Streamingdienst voor boeken, Spotify voor boeken, onbeperkt lezen, all you can read… Met de komst van boekdiensten waarmee je voor een vast bedrag per maand e-boeken kunt lezen, lijkt digitaal lezen eindelijk door te breken.

Er komen steeds meer abonnementsdiensten bij. Welke e-boekdiensten zijn er allemaal? Hoe werken ze precies? En kun je echt kiezen uit een onbeperkt aanbod van boeken? Een overzicht.

Bliyoo

Eind mei lanceerde winkelketen Bruna een abonnementsservice voor onbeperkt lezen: Bliyoo. Voor € 9,95 per maand kun je kiezen uit duizenden titels, zowel oude als recente. Je kunt maximaal drie boeken downloaden op je tablet of smartphone. Het voordeel hiervan is dat je de boeken ook offline kunt lezen. De app synchroniseert zichzelf zodat je verder kunt gaan met lezen op een ander apparaat. Als je de boeken uit hebt, kun je ze omruilen voor andere exemplaren. Met een uitgebreid abonnement à € 14,95 per maand kun je ook tijdschriften lezen. Bliyoo werkt sinds kort ook op een e-reader: de Icarus Illumina. Dit is de enige e-reader die geschikt is om de de Bliyoo App op te laten draaien.

All you can read, zo ver het aanbod reikt

Bruna streeft er naar 75 procent van alle beschikbare digitale titels te kunnen aanbieden. Dit komt in de buurt van ‘all you can read’. Ik kan natuurlijk moeilijk nagaan hoeveel titels er worden aangeboden. Maar ik kan je uit je droom helpen: nieuwe titels en bestsellers moet je alsnog aanschaffen. Dat kan dan wel weer lekker snel en simpel vanuit de Bliyoo-app. All you can read, zo ver het aanbod reikt.

Elly’s Choice

Vorig jaar werd Elly’s Choice gelanceerd. Bij deze service kun je elke maand tien boeken downloaden voor € 2,99. (Je kunt echter alleen een jaarabonnement afsluiten à € 35,88). De boeken die worden aangeboden zijn vooraf door de redactie van Elly’s Choice geselecteerd. Behalve dat je kunt kiezen voor boeken voor mannen, boeken voor vrouwen of literatuur, is de keuze dus niet onbeperkt. Bovendien biedt Elly’s Choice alleen boeken aan van de uitgeefconcerns VBK en Dutch Media (de initiatiefnemers). Andere titels van deze uitgevers kun je met korting kopen in de Elly’s Shop.

Telekids Boeken

Telekids BoekenSinds kort is er ook een e-boekabonnement voor kinderen: Telekids Boeken. Dit is een samenwerking van Elly’s Choice en RTL Telekids. Voor € 2,99 per maand (€ 35,88 per jaar) krijg je elke maand tien e-boeken voorgeschoteld: 3 titels voor de 3- tot 6-jarigen, 4 titels voor kinderen van 6 tot 9 jaar en 3 titels voor de leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar. Van voorleesboeken tot stoere avonturenboeken, van zowel nieuw schrijftalent als bekende kinderboekenschrijvers. Naast VBK en Dutch Media doen ook de kinderboekenuitgevers Leopold en Ploegsma mee.

Illegaal downloaden

Bij Elly’s Choice en Telekids Boeken mag je de boeken maximaal drie keer downloaden, zodat je de boeken op verschillende apparaten kunt lezen. Na het downloaden mag je de boeken blijven gebruiken. Toch ben je geen eigenaar van de e-boeken; je hebt ze slechts in licentie. Met deze maatregel wil Elly’s Choice illegale verspreiding tegengaan.

Watermerk

De e-boeken bij Elly’s Choice zijn bovendien beveiligd met een watermerk. Zodra je een e-boek downloadt, wordt er een label aan geplakt waarin jouw gegevens als koper staan vermeld. Ook andere aanbieders, waaronder Libris, werken met zo’n watermerk. Met een watermerk kan de rechtmatige koper van het e-boek altijd achterhaald worden. Je e-boeken aanbieden op (illegale) downloadsites kan dus riskant zijn.

Tom Kabinet

Mag je legaal gekochte e-boeken doorverkopen? Dat lijkt een simpele vraag. Startup Tom Kabinet (Deens voor ‘lege boekenkast’) startte in de zomer van 2014 met een platform voor het doorverkopen van tweedehands e-boeken. Het idee hier achter is dat e-boeken duur zijn en je er – eenmaal uitgelezen – toch niks meer mee doet.

Uitgevers boos

Na de lancering van Tom Kabinet spanden uitgevers direct een rechtszaak aan om de site uit de lucht te halen. De site zou volgens hen vooral worden gebruikt voor het doorverkopen van illegale e-boeken. Onzin, zeiden ze bij Tom Kabinet. Door e-boeken tweedehands aan te bieden voor een lage prijs zijn consumenten juist wel bereid er voor te betalen en ga je illegale verspreiding juist tegen. De rechtbank stelde de uitgevers in het gelijk. Het verkopen van tweedehands e-boeken mag in principe, máár… omdat Tom Kabinet niet kon garanderen dat er geen illegale e-boeken werden verkocht, moest de site uit de lucht.

Toms Leesclub

Toms LeesclubNa deze uitspraak kwam de startup met een alternatief: Toms Leesclub. Legaal gekochte e-boeken kun je ‘schenken’ aan de site van Tom Kabinet. Door het boek te doneren, draag je het eigendomsrecht van het door jou legaal gekochte e-boek over.

Koppelingen

Tom Kabinet heeft ‘koppelingen’ bewerkstelligd met e-boekverkopers, zoals Bol.com, Libris en eBook.nl. Via de site van Tom Kabinet log je in bij de webwinkel waar je het boek hebt gekocht. Vervolgens kun je in een paar klikken een gekocht e-boek aan Tom Kabinet ‘schenken’, simpelweg door de koppelingslocatie te kopiëren. Tot slot moet je wel even je eigen kopie van al je apparaten verwijderen. Door akkoord te gaan met de algemene voorwaarden teken je daar ook voor.

Of je je eigen kopie ook echt verwijdert, is natuurlijk oncontroleerbaar. Wel brengt Tom Kabinet een watermerk aan aan elk e-boek dat wordt gedoneerd. Daarmee is het niet mogelijk e-boeken nogmaals te verkopen. Ook wordt zo illegale verspreiding tegengegaan.

Lidmaatschap

Gedoneerde (tweedehands) e-boeken kun je voor € 1,75 kopen. Maar je moet wel eerst lid worden. Een lidmaatschap kost € 3,99 per maand. Door gelezen e-boeken te doneren, krijg je korting op je lidmaatschapskosten. Per gedoneerd e-book is dit € 1,00. Als je vier e-boeken per maand doneert, kun je dus gratis lid zijn.

Mofibo

MofiboEr is nog een platform in aantocht waar je onbeperkt e-boeken kunt lezen: het Deense Mofibo. Mofibo onderscheidt zich van de andere platformen door wél met een totaalaanbod te komen. Bij Mofibo kun je dus álle beschikbare e-titels lezen voor een vast bedrag per maand. Althans dat zei Mofibo-directeur Nathan Hull eerder dit jaar tegen Boekblad. In Denemarken doen namelijk alle uitgevers mee, dus waarom zou dat niet in Nederland kunnen?

Mofibo is waarschijnlijk nog dit najaar in Nederland beschikbaar. Of Mofibo de andere diensten overbodig gaat maken blijft dan nog even de vraag. De dienst zal € 9,99 gaan kosten.

Yindo

Yindo werd in 2011 gelanceerd door Van Duuren Media en daarmee waren ze pionier. Yindo was de eerste e-reading cloudservice in Nederland. De boeken worden alleen gestreamd aangeboden en kunnen dus niet worden gedownload op je apparaat. Het voordeel hiervan is dat je geen geheugenruimte nodig hebt; het nadeel dat een internetverbinding noodzakelijk is. Yindo werkt niet op een smartphone of e-reader.

Abonnementen

Bij Yindo kun je een abonnement afsluiten voor het lezen van e-boeken op het gebied van ICT en fotografie. Met een abonnement van € 29,95 mag je gedurende zes maanden 15 verschillende titels tegelijk lenen. Voor een jaarabonnement betaal je € 49,95.

Leestegoed

Daarnaast kun je ook boeken los lenen. Dat kan voor een maand of permanent. Bij Yindo kun je ook Leestegoed kopen. Dit is een soort strippenkaart waarmee je korting krijgt op het bedrag dat je moet betalen per geleend boek. Naast alle boeken van Van Duuren Media, is ook uitgeverij Gottmer goed vertegenwoordigd. Verder zijn vooral de kleinere uitgeverijen aangesloten bij Yindo.

Boekenwolk

Boekenwolk is een online bibliotheek voor kinderen. Het is een initiatief van Rikky Schrever (kinderboekenschrijfster en redacteur). Boekenwolk is in 2013 gelanceerd en maakt gebruik van dezelfde software als Yindo. Je kunt een abonnement afsluiten voor 6 of 12 maanden en je betaalt dan respectievelijk € 37,50 of € 64,90. Boekenwolk werkt alleen op een iPad of tablet met Android.

Bibliotheek

E-boeken lenen kan natuurlijk ook gewoon bij de bieb. Als je lid bent kun je een gratis account aanmaken op Bibliotheek.nl. Tegelijkertijd wordt dan jouw persoonlijke Boekenplank aangemaakt. Via Bibliotheek.nl heb je toegang tot bijna 10.000 e-boektitels. De e-boeken kun je lezen op computer, tablet of smartphone. Voor Apple en Android-apparaten is een Bibliotheek-app beschikbaar die simpelweg synchroniseert met je Boekenplank. De meeste boeken kun je ook downloaden op een e-reader. Daarvoor moet je dan wel een Adobe ID hebben aangemaakt, want de e-boeken zijn beveiligd met Adobe DRM.

Je mag maximaal 10 e-boeken lenen voor een periode van 21 dagen. Je hoeft nooit meer bang te zijn dat je de boeken te laat inlevert, want na drie weken verdwijnen de boeken automatisch van je Boekenplank. Ook boeken die je op een e-reader hebt gezet kun je na 21 dagen niet meer openen.

Bol.com

Ook Bol.com zou werken aan een streamingdienst voor e-boeken, staat op Boekblad te lezen. Bol.com onderzoekt momenteel welke mogelijkheden er zijn om digitaal lezen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Daarbij zou gekeken worden naar een streamingdienst volgens een abonnementsmodel.

Riddo..?

De uitgeefconcerns WPG en LannooMeulenhoff zijn ook al langer bezig met een Spotify voor boeken. Deze dienst zou mogelijk Riddo gaan heten. Maar over dit project hebben we al lang niets meer gehoord…

Doorbraak

Lang leek het er op dat er weinig gebeurde rondom digitaal lezen, maar ineens wordt de lezer overspoeld met abonnementen voor ‘onbeperkt lezen’. Of er ooit een ‘all you can read’ platform gaat komen in de breedste zin van het woord, betwijfel ik. Dan zouden uitgevers hun eigen verdienmodel ondermijnen. Maar als Bliyoo straks echt een aanbod heeft van 75 procent van alle beschikbare e-titels, ben ik van de partij. Of kies ik dan toch voor Mofibo? Die beweert toch àlle beschikbare e-boeken aan te bieden? Misschien is dit marketing-praat. Hoe dan ook, er staat ons nog een concurrentiestrijd te wachten in e-boekenland.

0 Shares:
Dit artikel is 10.795 keer gelezen