Applegekkies en iPhonefreaks: ze zijn er veel in mijn vrienden- en kennissenkring. Van die mensen die de iPhone of iMac als hét antwoord zien voor al je problemen. Want Apple is de beste. De mooiste. De coolste. Denk je er ook zo over? Lees dit blog dan niet: je loopt kans te ontnuchteren en de liefde van je leven te verliezen.

Enkele kleding-, schoen- en drankmerken, sommige auto’s en winkels benaderen het misschien, maar Apple komt als enige merk zo dicht in de buurt van een religie. Fanatiek fan zijn ze, die Applegekkies. En ook veelal materialistisch ingesteld, gericht op vermaak en uiterlijk vertoon. De gemaksgeoriënteerde mens dus.

truthfacts-religious extremism

Waar komt die gekkigheid vandaan en, nog belangrijker, kun je er ook weer vanaf komen?

Mijn twee problemen met Apple

Ik geef toe, ik ben best wel anti-Apple en ik zal je uitleggen waarom. Ten eerste houd ik van open source en dat zijn de spullen van Apple juist niet. Iets is open source als het na te bouwen is omdat de broncode is vrijgegeven. Iemand kan die code gebruiken om er iets beters van maken. Door te delen, komen we verder. Ik houd van delen en elkaar verder helpen. Apple houdt niet van delen, maar doet aan closed source. De broncode is geheim en alleen ontwikkelaars bij Apple bepalen wat je met het apparaat kan.

Ten tweede vind ik het geld dat je voor Appledingen moet uitgeven een groot minpunt. Ik zie fans van Apple heel veel geld uitgeven voor elke keer weer die nieuwste dure iPhone met weer allemaal nieuwe en dure randapparatuur (zoals opladers), want de oude werken dan allemaal niet meer. En superhandig als je naast de iPhone dan ook andere apparatuur van Apple hebt, want die kun je dan aan elkaar koppelen. Ja leuk, maar die kosten dan nóg meer geld.

Slechte 1-aprilgrap

Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen Applegekkie ben. Dus ik dacht: mijn Twittervolgers trappen vast niet in een flauw 1-aprilgrapje. Ik zei op 31 maart:

Diverse iPhonefreaks trapten erin en juichten mijn voornemen van harte toe. Toen ik ze vroeg naar de datum van mijn aankoop, viel het kwartje en kreeg ik een paar onsportieve reacties terug: Screenshot tweets

 

 

 

 

 

 

Dit maakte me nog nieuwsgieriger naar wat een merk als Apple met je kan doen.

Wat is er leuk aan Apple?

Waarom zijn zoveel mensen fan van Apple? In september 2013 bleek dat Apple letterlijk het meest waardevolle merk ter wereld was. Het businessmodel van oprichter Steve Jobs bestaat er volgens wetenschappers Montgomerie en Roscoe uit ‘de klant te bezitten’.

In short, the Apple business model is designed to drive consumers into its ecosystem and then hold them there, which has been hugely successful to date and has allowed Apple to wield enormous power in the end-to-end supply chain.

De producten van Apple ademen Apple. Van het Appledesign tot en met de Applewinkels, alles is uniek en niets wordt aan het toeval overgelaten.

Steve Jobs en zijn why

De man die Apple heeft gebracht waar het nu staat, is Steve Jobs. Hij heeft er alles aan gedaan om met zijn producten een gevoel over te brengen. Je hebt vast wel gehoord van de gouden cirkel van Simon Sinek. De belangrijkste cirkel is deze theorie de binnenste, de why: wat wil je overbrengen met je merk? Waar doe je het voor? Apple is het beste voorbeeld dat Sinek heeft voor het invullen van de gouden cirkel. Apple heeft namelijk een visie (think different, touching is believing) en daar gaan mensen voor!

Feel the love

Marketingdeskundige Martin Lindstrom constateerde dat consumenten daadwerkelijk liefde voelen bij het merk. Aha, dan begrijp ik de reacties wel als je Applefans beledigt. Het is alsof je naar doet over hun grote liefde.

Een merk als religie

Volgens onderzoek van Lindstrom wordt in het hoofd van Appleliefhebbers het religieus gebied actief bij het zien van plaatjes van iPhones, iPads en iPods. Hij benoemde 10 ervaringen die alle grote religies hebben en Applegebruikers dus ook:

  1. Gevoel van ergens bij horen
  2. Heldere visie
  3. Macht over de vijand
  4. Zintuiglijk
  5. Storytelling
  6. Grootsheid
  7. Evangelisme
  8. Symbolen
  9. Mysterie
  10. Rituelen

Is de liefde uitgeblust?

Steve Jobs leeft niet meer en de vraag is of de liefde voor het merk uitgeblust raakt. De eerste tekenen zijn daar. De opvolger van Jobs, Tim Cook, lijkt de why van Apple uit het oog te verliezen door zijn keuze voor het uitbrengen van een (iets) goedkopere plastic iPhone. Dat zou in de tijd van Jobs nooit gebeurd zijn. Dat je het meest waardevolle merk bent, kan ook betekenen dat een bredere doelgroep je heeft gevonden. Dat je nu ook praktische kopers aan je hebt verbonden, die voor een aanbieding gaan. Twitteraar Esther Keizer denkt dat de groep early adopters ondertussen al is overgestapt op iets anders. Toch zie ik elders op internet en om me heen genoeg voorbeelden van doorgeslagen Appleliefde, zoals deze:

Applegekkies: gemaksgeoriënteerden

Misschien is het gewoon een bepaald type mens dat Applegekkie is. Motivaction heeft op basis van uitgebreide databases een indeling gemaakt van menstypen. Een van die typen is de gemaksgeoriënteerde mens:

De impulsieve en passieve consument die in de eerste plaats streeft naar een onbezorgd, plezierig en comfortabel leven

Verder staat er onder leefstijl van dit type: materialistisch, vermaak- en ervaringsgericht en hechten aan uiterlijk vertoon. Maar niets over innovatief zijn. Hier zie je duidelijk het prototype Applefan in terug. Ze zijn dus helemaal niet zo modern en innovatief als ze zelf denken …

Kun je er vanaf komen?

Natuurlijk kan dat! Is het bovenstaande voor jou niet voldoende om je energie op andere, belangrijker zaken te richten dan je Appleproducten? Je wil eigenlijk wel af van die verslavende geluksgevoelens die je hebt bij Apple? Zoals het gaat met een verboden liefde: kies voor een harde breuk en kijk niet om. Dus: verkoop die iPhone of iPad (daar krijg je vast een mooie prijs voor), koop voor dat geld twee Androidtelefoons en een tablet en wees weer gelukkig!

Plaatje geleend van Kindofnormal.nl

0 Shares:
29 comments
 1. Hoi Natalie, en nu ben ik opeens zo ontnuchterd dat het even stil is. Een iPhone vind ik inderdaad ook veel geld voor weinig beeldscherm. Ook al is de vormgeving juist de charme van deze smart phone en kan ik daar uitermate gelukkig van worden. En dan denk ik opeens aan een uitspraak van Wim T. Schippers: “Geluk is wat je er op een bepaald moment onder verstaat. Net als kunst: wat de gek er voor geeft.”

  Dat Apple niet open source is heb ik nooit vervelend gevonden. Er is altijd een zogenoemde Apple gekkie die met wat priegelen mijn Mac weer aan de praat kreeg. Tot er een moment komt en je bedenkt dat je zo helemaal afhankelijk wordt.

  Kortom, je blog ga ik straks nog even weer tot me door laten dringen, want een oog-opener vind ik het. Snijdt hout wat je vertelt. Hoor ik later graag welke mobiel je zou aanbevelen? En of dat merk ook je computer brand is …

  Fijne avond! Dank voor je blog.

  Silvia

  1. Dank voor je reactie Silvia! Ben blij dat ik iemand aan het denken heb weten te zetten! Da’s tenslotte niet gemakkelijk bij Applefans! ;-)
   Welk merk ik aanbeveel? Als het maar open source heeft, Android dus. En als je er maar gelukkig van wordt ;-)

 2. Jammer hoor – hoe kan je als je zo bevooroordeeld bent een goed artikel hierover schrijven. Ik ben een Apple-fan. Ja. Sinds begin 2012. Ik heb ben bezig met mijn eerste MacBook Pro. Waarom ik nooit meer wat anders wil?

  De hardware is duur. En dat merk je. Bijvoorbeeld aan de tijd die ik met een accu doe die inmiddels toch minstens anderhalf jaar oud is. In alle laptops die ik tot nu toe had haalde ik niet eens anderhalf uur. Deze gebruik ik het merendeel van de avond. Scherm helder verlicht. Processor moet vaak flink aan de slag.

  Als ik naar een andere plek wil klap ik mijn laptop dicht, ga naar een andere plek en open hem weer en werk verder waar ik was. Mankeert nooit. Kan dat van andere laptops niet zeggen. Of het werkte gewoon niet of het was een drama. Deze MacBook staat regelmatig meer dan een week gewoon aan. Gaat veel in-en-uit standby modus.

  Problemen? Ja hoor. Inmiddels ben ik aan mijn tweede harddisk toe. Dat heb je als je minstens 12 uur per dag dat ding gebruikt. Nee niet om een beetje te surfen en te mailen hoor. Gewoon hardcore ontwikkelen. En daar willen dingen nog wel eens van slijten. Andere problemen heb ik nog niet gehad. Af en toe maak ik hem open om de stof er uit te zuigen, dat is het wel zo’n beetje.

  Software? Ja hoor – of ik kijk of er iets te vinden is in Homebrew wat ik kan gebruiken of iets wat open source is. Daar is zat van te krijgen voor het OS X platform. En voor de prijs hoef je het meestal niet te laten. Ik schat dat ik voor de combinatie van besturingssysteem met basisprogrammatuur aangevuld met office-programma’s destijds 100 euro kwijt was. Tegenwoordig zelfs gratis. Dezelfde functionaliteit kost bij Microsoft pak-hem-beet ongeveer 1000 euro. Ik geloof dat het duurste stuk software wat ik voor dit ding gekocht heb 180 euro kostte voor het eerste jaar. Een ontwikkelomgeving die ik ook op Windows en Linux gebruiken kan en waar ik mijn geld mee verdien. Voor de rest zijn de meeste programma’s een tientje, soms 20, soms 60. De kwaliteit is vaak hoog.

  Als ik het over de iPhone heb dan is het helemaal niet zo duur allemaal. Meestal stijgt de prijs voor een app niet boven de 10 euro. Ik heb dan ook met uitzondering van spelletjes geen freemiums op m’n telefoon.

  Dus – wat ik meer betaal voor extra kwaliteit hardware haal ik er deels vrij snel weer uit met significant lagere uitgaven voor software.

  En ja ik heb er een iPhone bij. Vreselijk prettig. Snoertje er in, in je laptop, syncen en je hebt je rommel opgeslagen. Kind kan de was doen. Dat moet ik nog maar zien met je Android telefoon. Ik ben al meermalen teleurgesteld door het feit dat deze ‘Linux’-telefoon helemaal geen ondersteuning had voor Linux. Of OS X. Nee. Zo leuk om te merken dat er alleen maar een programma is voor Windows waarmee je je telefoon kan beheren. Echt heel erg open allemaal.

  Uiteindelijk komt het voor mij hier op neer. Ik gun jullie al het geknutsel van de wereld en alle zorgen over patches, updates, beveiligingslekken en aanverwante ongemakken. Ik hoef in de meeste gevallen mijn tijd en verdiencapaciteit niet te besteden aan het bijwerken van mijn spullen uit tientallen verschillende bronnen. Ik zorg dat mijn spul up-to-date is op laptop en telefoon. Daar heb ik één loket voor voor de meeste software. Opnieuw opstarten is bijna nooit nodig. Bij een nieuwe versie van software die niet via iTunes is geïnstalleerd word ik gewaarschuwd. Wat ik mis installeer ik via Homebrew. Meer open-source software dan je in je leven kan leren gebruiken. Voor de rest doen beide apparaten waar ze voor zijn aangenomen: hun werk. Zonder morren. En daarom ben ik een Apple-fan. It just works.

  1. Dank voor je uitgebreide reactie! En begrijp me niet verkeerd: ik gun je je Appleproducten van harte. Want ze zijn mooi en werken goed. Ik ben jaloers op een Macbook die zo snel is en waarvan de accu zo lang meegaat. En fijn te weten dat er voldoende programma’s beschikbaar zijn om alles mee te kunnen doen wat je zou willen.

   Voor wat betreft pc’s: ik baal zelf van Microsoft, want closed source. Maar ik gebruik het toch omdat het alsnog gebruiksvriendelijker voor mij is dan Linux (want ben geen techneut). Wat ik grappig vind, is dat je de situatie die ik schets in jouw reactie omdraait; Android wilde niet meewerken met je Macbook en dus was je teleurgesteld over.. de Android-telefoon. Ik zou denken dat Apple hier de schuldige is. Want Android synchroniseert prima op mijn Windows-pc. En elke mini-usbstekker past in mijn Samsung-telefoon. Niks geen extra’s nodig. Maar goed.

   Jammer dat je mij bevooroordeeld vindt (terwijl ik mijn best heb gedaan mijn verhaal te onderbouwen), maar ik ben blij dat je de moeite hebt genomen te reageren. Dank dus!

 3. Hoi Natalie, nu was ik ooit ook erg gelukkig met een HTC tot het moment dat Android gekkies er zoveel over gingen twitteren ;-). Daarna met veel plezier de overstap naar een iPhone. Eigenlijk vind ik het van de gekke dat mensen totaal verliefd zijn op hun mobiel. Een telefoontje? Ik begrijp dat een mobiel toegang geeft tot communicatie en kennis. Het zou prettig zijn wanneer mensen zich hiervan bewust zijn. Desnoods hun ‘afgeschreven’ mobiel – dit is meer een wens – aan iemand geven die op dit moment geen toegang heeft tot informatie die er op het (mobiel) web te vinden is.

  Verder zou ik tegen alle iPhone gekkies willen zeggen, lees dit artikel met open vizier. Gun anderen hun gelijk, want dat betekent nog niet dat je ongelijk hebt :-)

  1. Het is inderdaad maar een telefoon (of laptop), een communicatiemiddel, zou fijn zijn als mensen dat beseffen. Zou de wereld een stukje mooier van worden. ;-)
   Ik kies er nu zelf voor om nog minstens een jaar langer met mijn Samsung Galaxy S3 te doen, ook al mag ik een nieuwe uitzoeken van mijn provider. Ik vind het onzin om een nieuwe te kopen als de oude het nog goed doet. Ik vind het productieproces van die dingen nogal schimmig, en milieubelastend. Ik ben dus zeker ook geen Samsunggekkie!

 4. Ik wil toch nog even ingaan op je open source argument. Volgens mij ben je niet helemaal goed geïnformeerd namelijk:

  – MacPorts: http://www.macports.org
  – Homebrew: http://brew.sh
  – Apple: http://opensource.apple.com

  Ja je moet voor sommige delen van de developer community van Apple betalen – met name het iOS gedeelte. Maar de ontwikkeltools en de documentatie die je nodig hebt voor het maken van software zijn gratis. En als je persé niet van Apple spullen gebruik wilt maken kan je ook nog kijken wat JetBrains te bieden heeft op dat gebied. Niet OSS overigens maar van een aantal dingen wel een community versie.

  Voor de rest zou ik niet te veel op allerlei grappige onderzoekjes vertrouwen als ik jou was. Lies, damned lies, statistics. Voor het gros van de mensen geldt dat ze de ballen verstand van computers hebben. Dan is een consistent en consequent ecosysteem waarin ze van hun spullen gebruik kunnen maken helemaal niet zo’n slecht idee. Integendeel. Bij bijna alle Linux-distributies zie je overeenkomstige systemen: een enkel systeem waar je bijna 100% van je software mee kunt bijwerken om een voorbeeld te noemen. Of het helaas mislukte Ubuntu One experiment. En om nog maar te zwijgen van Office365 of Google Apps. Allemaal copy cats denk ik dan van een model wat voor de gewone gebruiker meer voordelen heeft dan je denkt.

  Dat een Apple gebruiker iemand is die streeft naar een onbezorgd en prettig leven daar kan ik inkomen ja. Die koopt een computer of een telefoon om er mee te doen wat hij wil en NIET om er om de haverklap allerlei toestanden mee overhoop te moeten halen om het functionerend te houden. Dus ja je kan daar neerbuigend over doen maar ik denk dat deze mensen hun eigen beperking kennen en iets kiezen waar ze gemak van hebben, iets wat voor hen ‘bruikbaar’ is. Lijkt me een prima instelling.

  1. Zoals ik in mijn eerdere reactie zei, ik ben niet tegen Apple of producten van het merk. Ik vind het wel hoogst onprettig wanneer fans van dit merk (of welk merk dan ook) religieachtige neigingen krijgen zoals in het blog beschreven. Zo lang Applegebruikers niet eng gaan doen en ze mensen die andere keuzes maken voor wat betreft hun pc en telefoon in hun waarde laten, ben ik tevreden! Om nog maar even het punt van mijn blog erbij te halen.

 5. Heb weinig tegen het merk Apple – behalve dat Jobs een eikel was, maar goed Ballmer ook. Ik heb wel wat tegen veel appelaars. Het hele “fan zijn van een merk” komt toch voornamelijk voor bij appelaars en daar doet een (net iets te groot) deel van hen dan ook nog eens eindeloos zeikerig over :)

  Windows interesseert me niet en ook Android niet. Dat wat werkt voor mij interesseert me en dat is nu Android. Komt er iets anders (ik heb de Windows-foon ook geprobeerd, maar neuh), dan gebruik ik dat.

  Qua looks: ik vind e iphone niet mooi. Maar dat is gewoon persoonlijke smaak. En als je goed geld betaalt (zoals je dat voor appelige dingen eigenlijk altijd doet), kun je ook een windows-laptop hebben die werkt, snel is en de hele dag meegaat (heb er net eentje gekocht. Batterij gaat de hele dag mee, ik neem de lader meer voor de show mee).

  Qua desktop: je kunt niet zelf een Apple bij elkaar bouwen. Groot nadeel en duur om niks. Mijn pc is retesnel en daarvan heb ik alle onderdelen apart gekocht en bij elkaar gebracht > duizend euro. Niet alleen kan dat niet met apple, maar al zou het kunnen dan kun je je portemonnee een stukkie wijder opentrekken.

  Windows werkt dus voor mij. Maar voor de winkel liggen voor een nieuwe Android-foon of windows-pc/-laptop, that’s just sad. Net als het livenieuws erover volgens like it matters :D

  1. Via @silviadehaan030 kreeg ik nog een ander voorbeeld van een merk waar mensen echt heul erg fan zijn (t/m tattoo’s): Harley Davidson. Alleen heb ik daar gek genoeg geen last van, van sommige appelaars wel! ;-)

 6. Ben het helemaal eens met Ruud Pels.
  Sinds de eerste mac op de academie in 1986 was het voor mij helemaal helder.
  Een Apple en liever niks anders.
  Vaak genoeg met andere computers en systemen gewerkt maar ik vind het niks.
  Niks gemakzucht maar functioneel en kwaliteit. Plug & Play en niet Plug & Pray. Er zijn ook mensen die als fanatici achter andere systemen staan. Ga ik mij niet druk om maken. Lekker doen!
  Zolang mijn systeem maar werkt en de klanten krijgen wat ze nodig hebben.
  En qua beeld en vormgeving is Apple voor mij de top!

  1. Gemakzucht staat er niet he.. en je reactie sluit precies aan op mijn punt: wij van Apple tegen de rest van de wereld want wij zijn goed en we willen dus natuurlijk ook niets anders. Het is nogal fanatiek en dat staat me tegen.

 7. Niks tegen apple. Leuk fisherprice speelgoed voor de thuisgebruiker, of de professionele gebruiker die geen probleem heeft met beveiliging en openbaren van je gegevens….
  Ik kan het iedere adigibeet aanraden.

 8. Beste Ruud, René en Danny, hebben jullie misschien de kunstacademie of een grafische opleiding gedaan? Tja, dan kan ik de terechte opmerking over de eerste mac fantastisch plaatsen. Echter, voor iemand zoals ik die veel schrijft is het toetsenbord uit die tijd een beetje dramatisch. Alsof de mac letters leest als ‘zware’ vormgeef- software. Echter, ik dwaal af.

  Waar het om draait is dat sommige appelaars het merk benaderen als de enige echte uitvinding. Alsof er geen (werk)leven is zonder Apple. En dat lijkt mij een beetje overdreven. Tenzij de appelaar zo idolaat is en met een tattoo van een appeltje door het leven gaat.

  Ik vind het artikel van Natalie vooral relativerend. Gun anderen hun gelijk, want dat betekent nog niet je ongelijk hebt. Producten van Apple hebben net zoals ieder ander merk voor en -nadelen.

  1. Ik vind het een mooie uitspraak, Silvia: “gun anderen hun gelijk, want dat betekent nog niet dat je ongelijk hebt”. Oftewel, laten we een beetje lief doen tegen elkaar en elkaars mening respecteren. Want wat ik met dit blog wilde, is vertellen wat ik vind van dat voor mij gekke gedrag van Applegekkies. Ik heb dat gedaan door te onderzoeken hoe het komt dat sommige mensen zo fanatiek fan zijn van een merk; komt dat door het merk en het ijzersterke businessmodel of ligt dat aan het type mens? Of allebei? En ik hoop van harte dat meer mensen dan alleen Silvia met dit verhaal in de spiegel zullen kijken en iets minder fanatiek zullen worden; de wereld zou er een stukje mooier op worden!

 9. Wat een heerlijk herkenbaar artikel.
  Ik kom ook vaak mensen tegen die helemaal idolaat zijn van hun Apple. En ik moet bekennen dat ik de applegekkies vaak plaag om hun dure speeltjes.
  Ook heb ik nooit gemerkt dat mijn smartphone of tablet iets niet kon wat een Apple wel kan. Ik zal vriendelijk tegen de apple-adepten zijn, maar ben gelukkig met mijn Androids.

 10. Ik heb bijna mijn hele leven zowel apple computers als windows computers gehad en ben redelijk goed met computers. Moet zeggen dat de windows computers waarmee ik heb gewerkt bijna altijd gaan vastlopen na een paar jaar. Computers van vrienden moet ik vaak nakijken omdat er iets mis is gegaan.

  Ik heb op dit moment een iMac van bijna 6 jaar oud die nog steeds heel snel is en waarmee er nooit wat is geweest. Bovendien is die sneller dan de windows computers van mijn neefjes die niet zo lang geleden (1-2 jaar geleden) hun computers hebben gekocht. Het verkopen van een 2ehands iMac is ook best chill gezien de prijs toch nog hoog blijft. Een vriend van mij heeft een iMac uit 2009 vorig jaar verkocht voor 600 euro en deze was voor zo’n 1100 euro gekocht.

  De prijs is inderdaad hoog voor Apple computers en dat is dan wel het grootste minpunt bij mij en bij vele andere mensen ook. De kwaliteit van het besturingssysteem vind ik zelf wel veel beter dan die van Windows en daarom blijf ik ook voorlopig bij Apple tot dit misschien verandert.

  Uiteindelijk is het voor iedereen een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget. Irriteer me wel aan mensen die heel anti-apple zijn zonder ooit een apple computer te hebben gehad. Het is namelijk zeer populaire om anti-apple te zijn. Net zoals het populaire is om pro-apple te zijn.

 11. @Cedric dank voor je uitgebreide reactie!
  Ik ben niet anti-Apple, mocht dat zo zijn overgekomen. Ik heb dit blog natuurlijk wel een beetje scherp neergezet om reacties uit te lokken (en hey, het werkt!). Zoals ik al in een eerdere reactie hierboven zeg, ging het mij vooral om het gekke gedrag van die superfans van Apple; wat bezielt hen eigenlijk? Ik ben zelf totaal niet geneigd om zo erg fan van iets te zijn, dus ik wilde dat onderzoeken.

  1. @Nathalie Dat kwam ook niet zo over hoor :) Wilde mijn reactie gewoon even erbij zetten voor de anti-apple peoples die mij met rollende ogen aankijken als ik vertel dat ik een iMac heb. Ik ken ook natuurlijk genoeg mensen die een apple computer of telefoon kopen omdat het een apple is. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Comments are closed.

Dit artikel is 16.795 keer gelezen