Samsung, Apple, HTC en Sony zijn een paar van de grote jongens op smartphonegebied. Er zijn nog meer vrij bekende merken zoals Nokia en Huawei maar ik wilde op zoek gaan naar echte  alternatieve smartphones en kwam uit op de Blackphone en de Fairphone.

Over een paar maanden loopt mijn huidige telefoonabonnement af. Ga ik voor vernieuwing met een vers abonnement met nieuwe telefoon? Of voor een (goedkoper) sim-only abonnement omdat mijn telefoon (Samsung Galaxy S3) het nog prima doet? Ik kan ook nog kiezen voor een nieuw abonnement met daarbij een losse smartphone. Maar dan niet zomaar de bekende Samsung of Apple. Nee, dan met een alternatieve smartphone. Twee namen duiken de laatste tijd steeds vaker op in mijn nieuwsfeeds: Blackphone en Fairphone. Ik besluit de wereld van deze twee smartphones in te duiken, want ik ben nieuwsgierig of ze iets voor me zijn!

Blackphone: privacy staat voorop

blackphoneDe Blackphone (ja, hij is erg zwart van kleur!) is in tegenstelling tot de Fairphone nog niet verkrijgbaar. Volgens Wikipedia is het een Android-telefoon van smartphonemakers GeeksPhone en Silent Circle, die in staat is telefoongesprekken, e-mail, sms’jes en internetten te versleutelen. Met andere woorden, de NSA kan niet meeluisteren. En als de NSA dat niet kan, kunnen kwaadwillenden dat ook niet. Wel zo prettig! Volgens de makers zou de smartphone in staat moeten zijn alle Android apps te draaien en er zou een beveiligde maildienst op komen te staan. Dus geen Gmail meer! Tijdens het Mobile World Congress werd de Blackphone geïntroduceerd. Het blijkt een prima smartphone te worden voor een prijs vergelijkbaar met de Samsung Galaxy, 629 dollar, met beveiligde apps voor bellen en sms-en. KPN is al zo enthousiast dat het bedrijf de betaalde apps van Silent Circle gaat aanbieden en later ook de Blackphone. Maar NSA-proof is de telefoon dan weer niet, zo lees ik op Nu.nl:

NSA-proof durft Silent Circle de telefoon overigens niet te noemen, want alles kan gehackt worden. De gebruiker heeft echter wel veel meer controle over zijn eigen privacy.

Is de Blackphone wel zo veilig?

Tweakers-geeks vragen zich, net als bezoekers van het Amerikaanse Engadget.com, hardop af hoe veilig deze smartphone echt zal zijn. Er zijn namelijk nog zoveel andere manieren waarop je je gegevens doorgeeft, aan bijvoorbeeld de telefoonprovider via de simkaart of via diverse apps. Sommigen zeggen dat je juist door zo’n telefoon te hebben doelwit zou zijn van de NSA. Want waarom zou iemand zoveel moeite doen om zijn privacy te beschermen? Dan heeft die persoon vast iets te verbergen! Hoe veilig is een telefoon met Android erop, het systeem van Google? En, hoe veilig ben je als alle anderen om je heen -met wie je contact hebt via je smartphone!- een telefoon hebben die zo lek is als een mandje?! Maar goed, Silent Circle geeft zelf ook al aan dat het nooit 100% veilig kan zijn.

En gebruiksvriendelijk?

Voor mij is de gebruiksvriendelijkheid heel belangrijk: kan ik ermee doen wat ik wil doen en werkt het makkelijk? Of is het een gedrocht omdat het door technici gemaakt is en het apparaat alleen voor hen begrijpelijk is? Ik lees bij The New Yorker dat er eerdere pogingen zijn gedaan om veilige telefoons te maken, maar dat ze óf moeilijk te krijgen waren óf weinig gebruiksvriendelijk. Ik moet zeggen dat ik nog wat sceptisch ben na alles wat ik erover gelezen heb. Eerst maar eens recensies afwachten over wat de smartphone echt kan en wat niet!

httpv://youtu.be/WczXWirN9oo

Fairphone: eerlijke handel staat voorop

fairphoneEen initiatief uit mijn eigen stad Amsterdam! In december is de Fairphone (in 2013 al beschreven door 42bis’ers Joost Slager en Marieke van Doggenaar) gelanceerd en KPN is onlangs als eerste gestart met de verkoop ervan. Kosten: € 325. Op de site over de Fairphone staat het enigszins sentimentele verhaal erachter:

You can change the way products are made, starting with a single Phone. Together, we’re opening up the Supply Chain, and redefining the Economy – one step at a time.

Mooie beloften

De Fairphonemakers beloven zich aan 5 regels te houden.

 • Waardevolle materialen: de fabrikant van de Fairphone gebruikt eerlijke, conflictvrije materialen en stelt mensen voorop.
 • Cradle to cradle: de Fairphone begint met eerlijke materialen en zal na het ‘weggooien’ weer gerecycleerd worden.
 • Heldere deals: eerlijke prijzen, een transparant fabricageproces en de mogelijkheid te zien waar je geld heen gaat.
 • Slim design: met de Fairphone kies je voor open design, dus bijvoorbeeld geen vaste accu of verplichte dure accessoires, én een open source OS zonder opsmuk en verplichte apps.
 • Gemaakt met zorg: van eerlijke lonen en echte veiligheid voor de mensen in de fabriek tot het gebruik van conflictvrije materialen.

En ik moet toegeven, ze bieden op hun site heel veel bewijs voor deze beloftes. Maar het zijn vooral mooie langetermijndoelen. Dan vraag ik me direct al af: hoe zit dat dan met nú? Is de telefoon misschien nog niet zo fair als het zou kunnen zijn in de ideale wereld? Op Wikipedia staat ook dat het een initiatief is om de mobiele telefoon zo eerlijk mogelijk te produceren. Oké, ze doen dus hun best, maar zijn er nog lang niet. Het is ook lastig, zeggen ze zelf. De eerste stap is gezet en nog vele stappen moeten volgen. De vraag is of het ooit gaat lukken om een 100% eerlijke telefoon te produceren. Het is in elk geval mooi dat het consumenten en telefoonmakers aan het denken heeft gezet.

Wat biedt de Fairphone?

De Consumentenbond vat het mooi samen:

De Fairphone is bepaald geen toptoestel, eentje ergens uit het midden-segment. Ook de prijs-kwaliteit is niet erg hoog. Voor €325 koop je al gauw een beter toestel. Maar bij de Fairphone weet je tenminste waar je geld naartoe gaat: het idee erachter is een duurzaam geproduceerde telefoon. Honderd procent duurzaam is hij nog niet. De Fairphone is wel een eerste stap in de goede richting.

Bij Bright.nl lieten ze een hippie de telefoon testen, voor wie het zijn eerste smartphone was. En een Britse dame is na de overstap van een iPhone 4 na een paar dagen heel tevreden. Een paar specificaties die mij opvielen:

 • het is een relatief dikke, zware en dus ook stevige telefoon.
 • aan de achterkant steken de camera en de speaker uit.
 • het beeld is niet heel scherp vergeleken met andere smartphones.
 • de kwaliteit van de camera is matig.
 • de telefoon is makkelijk te repareren zodat hij langer meegaat.
 • er kunnen twee simkaarten in (dus ook die van je werk!).

Wat zal ik doen?

Alhoewel ik nog niet erg warm word van deze specificaties, word ik wel warm van het initiatief en de beweging. En ik ben niet de enige! De Fairphone won de publieksprijs van de Dutch Design Awards 2013. En toch twijfel ik of ik over een paar maanden, wanneer mijn abonnement verloopt, wil overstappen op de Fairphone. Moet ik het initiatief zelf steunen of wachten tot het een echt eerlijke telefoon is die ook nog eens aan mijn hoge eisen voldoet? En de Blackphone? Tja. Misschien kan iemand even een Flackphone uitvinden? Een smartphone die én fair én veilig is én voldoet aan mijn eisen? :-) Ik denk dat ik voorlopig maar gewoon mijn Galaxy S3 hou. Over een jaar zie ik wel weer verder.

En wat doe jij?

Wil jij absoluut een Fairphone? Je kunt je aanmelden voor de tweede batch die in 2014 afgeleverd zou moeten worden. Via Facebook en Twitter houden ze je hiervan op de hoogte. Of een abonnement bij KPN nemen kan natuurlijk ook. Wil je de Blackphone, dan moet je nog even wachten tot KPN zijn handen ermee van start gaat!

Filmpje:

NOUS SOMMES FAIRPHONE from Michael Schaap on Vimeo.

Foto geleend van Blake Patterson.

0 Shares:
3 comments
 1. Ik ben zelf al een tijdje overgstapt op sim-only om in ieder geval meer controle te hebben over de tijd die ik doe met mijn telefoon. Het voordeel hiervan is ook dat ik zelf kritischer kan zijn over bij wie ik mijn abbo afsluit.

  Overigens zie ik uiteindelijk meer in de "Lego-telefoon" waarbij je de telefoon steeds een beetje kan upgraden of onderdelen kan vervangen als ze kapot zijn waardoor je in mijn ogen een veel duurzamere telefoon krijgt.

 2. @JHS_NL die Lego-telefoon was ik ook tegengekomen ja. Leek me wel een interessante optie; zou dat de toekomst hebben denk je?

  1. Ik heb het idee dat het een grote speler zal worden ja, je zal altijd mensen hebben die liever een kant en klare telefoon hebben dus of dit het helemaal word is dan maar de vraag.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.801 keer gelezen