Twitter Woordenlijst

Twitter  heeft zo z’n eigen jargon. Als je net van start gaat met Twitter, lijkt het wel alsof iedereen een andere taal praat. Om je een handje te helpen heb ik een woordenlijst gemaakt met twittertermen en de bijbehorende uitleg. De woordenlijst wordt steeds aangevuld en heb je zelf nog een aanvulling? Laat het dan even weten in de reacties.

Terug naar de Twitterhandleiding.

@

@replies (at-replies)
Wanneer je op Twitter direct naar een specifiek persoon wilt tweeten, dan doe je dat door het @teken gevolgd door hun username en jouw boodschap. Je kunt dat ook doen door op Reply te klikken wanneer je met je muis over de boodschap heengaat waarop je wilt reageren. Of door naar hun profiel te gaan en op de knop te klikken die je op het onderstaande plaatje ziet en te kiezen voor @ mention gebruikersnaam.

A

B

C

D

Direct Message of DM
Berichten die alleen degene aan wie je het bericht verzendt kan zien. Privéberichten dus. Je verstuurt deze door op het profiel van degene aan wie je een bericht wilt versturen door je tweet te starten met D gebruikersnaam en dan je boodschap.

E

F

Fail Whale
In de eerste jaren van het bestaan van Twitter, ging de site regelmatig plat. Wanneer dit het geval was, kregen gebruikers een plaatje te zien van een walvis die door vogeltjes uit het water wordt getild. Die fail whale is een echt begrip geworden inmiddels en wordt niet langer alleen maar voor het falen van Twitter gebruikt. Lees hier meer over de geschiedenis van de Fail whale.

Followers
De mensen die een Twitteraccount volgen (followen) op Twitter.

Follow Friday
De gewoonte op Twitter om elke vrijdag een lijst door te tweeten van mensen die je volgt waarvan je anderen wilt laten weten dat ze ook interessant zijn voor hen om te volgen. Meedoen aan followfriday doe je door de hashtag #ff of #followfridat op te nemen in je tweet samen met de namen van tweeps die je wilt doorgeven (met het @-teken voor hun naam).

G

H

Hashtag
Een hashtag (#) gebruik je om je tweet te kenmerken. Zo kun je met een hashtag duidelijk maken dat je het over een bepaald programma of onderwerp hebt (#dwdd = De wereld draait door) of bijvoorbeeld  om een bepaalde toon aan je Tweet te geven:

Bijv. Wat een prachtige dag is het vandaag #regentpijpenstelen

Lees in dit artikel meer over hashtags

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

Retweet
Dat is wanneer je de boodschap van een ander doorzet naar jouw volgers. Dat kun je doen door de boodschap te kopieren en plakken en er RT voor te zetten met daarna de naam van de originele verzender en zijn of haar boodschap.

RT
Staat voor Retweet. Tegenwoordig kun je mensen retweeten door een link naast hun boodschap aan te klikken. Die link verschijnt wanneer je met je muis over de tweet gaat.

S

T

Tweeps
Mensen die Twitteren worden tweeps genoemd.

Tweeten
Boodschappen versturen via Twitter.

Trending Topics
De actuele onderwerpen op Twitter die populair zijn en waar dus vaak over wordt getweet.

Twoosh
Een tweet van exact 140 karakters. Je wint er niets mee (al was er heel kort een Twooshwedstrijd, maar die werd afgelast), maar sommige mensen vinden het kunstig om te proberen in exact 140 karakters hun boodschap te brengen.

Tweetup
Een offline meeting van mensen die twitteren – meestal een borrel.

Timeline
De berichten die je ziet als je inlogt op twitter (berichten van anderen dus).

U

V

W

X

Y

Z

16 comments
  1. Fijn, dank u voor de uitleg! Ik heb nog een vraagje: ok volg iemand en opeens is die persoon (niet door mij) ontvolgd en uit mijn lijst. Wanneer ik weer aanklik om te volgen komt daar een X met 'verboden' en kan ik die persoon niet meer volgen. Hoe komt dit? Hoe kan ik dit weer verhelpen of moet dit via die persoon? hartelijk dank voor de uitleg, groetjes, Akky

Wat is jouw mening?