Fairphone, DE smartphone voor de sociaal verantwoorde gadget liefhebber met toch erg nette specificaties. Ben jij die persoon die altijd goed kijkt naar de manier waarop zijn producten gemaakt worden of kijk je naar de manier waarop een leverancier met zijn personeel omgaat maar wil je toch graag een high-tech mobiel? De Fairphone is een Nederlands initiatief om de eerste sociaal verantwoorde mobiel te maken.

Wat maakt deze smartphone nou zo sociaal verwantwoord en wat is het verhaal erachter?

De Fairphone is een uniek concept waar ik met mijn snuffel over het web bij terecht kwam. Het sprak me aan hoe de ontwikkelaars/bedenkers van deze smartphone aankeken tegen de manier van productie van goederen en die van een smartphone specifiek.

Bij de ontwikkeling wordt gekeken naar de winning van grondstoffen (en tevens het hergebruik ervan) die nodig zijn voor een mobiel maar ook de omstandigheden waarin de onderdelen geproduceerd worden. Ook heeft men als doel gesteld om de levensduur van de smartphone optimaal te benutten. In het onderstaand filmpje wordt het verhaal achter de Fairphone even kort uitgelegd.

Fairphone: Buy a phone, start a movement from Fairphone on Vimeo.

En hoe zit het met het uiterlijk en de specificaties?

De Fairphone zal beschikken over Android 4.2 (Jelly Bean) met een speciaal door Kwame Corporation ontwikkelde interface, verder bevat het een Quad-core processor, een 4.3 inch qHD scherm, 16GB opslag geheugen, Dragontail ultra dun krasbestendig glas, een 8 megapixel camera aan de achterzijde, een 1.4 megapixel camera aan de voorkant en is geschikt voor twee simkaarten. Er zijn telefoons op de markt die slechtere specificaties met zich mee brengen voor deze prijs. Het uiterlijk van de Fairphone is in mijn ogen niet verkeerd, mooi strak maar zeker niet saai. Op onderstaande foto’s kan je zelf bepalen wat je ervan vindt.

fairphone-bullets-webduurzaam_geproduceerde_fairphone_in_verkoop_gegaan_1_XKrL37

Wanneer is die beschikbaar en wat kost deze smartphone?

Voor het daadwerkelijk produceren heeft moet men 5000 bestellingen hebben van de telefoon welke te bestellen is op fairphone.com voor een prijs van €325,00. Op de site kan je eveneens meer informatie vinden over de selectie van de grondstoffen, de producent en nog veel meer.

0 Shares:
3 comments
  1. Aardig initiatief, meeste grote telefoonboeren zijn hierin toch ook al aardig op weg, mijn eigen telefoon is gemaakt van gerecycled kunststof, ook de reden dat ik deze heb gekozen, tevens was dit een van de telefoons met de minste onderdelen uit de welbekende chinese fabrieken.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.836 keer gelezen