komt er ook nog bij dat het volgens Brits onderzoek mogelijk is om de adresgegevens van iemand die met eigen naam actief is op Facebook binnen een minuut te vinden.

Serieus probleem?

Samen met de vakantiefoto’s en je berichten over de geweldige vakantielocatie maakt dit alles het een inbreker zeker gemakkelijker. Dit zegt echter nog niet dat er met behulp van social media ook daadwerkelijk wel eens is ingebroken. Ik heb via social media contact gezocht met enkele woordvoerders van de politie. Ze hebben me geen enkel geval kunnen noemen met een aantoonbare relatie tussen de inbraak en social media. Nul gevallen (0).

Veroordelingen

Dan maar even zoeken in de uitspraken van de rechtbank. Het woord Facebook komt op rechtspraak.nl in 17 uitspraken voor maar niet in relatie tot inbraak. In 30 rechterlijke uitspraken komt het woord Twitter voor. Ook hier is er in geen enkele strafzaak een relatie met inbrekers. Zoeken op het begrip social media levert een zelfde beeld op.

@inbreker

Ik heb sterk de indruk dat social media het inbrekers weliswaar makkelijker maken maar dat deze het vooralsnog niet inzetten tijdens de uitoefening van hun beroep. Ze hebben het ook helemaal niet nodig om een woning te selecteren. Twitteraar @inbreker ziet in de zomervakantie zo ook wel waar de vakantiegangers wonen. Het zijn in deze warme periode namelijk de enige huizen waarvan alle ramen dicht zijn…

Angst voor social media

In mijn werk als trainer/docent merk ik dat angst voor een inbraak een regelmatig voorkomende reden is om niets met social media te willen of te durven. Ik kan me veel redenen voorstellen om niet actief te willen zijn op social media. Als de voornaamste daarvan angst is voor iets dat (nog) niet bestaat denk ik dat er wat moet veranderen.

Advies voor de politie

Tijdens een social media workshop voor de politie zou ik adviseren dat er alleen nog gewaarschuwd wordt voor problemen die zich daadwerkelijk voordoen. Verspreid de tip dat er tijdens een uitvaart altijd iemand thuis zou moeten zijn op het adres dat in de rouwadvertentie staat vermeld. Dat lost een echt bestaand probleem op.

Mijn feestje

Voor mijn eigen begrafenis geen rouwadvertentie in de krant alsjeblieft. Een evenement aanmaken op Facebook met een uitnodiging voor een feestje volstaat. Neem gerust ook al je eigen social media vrienden mee. Uiteraard is @inbreker ook van harte uitgenodigd.

0 Shares:
28 comments
 1. Ik kan het niet meer dan eens zijn met dit verhaal. Ik meen me enkele gevallen in het buitenland te herinneren, maar zelfs als er ook een paar in Nederland bekend zouden zijn lijkt het me vooralsnog in geen verhouding staan tot de zeer specifieke waarschuwingen. De politie geeft daarbij ook nooit aan op welke gevallen men nu duidt, op die manier houdt zij ook nog eens het ouderwetse hoaxen in stand, door duidelijk te maken dat onderbouwing ook via officiële weg niet nodig is.

  Goed, het lijkt me niet verstandig te tweeten "Morgen twee weken weg, ik zal mijn gloednieuwe thuisbioscoop missen" maar ik zie vooralsnog bar weinig onderbouwing bij de claims dat vakantietweets per se gevaarlijk zijn. Het is ook een goede gok dat mensen overdag niet thuis zijn, velen werken dan namelijk.

 2. Wij hebben daar recent met 123people ook weer voor gewaarschuwd. En ik zal je zeggen, het is bij een bekende echt gebeurd. Dus tja, misschien kun je de waarschuwing maar beter serieus nemen:
  http://www.socialmediasocialmedia.nl/strategie/ni

  Ik heb binnen dertig seconden je adres achterhaalt en je vakantieschema teruggevonden.

  Dus, je mag het risico lopen, maar dan moet je niet gaan klagen achteraf.

  PS: ik ga je nu laten schrikken door je te bellen op je 06 om te checken of je thuis bent!

  1. Ken die onwijs gevaarlijke hackingtool uit 96. Echt doodeng. Mensen wisten je naam en dan konden ze via het systeem zowel je telefoonnumer als je huisadres opzoeken. Freaky as hell!

   Telefoongids heette dat geloof ik.

   Zo vond iemand ooit mijn tante na een artikel van mij in het Parool…zelfde achternaam, zelfde stad. Om 3 am ging bij haar de telefoon en eiste deze hacker mij te spreken. Ze hing op en legde de foon ernaast…maar wauw, die hackers waren serieus.

   Overigens is "het is eens gebeurd met iemand die ik ken" een slechte graadmeter :)

   1. Nou, dat is het niet. Martin kende geen voorbeelden, die geef ik nu. En denk je dat inbrekers een briefje achterlaten met, volg ons op Twitter? Nee, je weet niet of dat de oorzaak was, dat maakt het zo eng.

    Waarom social media het zo eng maakt, is dat je niet alleen de Telefoongids kunt opzoeken, maar dat ik er via LinkedIn achterkwam wat de bedrijfsnaam is van Martin en de plek waar hij opereert. Vervolgens zie ik op zijn Foursquare zijn checkingegevens. Via streetview zie ik direct om wat voor woning het gaat. Bovenwoning, laat maar zitten!

    1. Ik zie anders geen voorbeelden ("een bekende", ja), maar dan is het misschien wel interessant die door te geven aan de politie die ze blijkbaar ook niet kent?

     Het is natuurlijk waar dat je heel veel kunt vinden, maar ik vind het ook wel raar dat politie waarschuwt voor zaken waarvan ze zelf niet eens voorbeelden kunnen geven.

     1. OK, nou ik ga liever met een gerust hart op vakantie. Je kunt er ook gewoon voor kiezen niet in te checken, op te scheppen vooraf en je vakantiefoto's pas bij thuiskomst te delen. Kleine moeite, en je weet dat je veilig bent. Als je graag roekeloos door het leven gaat, moet je het lekker zelf weten. De taak van de politie is mensen te waarschuwen voor criminelen en hun (mogelijke) werkwijzen.

      1. Eens, natuurlijk, better safe than sorry: maar mijn vraag is dus waarom de politie zo specifiek waarschuwt voor dit gedrag terwijl hen dus blijkbaar geen gevallen bekend zijn,

       Dan kan men nog beter eens bij de KvK aan de bel hangen. ;)

       1. Hebben jullie wel eens gezien of gelezen dat de politie het publiek waarschuwt voor het plaatsen van adresinfo en tijd + locatie van een uitvaart in een rouwadvertentie?

        1. Ik vind de waarschuwing van Remco eigenlijk relevanter dan die van de politie. Het is gewoon waar dat je vrij veel kunt vinden, zeker voor ZZPers, daar mag best aandacht voor zijn. Het is alleen de vraag of dat reden is voor dergelijke specifieke waarschuwingen, dus daar zit ik wel meer op jouw lijn.

         1. Over de manier waarop de KvK omgaat met de gegevens van zelfstandigen die zich verplicht moeten inschrijven kan ik vandaag beter even niet nadenken. Ik heb net zo'n goed humeur! Ga er vast nog wel eens over schrijven.

      2. Ik kwam in mijn zoektocht naar info veel bedrijven tegen die kastjes leveren met sensoren voor tijdens een uitvaart. Die zou jij ook in je huis kunnen plaatsen zodat wij ook op het moment dat jij de Alpen Kreuzer uitklapt hier meteen via een foto op Facebook kunnen meegenieten ;-)

     2. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je kunt of wachten tot er een bende opduikt die deze werkwijze toepast, of slim zijn en de boel voor zijn. Dat heeft niets met angst te maken, maar met veiligheid. Ik zet mijn fiets ook op slot. Ik roep dus ook niet hardop via openbare social media dat ik met vakantie ben (dat doe ik overigens wel mondjesmaat, maar ik heb maatregelen getroffen).

      Ik heb wel zo het vermoeden dat de politie hier concrete aanwijzingen voor heeft.

    2. ik snap dat je makkelijk info over mensen kunt vinden, maar het punt van Martin is volgens mij dat het niet zo'n groot maatschappelijk probleem is en gezien wat Martin kon vinden denk ik dat het best mee zal vallen.

     Wel een vraagje : hoe weet die vriend dan dat het via some was?

     Mara goed, dat terzijde. Het punt is dat als een onderdeel van een vliegtuig naar beneden valt en je die op je hoofd krijgt…je zeer waarschijnlijk sterft.

     Ik geloof dat dat zelfs een keer is gebeurd…

     Vraag is: moet de politie daar dan voor waarschuwen?

     Nog eentje…

     Als je over straat loopt, zou je kunnen vallen en voor een auto terecht kunnen komen…je kunt gewond raken en zelfs sterven…

     Moet de politie daarvoor waarschuwen? Moet je bevend thuiszitten omdat het zou kúnnen gebeuren?

     Er zijn allerlei dingen waar je bang voor zou kunnen zijn, maar dat is geen leven. Het is dus handiger om je angsten te richten op zaken die een reële kans hebben om te gebeuren.

   2. Dat was geen hacktool. Foongrep maakt omgekeerd zoeken mogelijk en is nu online te vinden op bijvoorbeeld nummerzoeker.com. Je krijgt er gelijk een link naar het adres in Google Maps bij.

 3. Ik twitter al jaren uitgebreid over mijn vakantie en plaats ook maar al te graag foto's. Maar wat is leuker dan via Twitter een huisoppas te zoeken? Plantjes verzorgd, kat verzorgd, ramen open, lampjes aan, TV aan, auto voor de deur. Kortom: @inbreker loopt gewoon door. Alleen maar goede ervaringen mee.

  1. Je huisoppas kan je via tweets weer op de hoogte houden over hoe het met de katten gaat. Worden de schakelklokken die op een vaste tijd lampen inschakelen nog gebruikt tegenwoordig eigenlijk?

 4. Dus de politie, die meer monitoring rechten heeft dan een inbreker, weet exact waar de volgende inbraken plaatsvinden? Dat is toch juist goed voor de heterdaad pakkans? Scheelt weer patrouilleren. ;)

 5. Ik post gewoon ook een foto van mijn woonkamer met mijn 12 jaar oude televisie, een stereo-torentje met cassettedeck (wie heeft dat tegenwoordig nou nog, zeg eens eerlijk?) die nog ouder is en een achenebbisj inrichting en @inbreker zal me zeker over slaan…. :-)

  1. Hebben zich naar aanleiding van je artikel dat ik nog niet kende nog mensen gemeld die iets is overkomen naar aanleiding van berichten op social media? Of agenten die meer voorbeelden kennen?

 6. Hebben zich naar aanleiding van je artikel, dat ik nog niet kende, nog mensen gemeld die iets is overkomen naar aanleiding van berichten op social media? Of agenten die meer voorbeelden kennen?

 7. Fijn artikel, waarmee je één en ander relativeert.

  Onlangs kreeg ik het rapport Woninginbraken van de Politie Academie doorgestuurd. Hierin wordt met geen woord gerept over het gebruik van sociale media door inbrekers.

  Het zou fijn zijn als er een keer echte cijfers naar buiten worden gebracht over de relatie tussen het gebruik van sociale media en woninginbraken.

  In de tussentijd je gezonde verstand gebruiken.

 8. Jochem Koole @MartinSpecken Jullie worden op je wenken bediend! ;-) Vorige week is een onderzoek uitgekomen welke zorgt voor de nuance.

  Uit onderzoek van Linda Nagelhout blijkt namelijk het volgende:

  "Potentiële inbrekers bemachtigen eerder hun buit op een traditionele wijze dan met een beetje hulp van Facebook of Twitter. In de praktijk blijkt het toch lastig te zijn om via sociale media een geschikte woning te vinden waarin naar hartenlust kan worden ingebroken." Meer informatie, over dit onderzoek, lees: http://www.vdmmp.nl/nieuwsarchief/333-deuren-eers

Comments are closed.

Dit artikel is 7.097 keer gelezen