Ik zie een hoop paniek berichten voorbij komen over de nieuwe voorwaarden van Facebook en vroeg me toen af waarom ik daar niet bang van werd. Is dat dan wel gegrond en moet ik niet ook bang/boos zijn? Dus ben ik er maar eens ingedoken en erg lijkt het mij allemaal niet.

Wat is er nu nieuw?

Haha, dat is nu precies de grap. Eigenlijk niet zo veel. De dingen die veranderen, zijn opties die Facebook je biedt. Zoals informatie in je tijdlijn gebaseerd op je locatie. Als je er voor kiest je locatie vrij te geven aan Facebook, passen de berichten in de timeline en de advertenties zich aan. En zo nog wat kekke dingen.

O ja, en die privacy voorwaarden waar iedereen nu ineens over valt? Facebook heeft ze nu in plaats van in 1 document gesplitst per thema, om het zo beter behapbaar te maken voor de lezer. Dat is duidelijk gelukt, want precies die voorwaarden zijn nu gesprek van de dag.

Waar valt half Nederland en het CBP nu over?

 • Ze weten alles van je
  Facebook verzamelt ongelooflijk veel data over iedere gebruiker. Dit doen zij niet alleen via de eigen site, maar ook via apps, andere diensten en kanalen en middels partners. Een kleine greep uit wat ze verzamelen:
  – Alle data en content die je produceert op Facebook en dat van je vrienden
  – De contacten van je adresboek uit je telefoon (als je bijvoorbeeld Facebook toestaat je vrienden te zoeken op basis van je bestaande contacten)
  – Alle financiële transacties via Facebook (bijvoorbeeld als je Candy Crush op Facebook speelt)
  – Alle informatie over de computer, tablet of telefoon die je gebruikt
  – Data van andere social media kanalen die eigendom zijn van Facebook, zoals Instagram en Whatsapp
  – Data van alle externe websites die je bezoekt en alle apps die je gebruikt die geïntegreerd zijn met Facebook
  – Data via derde partijen (partners van Facebook, zoals adverteerders) en websites met een like button van FacebookHerinner jij je nog de hele Whatsapp discussie? Uiteindelijk heeft het gros van Nederland zich er bij neergelegd en zijn we rustig verder gaan Whatsappen. Om er nu wederom verbaasd en verontwaardigd op te reageren.
 • En die wetenschap verkopen ze
  In zijn geheel niet nieuw en ook al regelmatig bediscussieerd, om ons er vervolgens weer bij neer te leggen. Als adverteerder kun je erg specifiek een advertentie inkopen. Zo kun je selecteren op doelgroep, interesses, woonplaats, geslacht, leeftijd enzovoort. Dit kan omdat Facebook alles van zijn gebruikers weet.Deze gegevens zijn echter niet herleidbaar tot jou als persoon en zijn dus officieel geen persoonsgegevens. Die kunnen de adverteerder niet inzien en worden niet verkocht, maar wel gebruikt. In sommige advertenties zie je staan dat vrienden van jou de pagina of het bericht geliked hebben (Page post Ads). Dit kan een adverteerder inkopen. Laat de advertentie maar zien aan de vrienden van mijn likers. De adverteerder krijgt dan niet de lijst met namen van personen die de advertentie zien/in de doelgroep passen. Facebook maakt echter voor de adverteerder gebruik van de verzamelde data. Jouw naam kunnen ze ook op die manier koppelen aan een advertentie. Dus: Ja, Facebook mag jouw updates en jouw profielfoto voor advertenties gebruiken. En die advertenties krijgen dan jouw vrienden, die jouw updates toch al konden zien, te zien.Zelfs jouw foto’s en video’s staan onder licentie bij Facebook en mogen zij gebruiken. Jij blijft eigenaar, dat wel, en Facebook zal ze niet aan een externe partij verkopen, maar in advertenties op Facebook mogen derden deze wel gebruiken. Wanneer jij je foto’s verwijderd, vervalt de licentie en kunnen ze niet meer gebruikt worden, mits je vrienden de foto gedeeld hebben, dan is hij via hen nog onder licentie bij Facebook. Ja, het zijn slimme jongens!Kun je hier dan helemaal niets aan doen? Jawel hoor! Ga in je account naar ‘Instellingen’ – ‘advertenties’. Als je alle opties op niemand zet, ben je al een heel eind verder.
 • Vrienden kunnen jouw gegevens/informatie lekken
  Let op! Wederom niet nieuw.
  Oké, vrienden die op jouw berichten reageren of ze delen, maken op die manier via hun account die gegevens openbaar. Als een vriend van jou zijn account wagenwijd open heeft staan, zal die informatie die jij privé probeert te houden dus toch openbaar worden.Nu wordt hij nog mooier: als een vriend een app gebruikt en hij/zijn geeft toestemming voor het gebruiken van data, pakt de app mooi jouw data ook mee, want via die vriend is er een mooie ingang. Je kunt zien wat je vrienden automatisch delen met apps en dit beheren. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Apps’ en klik op bewerken onder de optie ‘Apps die anderen gebruiken’. Hier kun je aanvinken wat vrienden van jou prijs mogen geven als ze een app gebruiken. Wil je alle informatie voor jezelf houden? Dat kan ook, maar dan verlies je daarbij ook een aantal functionaliteiten, zoals je hieronder kunt lezen.fb

En nu?

Facebook heeft aangegeven niet in te gaan op het verzoek van de CBP en de eventuele boete voor lief te nemen. Log je in op je account na 31 december 2014, dan ga je automatisch akkoord met de voorwaarden. Dus je kunt je instellingen aanpassen, gebruik maken van YourOnlineChoices en lekker blijven facebooken of je verwijdert al je gegevens. Oh! Verwijder dan ook Whatsapp en Instagram, want daar geldt hetzelfde voor.

Wat ga jij doen?

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 23.405 keer gelezen