Twitter is een geweldig platform. Snel, open, transparant, flitsend, grappig, spitsvondig en nog veel meer. Maar er is ook genoeg om je aan te ergeren of over op te winden. Een lijstje van tien dingen die ik absoluut niet zal missen als ik met Twitter stop.

10. Spam-accounts

Het is af en toe om treurig van te worden. Ze komen zo’n beetje dagelijks voorbij, de accounts die alleen maar op clicks uit zijn. Veelal met de meest exotische namen en vaak ook nog aantrekkelijke ava’s. Gelukkig zijn hun tweets zo fantasieloos dat het alleen een kwestie van blocken en reporten is. Toch zijn dat elke keer twee clicks die ik liever niet zou hoeven doen.

9. Kortstondig volgende bedrijfsaccounts

Ook die komen met grote regelmaat langs. Dan zie je ze opeens bij je nieuwe volgers staan. Van airco’s tot tweetdeskundologen, van bruiloftsgehannes tot zonnepanelen. Ga weg! Aan de deur wordt niet gekocht! Na een aantal dagen krijgen ze in de gaten dat je niet terugvolgt, en dan gaan ze weer… op weg naar een volgende prooi.

8. Tweetbots

Van die voorgeprogrammeerde accounts die reageren op bepaalde woorden in je tweets. Sommigen zijn op zich best grappig, maar in het algemeen is het bloedirritant. De ‘het spijt me’-tweetbot is een voorbeeld van hoe het niet moet. Je vraagt je af wat de lol van dat soort dingen is. Mensen irriteren? Nou, hahahah! En nu wegwezen!

7. Troll-accounts

Accounts die er alleen maar op uit zijn om stennis te schoppen. Om te zeuren, te irriteren, de kleuter uit te hangen. Er zijn dus mensen die zo’n leeg bestaan hebben dat anoniem de vervelio uithangen, hun leven kleur moet geven. Get a life!

6. Zeurpieten, zeikerds en zanikers

Tuurlijk, we hebben allemaal wel eens wat. En dan hebben we het volste recht om dat tot uiting te brengen. Twitter is daar tenslotte uitermate geschikt voor. Maar je kan ook overdrijven. Dat je niks anders doet dan zeuren, jammeren, boehoehoe roepen. Dat is stomvervelend voor anderen. Cheer up! Er is genoeg leuks en dat weet je zelf ook wel!

5. Op de man spelen, de ‘mention in the middle’

Iedereen ziet het wel eens voorbijkomen. Op de een of andere manier is er onenigheid met deze of gene. Dat kan, dat mag. Als iedereen het altijd met elkaar eens zou zijn, zou het maar een saaie boel worden. Maar waarom al je volgers dan opeens perse moeten ‘meegenieten’ van jouw ‘fittie’, dat is voor mij meestal een enorm raadsel. De ‘mention in the middle’ kán handig zijn om de aandacht ergens op te vestigen of iets aan de kaak te stellen, maar wordt vaker gebruikt om de aandacht van de volgers op een bepaald persoon te vestigen zodat deze ook ‘los’ kunnen gaan op het lijdend voorwerp. Beetje jammer is dat. Vroeger op het (kleuter-)schoolplein waren er ook altijd van die helden die eerst hun vriendjes erbij moesten halen voordat ze hun grote bek open durfden te trekken. Stoer hoor.

4. Valse Retweets en Tweets jatten

Er is weinig zieliger en treuriger dan net doen alsof je iemand retweet, maar in werkelijkheid de betreffende tweet hebt aangepast of zelfs helemaal verzonnen. In heel sporadische gevallen wil het nog wel eens grappig zijn, maar meestal is het van een ongekende droefheid. Gevalletje aandachtstekort in de vroege jeugd?
Nog jammerlijker is het ‘stelen’ van tweets. In plaats van een retweet wordt dan klakkeloos de tekst van een tweet gekopieerd, om die dan als ‘eigen’ tweet de wereld in te sturen. Droefheid ten top.

3. Uitdelen, maar niet incasseren

Twitter is soms hard tegen hard, het is net het echte leven. Dat maakt het vaak ook reuze interessant. Er is echter ook een hele kudde twitteraars die zelf van alles en nog wat uitkraamt, maar als daarop een onwelgevallige reactie komt, dan is het internet te klein. Dan wordt de reageerder voor van alles en nog wat uitgemaakt, beschimpt, belachelijk gemaakt, getreiterd, op het ziekelijke af. Als je een grote bek wil hebben, dan moet je ook tegen een weerwoord kunnen. Als je dat niet kan, neem dan een account met slotje zonder volgers. Dan kan je roepen wat je wil. Of je stopt met twitteren. Daar doe je dan veel mensen een groot plezier mee.

2. Hashtag-mania en onnadenkend retweeten

Op sommige dagen zie je opeens de meest vreemde en contextloze tweets in je timeline opduiken. Nou wil ik natuurlijk niet zeggen dat ikzelf nooit vreemde en/of contextloze tweets produceer, maar in dit geval doel ik op een meestal vanuit de VS overgewaaide hashtag-hype die dan ook opeens zonodig een Nederlandse variant moet hebben. Héél af en toe is dat grappig, maar meestal is het een ietwat frustrerende vervuiling van mijn timeline.

Gelukkig is er dan de uitermate doeltreffende filterfunctie, zodat langdurige ergernis vermeden wordt.
Die filterfunctie helpt helaas niet als er weer eens een of andere hype is die dan als een dolle geretweet wordt. Er zijn bijzonder weinig twitteraars die dan even de moeite nemen om te kijken wát ze nou eigenlijk retweeten. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat voormalig Feyenoord-keeper Sheriff Ekramy op twitter werd doodverklaard (Mea culpa!), terwijl hij in werkelijkheid alleen maar gewond was geraakt tijdens de recente voetbalrellen in Egypte. Paniek en ontzetting alom, terwijl er dus eigenlijk geen reden voor was. Don’t believe the hypes!

1. De ‘plicht’ om te schofferen

Sommigen verwarren het recht op het uiten van je mening met de plicht om zo lomp en grof mogelijk iets te roepen. Zogenaamd ‘omdat het kan’. Dat moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten, er is altijd nog de ontvolgknop en desnoods de block-knop. Desondanks blijft het merkwaardig dat mensen dat soort dingen wel op twitter cq de internets ‘durven’, maar dat niet doen als ze onder de ‘echte’ mensen zijn. Wees dan ook zo flink om ook in de echte wereld je mond open te trekken, want alleen vanachter een toetsenbordje het stoertje uithangen heeft eigenlijk toch wel iets treurigs en jammerlijks. Uiteraard mag eenieder doen wat hij of zij niet laten kan, maar eerst even nadenken voordat je je tweet de wereld in stuurt zou in sommige gevallen helemaal niet zo’n slecht idee zijn. Wie de schoen past, trekke hem aan.

Wat zijn jouw favoriete ergernissen op de Twitters? Staan ze in dit lijstje genoemd? Of ontbreekt jouw grootste irritatiefactor?

0 Shares:
24 comments
  1. Jawel hoor! Want ondanks de ergernissen is er genoeg leuks op de twitters. En bovendien hoort een beetje ergernis er eigenlijk gewoon een beetje bij.

 1. Ga je het nu ook proberen: stoppen met Twitteren? Dan wordt het wel heel stil in mijn timeline! Veel mensen gebruiken Twitter om erop los te brallen of idd reclamezuil. Heerlijk dat je zelf kunt kiezen wie je volgt en wie niet. Ruzies heb ik nog niet voorbij zien komen dus tip me even als er ergens een relletje is, lijkt me wel leuk om te volgen…

  Maar mijn ergernis numero uno zijn de mensen die elkaars 'je-bent-fantastisch-tweets' eindeloos retweeten en elkaar daar weer voor bedanken. Bleuhhhhh 

  1. Ik ga vrolijk door met twitteren. En soms minder vrolijk. Qua fitties kan ik je niet meer echt helpen trouwens, want mijn eigen TL is redelijk fittie-vrij tegenwoordig.

   Ja, die zelfbevlekkingsdingetjes hoeven wat mij betreft ook niet echt. Al vind ik het zo nu en dan ook wel aandoenlijk.

 2. Robert,

  Ik kan me er helemaal in vinden. Ik begon met lezen met in mijn gedachte "Wat mogen we nu weer  niet". Maar al lezende snaptje ik helemaal wat je bedoelt. Inderdaad deze zaken mis ik niet. Maar ik ga er ook niet door stoppen met Twitteren. Het levert me nog teveel leuke dingen op.

  Groetjes,
  Yvonne

  1. Zo denk ik er dus ook over. En dankzij het filter in TweetDeck en wat doelgerichte blocks houdt de leuke kant van Twitter de overhand. Dus ik hou nog wel even vol.

 3. Dank je wel voor het delen. Je verwoord ook mijn frustraties helemaal over twitter.

 4. Ja, schreeuwen dat vrijheid van meningsuiting een RECHT is; lees: onfatsoen ventileren en dan zelf niet tegen enige vorm van kritiek kunnen, dus de vrijheid alles te roepen geldt alleen voor de narcistische tweeps zelf.

  1. Dat soort figuren ziet het meer als een PLICHT. Het vervelende is dat twitter zich wel bij uitstek leent voor dat soort geschreeuw. Dat blijkt ook vandaag maar weer eens. Helaas.

 5. Ik ga iig niet de klakkeloze RTs missen van vermissingen die al dagen geleden zijn opgelost. En tweets tussen personen die best kunnen whatsappen maar liever tweeten: 'ik ben er, koffie?' 'haha ja dat kan ik wel gebruiken na die heftige nacht bij hippe bar x'

 6. Mooi lijstje.. ik heb een getrouwd stel, in mijn timeline zij bespreken dingen van huishoudelijke aard via twitter. Ik snap niet goed waarom zij elkaar niet bellen of whatsappen.

 7. Haha Robert, heerlijk hoe jij met dit stuk ook een vorm van zelfspot bedrijft :-). Misschien valt deze onder punt 6, maar ik vind het steeds schokkender worden hoe jongeren (ja, je bent oud als je die term gebruikt ;-)) hun ongenoegen over leeftijdsgenoten op twitter uiten. Dat is voor mij een vorm van online pesten of mobben en ik word er altijd een beetje treurig van als ik daar ongewild getuige van ben.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.625 keer gelezen