Gisteravond was de Apple keynote! En ja, die kijken wij thuis altijd. Tijdens een bordje pasta keken we live mee en discussieerden we over de presentatie van de Apple Watch en de nieuwe MacBook. 

Wij, mijn lief en ik, hebben beiden een MacBook pro, een iPad en een iPhone. Het is zo gelopen, maar ik zou ons niet samenvatten onder de term Apple-gekkies. Ik vind het een topmerk – heel gebruiksvriendelijk, mooi vormgegeven en daar heb ik geld voor over –, maar ik ren morgen niet naar de winkel en ga er zeker niet voor in de rij staan.

De nieuwe MacBook is dun

Apple-topmanTim Cook noemt de nieuwe MacBook een revolutie op het gebied van notebooks: nóg dunner. Toch is het geen MacBook Air. Apple houdt het zelf op de ‘nieuwe MacBook’. Het grootste verschil, naast het gewicht en de dikte, is het aantal in- en uitgangen: dat is er nog maar één. Of eigenlijk twee, want het geluid heeft nog steeds een eigen uitgang. Maar voor al het andere, van de stroomtoevoer tot het aansluiten van je camera, moet je allemaal door één I/O.

Apple houdt wat dat betreft geen rekening met de gebruiker. In ieder geval niet met mij. Ik wil tijdens het werken graag mijn laptop kunnen opladen en mijn telefoon via mijn computer ook wat stroom geven, maar ook – wanneer nodig – de externe harde schijf eraan hangen. Dat gaat dus niet meer tegelijk.

Maar… één soort aansluiting voor alles is natuurlijk super. Want wie wordt er niet gek van al die verschillende kabeltjes? Altijd checken of het wel past, of het niet net te groot, net te klein, net kwijtgeraakt is. Dan is één uitgang toch een pluspuntje op dat gebied.

Mobiliteit is leidend

Voor wie is deze computer? De zware gebruiker wordt steeds meer naar de iMac geduwd. Ook de 17 inch, het geliefde formaat van mijn vriend, is al een tijdje uit het assortiment. Apple zet volledig in op mobiliteit. Ze maken een duidelijke keuze en voeren die consequent door. Dat vinden wij jammer. Gelukkig is het geen vervanging voor de MacBook Pro. Dat is mooi, want zo blijven er nog wat gradaties om uit te kiezen.

Vlinderlicht typen

De toetsen op de nieuwe MacBook hebben een nieuw ‘butterfly’-mechaniek. Dit maakt de toetsen superstabiel en nog platter. Op Wired zijn ze daar niet enthousiast over. Je zou nog amper voelen dat je de knopjes indrukt. Volgens mij is het een kwestie van wennen. Ik vind mijn knoppen (met het siccor-mechaniek) prima typen en mijn MacBook is net nieuw, dus ik zal het er nog even mee moeten doen.

Watch your health

Voor de Apple Watch zie ik een toekomst als sportmonitor, maar hij kan ook bijdragen aan de digitalisering van de zorg. Daarvoor is het een supertool. Je hebt ‘m altijd bij je en hij is (spat)waterdicht en superlicht zodat-ie prettig draagt. De Apple Watch heeft heel veel mogelijkheden voor het monitoren van je gezondheid en kan al deze gegevens direct doorsturen of opslaan, zodat je er later (of meteen) iets mee kunt. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Horloge of telefoon?

Is dit een horloge voor het leven? Nee, want een horloge dat je voorheen (of nog steeds) kocht is voor tientallen jaren. De Apple Watch is waarschijnlijk beter te vergelijken met een iPhone, waar je steeds de nieuwste van wilt (of moet) hebben. Hoe vaak is updaten nodig? Wat is de levensduur van de hardware? Of lijkt hij toch meer op een iPad? Daar doe je wat langer mee en Apple komt zelf ook minder vaak met een nieuwe versie ervan.

Alles in één

Een smartwatch vraagt om ander gebruik van een horloge. Ik heb geen horloge meer omdat ik mijn telefoon al heb om de tijd bij te houden. Ik zou dus in de markt kunnen zijn voor een nieuwe manier van horlogegebruik. Met zo’n horloge zou ik mijn telefoon niet meer op hoeven pakken. Ik zou telefoontjes, mailtjes en berichtjes al kunnen zien door het draaien van mijn pols. Heel gemakkelijk! Waarschijnlijk kan ik daar wel aan wennen, maar ik hou nog steeds niet van horloges, van een band om mijn pols. Ik kijk dus nog even de kat uit de boom. Net zoals ik dat deed met de iPhone en iPad, dat is mij goed bevallen.

Batterij van 18 uur

Apple vertelt verder niets over de technische gegevens van het horloge. Dat doen ze vast expres omdat ze daar de aandacht niet op willen vestigen. Het enige belangrijke technische feit is de ‘all day battery life’ van 18 uur. Het is inderdaad fijn als je horloge het de hele dag volhoudt, maar ook wel noodzakelijk, lijkt me.

Gaan we de Apple Watch in onze armen sluiten?

Als het gaat zoals met de iPhone, in eerste instantie ook een soort sjoelbak, dan gaan we allemaal aan de Apple Watch. De gouden variant is 10.000 dollar! Leuk om mee te showen natuurlijk, dus dikke kans dat we die bij de celebs wel zullen tegenkomen. Zij hebben toch geen idee wat ze met hun geld moeten. De goedkopere, sportieve, lichte versie met gekleurde bandjes zal onder gewone stervelingen eerder een succes worden. Maar zoals altijd, moeten wij Hollanders er nog even op wachten. Eind april begint de verkoop in een stuk of tien landen en daar zit Nederland helaas nog niet bij. Over uitbreiding naar meer landen heeft Tim Cook nog geen beloftes gedaan.

Loop jij binnenkort met een Apple Watch?

Recensies van het Apple Event elders:

0 Shares:
4 comments
  1. Meer apparaten aansluiten tegelijkertijd is wel mogelijk. Alleen zal je daar een hulpmiddel voor nodig hebben. Volgens mij is er al een converter voor USB-C naar een aantal andere aansluitingstypes maar ik schat in dat er op de aftermarket snel een hub beschikbaar zal komen die behalve USB-C ook de ‘normale’ USB-aansluiting zal ondersteunen en ik schat in dat je dan ook tegelijkertijd de drie zaken die je noemt kan aansluiten.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.904 keer gelezen