Koop je een nieuwe e-reader, moet je al je digitale boeken weer overhevelen. Zo onhandig. Daarom komt Stichting CPNB met de digitale boekenkast onder de naam LeesID.

Het idee

“Met LeesID heb je altijd en overal toegang tot al je ebooks. Thuis, onderweg, op je werk en op vakantie. LeesID werkt op alle apparaten.”

Waarom LeesID

Je kunt ebooks overal en nergens kopen, downloaden en lenen. Maar doordat je je ebooks bij allemaal verschillende aanbieders aanschaft, krijg je allemaal verschillende boekenplanken. Dan weet je op een gegeven moment niet meer waar dat boek nou ook alweer staat. Met LeesId wordt dat probleem opgelost. Als je op LeesID een ID aanmaakt worden al je aankopen en aangeschafte ebooks bij elkaar gezet in 1 boekenkast als het ware. En het mooie is, je kunt nu overal bij je ebooks. En helemaal mooi: je kunt ze dan op al je apparaten (e-reader, telefoon of tablet) lezen!

LeesID is een gratis dienst.

Wat moet ik doen?

Ga naar https://leesid.nu, maak een account aan en voeg je ebook aanbieders toe. Ook leuk, als je nu je ID aanmaakt, krijg je gratis 4 ebooks.

Is er dan niets op aan te merken?

De wereld is niet perfect, dat zou ook maar saai zijn. Het onhandige van het systeem is dat lang niet alle aanbieders van ebooks zijn aangesloten bij LeesID. Nu zijn Boeken.com, eBook.nl, Management Boek, The Readshop en Bol.com aangesloten bij het initiatief. Als je een LeesID aanmaakt, kun je daarna de aanbieders selecteren waar je ebooks hebt aangeschaft, je logt in bij die aanbieder en gaat op zoek naar de button Koppel aan LeesID en je boeken worden in je digitale boekenkast gezet.

Alle apparaten?

Als je de boeken op je smartphone wilt lezen, moet je de app van de aanbieder gebruiken om je boeken te kunnen lezen. De enig app die nu beschikbaar is, is de bol.com ebooks app. Het is dus nog niet echt een plug-and-play-oplossing. Ebooks die je van sites hebt gedownload, kun je dus niet aan je bibliotheek toevoegen. Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) geeft ook aan dat het een nieuw initiatief is en dat dit de eerste stap is naar het digitaliseren van je boekenkast. Als jouw aanbieder nog niet is aangesloten bij LeesID, kun je dat doorgeven via de site. De stichting zal dan proberen ook deze aanbieder bij het initiatief te betrekken. Ook wil zij kijken of het in toekomst mogelijk is boekhandels te koppelen.

Een mooi initiatief dat nog wel wat uitbreiding nodig heeft.

Bekijk de video om te zien wat LeesID precies inhoudt:

0 Shares:
Dit artikel is 7.706 keer gelezen