Inleiding
In 2008 schreef ik een handleiding Twitter voor beginners. Binnen de kortste keren was deze handleiding alweer verouderd, want de Twitterverse verandert terwijl je ernaar kijkt. Eerder dit jaar waagde ik een poging om de handleiding te vernieuwen, maar terwijl ik bezig was veranderde Twitter zelf ook nog even. Dat was niet handig.

Nu is het tijd voor een echte venieuwde versie van de handleiding. In de komende weken verschijnen de verschillende delen van deze handleiding op Contentgirls.nl. Dit keer niet alleen voor beginners, maar we starten wel helemaal bij het begin. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, als niet voor jzelf (want jij tweet natuurlijk allang), dan voor iemand die nog moet starten met Twitter. Feedback is natuurlijk altijd welkom.

Veel leesplezier,

Xaviera

Alles over Twitter deel 1 – Wat is Twitter?

Twitter is een dienst op internet waarvoor je je in kunt schrijven, een profielpagina aan kunt maken en je boodschappen het web op kunt sturen. Die boodschappen mogen niet langer dan 140 karakters zijn per bericht.

Twitter stelt de vraag: “what are you doin?” (Tegenwoordig: “what’s happening”) Je tweets (berichten op twitter), zouden die vraag moeten beantwoorden.

Contact maken op Twitter doe je door mensen te volgen en door mensen te worden gevolgd. Volgen doe je door op de Twitterpagina van bijvoorbeeld Oprah het knopje Follow aan te klikken. Andere mensen kunnen jou ook volgen door hetzelfde te doen op jouw Twitterpagina.

Door mensen te volgen ben je in staat om de berichten van de mensen die je volgt te lezen in je timeline. Dat is de berichtenstroom waarin alle berichten van alle mensen die Jij volgt worden getoond.

Klik op Follow op de Twitterpagina van iemand waarvan je de berichten wilt lezen

Twitter wordt wel eens een microblogdienst genoemd. Oftewel een hele kleine weblog. Een plek waar je – anders dan op een regulier weblog – hele korte berichten de wereld in kunt sturen. Maar dat microblog verhaal is natuurlijk onzin. Hoewel er mensen zijn die hele kunstzinnige en literair verantwoorde tweets kunnen schrijven, zou ik dat geen artikelen noemen. Zoals een haiku heel mooi kan zijn, maar daarmee nog geen artikel.

In het kort is Twitter dus een communicatieplatform. Wat het bijzonder maakt is de verplichting om kort en bondig te zijn en het feit dat je via Twitter niet altijd in gesprek hoeft te zijn, maar ook mensen gewoon up-to-date kunt houden van de spannende, leuke, interessante en gezellige dingen die je aan het doen bent. Dat maakt het een makkelijke en laagdrempelige manier van contact leggen.

Dat kunnen zakelijke contacten zijn of persoonlijke contacten of een mix van beide. Twitter zit een beetje tussen een forum en chat in. Waar je op een forum eindeloos kan doen over het geven van een reactie ergens op – en je op chat juist weer heel snel moet zijn, kun je op Twitter beide doen.

Op Twitter kun je in het algemeen kletsen, tegen mensen die jou volgen. Dat volgen is vrijwillig, niemand hoeft jou te volgen. En wanneer ze je zat zijn, kunnen ze je ontvolgen of zelf blokkeren. Maar je kunt dus boodschappen sturen aan ál je volgers, maar ook aan een specifieke volger.

Dat eerste is fijn omdat het je in staat stelt om tegen een heleboel mensen tegelijk te praten en dus een vraag meteen aan een groep mensen voor te leggen. Het tweede is fijn omdat je ook echt contact met een specifiek persoon kunt leggen. Iemand die jouw specifieke vraag kan beantwoorden, iemand die je gezellig vindt, iemand waar je wat aan hebt of iemand die je om een andere reden graag direct wilt aanspreken.

Rechtstreeks tegen iemand praten doe je door middel van een @reply oftewel: het apenstaartje gevolgd door de nickname van degene waartegen je wilt spreken. In het algemeen iets zeggen tegen al je volgers doe je door je tekst van maximaal 140 karakters in te vullen in het invulvenster op je Twitterprofiel of met een programmaatje speciaal om mee te Twitteren (daarover later meer).

Maar Twitter is vooral een site waar je leuke contacten kunt leggen, kunt netwerken, het laatste nieuws kunt volgen en nog veel meer. Daarover meer in het volgende deel.

Volgende keer: waarom zou je Twitteren?

Overzichtspagina handleiding

Twitter Woordenlijst

Twitter Hashtags

0 Shares:
3 comments
 1. Hallo Xaviera,

  Ik ben al 78 jaar en heb veel aan les 1. Dus verwacht ik ook veel te hebben aan de volgende lessen. Bedankt voor het schrijven en publiceren van die cursus. Ben van plan om 130 te worden, vandaar dat ik toch maar ga twitteren. In Rotterdam waar ik vandaan kom zouden ze zeggen: 'ik gaat twitteren.' Maar ik woon in Haarlem. Op Internet kun je mij vinden met de trefwoorden:
  'Daaf Bokhout'.
  Dat is namelijk mijn naam.
  Hoogachtend,
  Daaf Bokhout.

Comments are closed.

Dit artikel is 15.616 keer gelezen