Dit artikel is niet langer actueel. Bekijk hier de nieuwste versie (2010/2011) van de Twitterhandleiding.

Twitter is er alweer een tijdje. Toch kom ik – tot mijn eigen verbazing – nog steeds mensen tegen die niet Twitteren. Aangezien ik dagelijks omga met mensen die van het internet hun werk hebben gemaakt, is het helemaal verbijsterend. De meest gestelde vraag aan mij: “Ik snap er niks van. Wat doet Twitter dan?”

Twitter zelf doet natuurlijk helemaal niks. Behalve dan jou als Twitteraar een platform bieden om in maximaal 140 karakters anderen mee te laten delen in allerlei interessants dat jij te bieden hebt. En interessant moet je zo breed mogelijk invullen. De menselijke interesses gaan van wat je voor toetje hebt gegeten, via welk congres je hebt bezocht, tot welk interessant inzicht je hebt opgedaan en alles daartussen.

Maar is Twitteren ook zinvol? Als je weet aan te haken bij die Twitteraars die jou wat brengen zeker wel. Of als je iets weet te delen met anderen waar zij wat aan hebben ook. Wat kan je met Twitter doen? We hebben wat zaken op een rijtje gezet. Wie weet krijgen we je hiermee aan het Twitteren.

1. Je Followers inzetten om een probleem voor je op te lossen.

Followers zijn de mensen die jouw berichten lezen op twitter. Stel je hebt een praktische vraag, maar kent in het echt niemand die de vraag voor je kan beantwoorden. Zo’n vraag kan bijvoorbeeld zijn: “Wat is een goede hostingprovider?” of “Hoeveel gram kip heb ik nodig als ik voor 4 personen Kip kerrie maak?” of ook “Ik zoek een goede PHP programmeur voor een interessante job.” Je Twitterfollowers kunnen je helpen bij het vinden van het antwoord op je vraag. Je zet in 1 keer een hele hoop mensen in om je te helpen bij het oplossen van je probleem. De kans dat je ook daadwerkelijk een oplossing vindt wordt dan een stuk groter.

2. De internetbuzz volgen

De laatste ontwikkelingen, de laatste ideeën, het laatste nieuws, de laatste technieken. Op Twitter zitten de mensen die de drijvende kracht zijn achter de innovatie op internet. Door deze Twitteraars te volgen ben jij ook direct op de hoogte van wat hot is en wat not.

3. Promoten van …jezelf, je weblog, een dienst, je bedrijf, een product etc.

Twitter is een social network. Door je aanwezigheid alleen al, werk je aan je persoonlijke of bedrijfsmatige reputatie. Daarnaast kan je je followers inzetten bij het promoten en beoordelen van je bedrijf of bijvoorbeeld je weblog. Doe dit wel met mate.  Ook op Twitter wordt spam niet geapprecieerd.

4. Netwerken

Natuurlijk kan je Twitter gebruiken om je netwerk uit te breiden. Ook hier geldt – zoals bij alle social media – dat je moet participeren om dit zinvol te maken. Gewoon maar een hele hoop followers toevoegen aan je account en verder nooit Twitteren zal je netwerk verder minimaal ten goede komen. Lees mee, reageer, converseer, participeer.

5. Professioneel advies

Je loopt vast op je werk. Via Twitter kan je in contact komen met mensen uit jouw branche en aan hen vragen voorleggen die heel specifiek voor jouw werk zijn. Dat kan op andere plekken ook, maar via Twitter heb je meestal veel sneller een antwoord op je vraag.

Jouw reden

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om Twitter te gebruiken. Waarom gebruik jij Twitter en wat haal je eruit? Gooi het in de comments. Redenen die voor iedereen interessant kunnen zijn, voegen we toe aan de lijst.

Volgende keer: Deel 1 – Pimp je Twitter

0 Shares:
8 comments
 1. Zakelijk geloof ik niet in Twitteren. Ik geloof dat het zelfs eerder tegen je kan werken dan voor je. Je moet niet vergeten dat de business cultuur in Nederland vrij ingetogen is. Heb je een bedrijf in de dienstverlenende sector (zoals ik) met als klanten ondernemers dan moet je ongelooflijk goed oppassen dat je niet te kinderachtig overkomt. Zijn je klanten gewoon burgers ja dan zou het denk ik geen kwaad kunnen.

  Alleen ik vind Twitter als snel kinderachtig overkomen.

 2. Ik Twitter:

  * omdat ik zo op de hoogte blijf van het laatste internetnieuws en gadgets

  * omdat ik ook daar vaknieuws volg

  * omdat daar mijn 'collega's'zitten

  * omdddddat het kort en snel is

  * omdat het overal kan

  * omdat het ook nog eens leuk is

 3. Wat is er kinderachtig aan twitteren? Je eigen tweets heb je helemaal zelf in de hand. Natuurlijk kan het zijn dat sommige van je tweets Рdie nou eenmaal soms zakelijk, soms nietszeggend zijn Рniet geapprecieerd worden, maar ook daar ben je zelf bij. Denk ook aan een zakelijk tweeteraccount ̩n een prive-account) Of het nut heeft zakelijk is iets anders.

 4. Punt, 1, 3, 4, en 5 gaan er wel vanuit dat jouw tweets ook daadwerkelijk worden gelezen en dat 1 of meer van je followers bereid is om een bepaalde actie te ondernemen.

  Hoe zinvol twitter is hangt dus af van de kwaliteit en betrokkenheid van de mensen die jou volgen.

 5. @Marc ik ben wel van het inzetten op je eigen kracht en niet afwachtend zijn. voor elk soort tweet is er wel een follower: je moet alleen de juiste weten te vinden. En je eigen betrokkenheid heeft z'n weerslag op de betrokkenheid van je followers. Ook daar kun je dus zelf in investeren.

 6. Ik twitter ook. Ik zit alleen met 1 vraag waar ik nog geen antwoord op heb… Hoe zit het met het gebruik van een hekje (#) in je tweets. Waarom doen twitteraars dit?

Comments are closed.

Dit artikel is 8.292 keer gelezen