Het is zover: the first steps to Facebook Messenger De Tweede. Alexander Klöpping verwachtte niet anders en wie had eigenlijk nog de illusie dat het niét zou gebeuren toen Facebook een jaar geleden WhatsApp kocht: WhatsApp heeft vanaf nu ook een plekje in je browser.

Vanaf nu is WhatsApp bij het opstarten van de dag een van de standaardtabjes in mijn Chrome, naast Facebook, Tweetdeck, LinkedIn en 42bis. Ik hoef niets meer te missen en kan mijn telefoon gerust een dag in mijn tas laten liggen tijdens de werkdag.

Je wilt dit ook, maar weet niet hoe

Zorg eerst dat je de laatste versie hebt van WhatsApp. iOS-gebruikers hebben nog even pech. De app werkt niet op iOS devices. Ga naar menu > ‘WhatsApp Web’ > en scan de code op deze pagina. Let op! De app werkt alleen zolang je telefoon verbonden is met internet. Tweakers.nl: “Dat komt door de manier waarop WhatsApp is opgezet: in tegenstelling tot sommige andere berichtendiensten bewaart WhatsApp berichten niet op zijn server. Als berichten zijn afgeleverd op de telefoon van de gebruiker, verwijdert WhatsApp ze van zijn servers.”

Vervaging van de ooit strak lijkende grens

Ik vind het mooi. De gratis dienst vervangt voor velen de vroegere sms-berichten. Door WhatsApp op je laptop of pc te gebruiken, verdwijnt – hoop ik – de illusie dat WhatsApp een privédienst is. En dat de voorwaarden van Facebook, waar iedereen over valt, niet gelden voor één op één-berichtjes óf posts die je deelt in een geselecteerd gezelschap. Dus die foto die je vannacht naar je lover stuurde… had je daar nu echt over nagedacht? Juist: van Facebook!

Intussen heeft WhatsApp heul veul data

WhatsApp bevindt zich altijd in het grijze gebied van ons brein. Hoeveel mensen denken nu werkelijk na over eventuele ‘gevolgen’ van het gebruik? Mijn collega Patrick zegt het wel vaker: “Als iets gratis is, ben jij het product”. Pas onlangs kwam ik erachter dat dit eigenlijk een (ware!) uitspraak is van Roger Halbheer, oud-Hoofd Beveiliging bij Microsoft. En wie kan nu ingaan tegen een man die al wist hoeveel jouw data waard was voor dit het gesprek van de dag werd?

Dus we houden een reclamevrij WhatsApp?

Nope, volgens de geruchten niet. Dat WhatsApp veel weet, zegt niets over alle toekomstige plannen. Geniet dus nog even van je reclamevrije WhatsApp, waar het enige irritante die “Worldpeace” profielfoto is van een van je vrienden (hoewel ik, trouwens, zó’n leuke worldpeace-foto heb, dat je hem wél wilt zien).

Dus, heer Klöpping. Your dreams finally came true

Wat denk jij? Kunnen we eigenlijk nog wel foto’s uitwisselen op enig platform zonder het risico dat ze – ooit – publiekseigendom worden?

0 Shares:
2 comments
  1. Ik denk dat mensen wel kritischer zullen moeten kijken naar WAT er gebeurt met de informatie en foto’s die men deelt via WhatsApp (en elke andere gratis dienst) aangezien je op een of andere manier altijd betaald voor een dienst of het nu met geld is of kennis van jou en je zaken.

    Ik betwijfel of er overigens ooit een 100% prive messenger app zal komen die daarnaast ook volledig gratis is of zonder advertenties.

  2. @Joost Helemaal mee eens. Vaker zijn mensen zich er niet bewust van dan wel. Misschien terug naar de aloude sms-berichten? Die zijn bij abonnement nu toch vaak gratis/onbeperkt.

Comments are closed.

Dit artikel is 12.755 keer gelezen