Digitaal lezen zit in de lift. Was het marktaandeel van e-boeken in 2014 nog zo’n 5,4 procent, inmiddels is dat gestegen naar 7 procent. In 2010 was dat nog niet eens 1 procent.

Maar hoe zit het nou precies met e-boeken? Om eerlijk te zijn, zag ik door de bomen het bos niet meer. Waar koop je e-boeken? Lees je ze op een e-reader of tablet? En kun je ze op verschillende apparaten lezen? Dat het lezen van e-boeken soms ingewikkeld is, komt vooral omdat er zoveel aanbieders zijn die allemaal weer anders werken. Ik heb het uitgezocht.

Aanbieders van e-boeken

Je kunt aanbieders van e-boeken grofweg onderscheiden in 3 categorieën:

  • online boekwinkels die losse e-boeken verkopen;
  • online winkels die e-boeken verkopen en daarbij hun eigen e-reader en/of reader-app leveren;
  • aanbieders waar je een abonnement kunt afsluiten waarmee je – al dan niet onbeperkt – e-boeken kunt lezen voor een vast bedrag per maand.

In een eerder blog beschreef al ik de aanbieders waar je e-boek-abonnementen kunt afsluiten. Dit blog gaat over e-boeken die gekoppeld zijn aan een e-reader of reader-app.

Ako, The ReadShop, Eci, Cosmox en eBook.nl zijn voorbeelden van online winkels waar je losse e-boeken kunt kopen en downloaden. Deze boeken hebben doorgaans een ePub-formaat (de open standaard voor e-boeken). Om ze te kunnen lezen, heb je een e-reader nodig. Of een reader-app als je wilt lezen op een tablet. Voorbeelden van reader-apps (lees-apps) zijn Bluefire Reader, Alkido of Google Play Books.

Boekenwinkels met eigen e-readers en apps

Daarnaast zijn er online winkels die hun eigen e-reader en/of lees-app hebben. Deze aanbieders beveiligen de boeken allemaal weer op verschillende manieren tegen piraterij. Daarom kun je e-boeken die je bij een aanbieder hebt gekocht, niet zomaar op elk willekeurig apparaat lezen. Het maakt de e-boekenmarkt er niet eenvoudiger op.

iBook van Apple
In 2010 kwam de iPad op de markt met daarop standaard de lees-app iBooks. Via deze app kun je bij de iTunes Store e-boeken kopen. Zodra je een boek hebt gedownload, wordt het automatisch geopend in iBooks. De boeken kun je via je iCloud-account synchroniseren met andere Apple-apparaten. iBooks synchroniseert niet met content die niet bij Apple is gekocht.

Google Play Books
In 2013 startte Google met de verkoop van Nederlandse boeken via de Google Play Store. Na aankoop van een boek in de Play Store download je dat boek vervolgens op je Android-apparaat. Via je Google-account kun je de boeken synchroniseren met andere apparaten. Er is zelfs een Play Books app beschikbaar voor de iPad en iPhone.

Kindle van Amazon
AmazonEen andere grote jongen die e-boeken verkoopt, is Amazon. Deze gigant kwam eind vorig jaar (2014) naar Nederland en heeft ruim 20.000 Nederlandse e-boeken beschikbaar. E-boeken bij Amazon zijn voorzien van een extra beveiligingslaag. Je kunt e-boeken die je bij Amazon koopt dus alleen lezen op de eigen Kindle Reader. Amazon heeft ook een Kindle App, waarmee je e-boeken kunt lezen op een tablet of smartphone (ja, zelfs op een Windows-telefoon of BlackBerry). Met je Kindle-account kun je de boeken synchroniseren met elk ander apparaat.

Kobo en Bol.com
De belangrijkste concurrent van Amazon in Nederland is Bol.com. Bol.com werkt sinds vorig jaar samen met Kobo, een Canadese fabrikant van e-readers en software. Naast de Kobo e-reader is er ook een Kobo-app voor Apple, Android, Windows en BlackBerry. Met je Bol.com-account kun je de e-boeken synchroniseren met andere apparaten.

Onze eigen vertrouwde Bol.com, die ooit begon met de verkoop van (papieren) boeken, heeft een aanbod van ruim 30.000 Nederlandse e-boeken, beduidend meer dus dan Amazon. Dat verschil komt doordat niet alle Nederlandse uitgevers met Amazon in zee willen, omdat ze nogal hoge kortingen bedingen. De naamsbekendheid van Bol.com in ons land is bovendien zo groot, dat consumenten waarschijnlijk toch sneller voor hun (Nederlandstalige) e-boeken naar Bol.com gaan en niet naar Amazon.

Bliyoo van Bruna
Winkelketen Bruna kwam onlangs met Bliyoo, een app waarmee je toegang hebt tot de online boekwinkel van Bruna. Bliyoo werkt alléén met een abonnement. Voor € 9,95 per maand heb je toegang tot duizenden e-boeken. De e-boeken die niet in het abonnement zitten, kun je los aanschaffen. Je kunt de e-boeken alleen lezen via de Bliyoo App. Sinds kort is er ook een e-reader waarop Bliyoo werkt; de Icarus Illumina E653BK (als je het precies wilt weten). Dit is de enige e-reader waarop de Bliyoo App kan draaien.

Tolino Shine van Libris
LibrisOok boekhandelsketen Libris/Blz heeft een eigen e-reader:  de Tolino Shine. Via dit apparaat heb je direct toegang tot de online boekwinkel van Libris. Je ondersteunt daarmee ook meteen de lokale boekhandel.

Tolino heeft een cloud-functie, zodat je de boeken kunt lezen op je smartphone of tablet. Deze cloud-functie synchroniseert de e-boeken automatisch. Ook e-boeken die je bij andere aanbieders hebt gekocht, kun je lezen op de Tolino, behalve dan die van de iTunes Store en Amazon.

Watermerk beveiliging

E-boeken van Libris zijn voorzien van een watermerk. Tijdens de aankoop van een e-boek wordt er een label aan geplakt, dat vermeldt wie het boek heeft gekocht. Via dit label kan de oorspronkelijke (rechtmatige) koper van het e-boek dus worden achterhaald. Hiermee probeert de boekenbranche te voorkomen dat e-boeken illegaal worden verspreid. Het voordeel van een watermerk is dat je de boeken eenvoudig op andere apparaten kunt lezen. Tegenwoordig werken steeds meer uitgevers met een watermerk.

DRM

Bol.com en Kobo beveiligen hun e-boeken meestal (nog steeds) met DRM. Deze beveiliging is super gebruiksonvriendelijk. De e-boeken die je koopt, kun je namelijk alleen openen met speciale software van Adobe. Ook ben je verplicht een Adobe ID aan te maken waarmee je de gekochte boeken eerst moet koppelen aan je Adobe-account voordat je überhaupt kunt beginnen met lezen. Het is lastig om boeken met DRM op meerdere apparaten te downloaden. Voor elk apparaat moet je het e-boek weer opnieuw autoriseren met je Adobe ID. Het uitlenen van boeken met DRM is onmogelijk, omdat het slechts aan 1 Adobe ID kan worden gekoppeld.

Extra kopieerbeveiliging

Apple en Amazon hebben ieder hun eigen kopieerbeveiliging. Boeken die je hebt gekocht bij de iTunes Store kun je alleen lezen op Apple-apparaten. Apple beveiligt de e-boeken (die gebruik maken van het gangbare ePub-formaat) namelijk met een extra beveiliging. Amazon heeft zelfs een eigen formaat voor e-boeken. Boeken van Amazon kun je dan ook alleen lezen op een Kindle-reader of via de Kindle App. Boeken gekocht bij Google Play Store kun je wél downloaden op je e-reader, omdat ze gebruik maken van het standaard ePub-formaat, met DRM weliswaar. Het e-boek moet je dan wel eerst weer autoriseren voor dat apparaat met je Adobe ID.

Snap jij het nog? Onderstaande tabel verschaft hopelijk duidelijkheid. De winkel waar je het e-boek hebt gekocht, bepaalt dus op welke apparaten je het e-boek kunt lezen.

Overzicht e-boeken gekoppeld aan e-reader of app

Andersom geldt dat je losse e-boeken op elke e-reader of via elke reader-app kunt lezen. Uitgezonderd Kindle. E-boeken die je níet bij Amazon hebt gekocht, kun je ook níet inladen op een Kindle-reader, althans niet zomaar. Amazon hanteert voor e-boeken het eigen Kindle/Mobi-formaat en niet het standaard ePub-formaat. Als je tóch je eigen e-boeken op je Kindle wilt zetten, moet je daar iets mee moeite voor doen en de gratis software van Calibre installeren.

LeesID

E-boeken kopen en lezen is dus behoorlijk ondoorzichtig, helemaal omdat je niet steeds bij dezelfde aanbieder shopt. Waarschijnlijk heb je je e-boeken ook niet allemaal op hetzelfde apparaat staan. Logisch dat je op een gegeven moment het overzicht helemaal kwijt bent. Om die reden is LeesID ontwikkeld: een samenwerking tussen alle grote aanbieders van e-boeken in Nederland.

LeesID is een clouddienst waarmee je al je aangeschafte e-boeken overzichtelijk bij elkaar kunt zetten. Met LeesID maak je je eigen persoonlijke digitale boekenkast door de verschillende aanbieders aan jouw LeesID-account te koppelen. Zo heb je altijd toegang tot al je e-boeken op elk apparaat. Helaas… niet alle Nederlandse aanbieders doen mee.

All you can read

Met de komst van abonneeservices voor het lezen van e-boeken lijkt het digitaal lezen eenvoudiger te worden. Maar ook daar werkt het steeds anders. Wil je meer weten over boekdiensten waar je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kun lezen, lees dan mijn blog Doorbraak digitaal lezen met komst abonnementsvormen.

0 Shares:
5 comments
  1. ik mis in dit overzicht toch de Bibliotheek als aanbieder van e-books http://www.bibliotheek.nl/ebooks. Het is inmiddels een serieuze aanbieder met meer dan 10.000 titels in het aanbod welke voor alle leden gratis toegankelijk is!

  2. Ik wil aanvullen dat bij Google Play Books DRM mogelijk is, maar dat dit van de aanbieder van het boek afhangt. Ik koop hier al mijn e-books en tot op heden allemaal DRM vrij.

  3. Wat ik graag kwijt wil is dat ik de verplichte Kobo-app van Bol.com afschuwelijk vind. Ik heb geen idee waar ik ben in het boek. Naar hoofdstukken springen is ook niet handig. En zowel op iPad als ereader lezen : het zal wel aan mij liggen dat ik die digitale truc niet onder de knie heb gekregen? Zeer lezersonvriendelijk, waardoor ik toch weer papieren boeken ben gaan kopen. Het verbaast met dat niet veel meer mensen klagen over de Kobo-app…

Comments are closed.

Dit artikel is 7.363 keer gelezen