Voor de meeste mensen is stress onderdeel van hun dagelijks bestaan. Raar eigenlijk wanneer je bedenkt dat het stresshormoon cortisol bedoeld is om bijvoorbeeld te ontsnappen aan sabeltandtijgers.

Inmiddels is stress zo’n gewone gewaarwording voor ons dat we vooral proberen te ontsnappen aan de stress. En dat, terwijl de sabeltandtijger allang al uitgestorven is! Dat we nu zoveel stress ervaren, komt dus door andere dingen, zoals werk(druk), hectisch verkeer, moeizame relaties en het up to date blijven in dit tijdperk van voortdurende innovatie. Kijkend naar het voorbeeld van stress door werk(druk), kun je je voorstellen dat dit niet alleen nadelig is voor jezelf (lees: je gezondheid), maar uiteindelijk ook voor het bedrijf waar je werkt. Deze infographic geeft een beeld van de negatieve gevolgen van stress op de bedrijfsresultaten in Amerika (en hoe je die gevolgen kunt voorkomen):

The Cost of Stress on Business

Stressbestrijding

Over stressbestrijding gesproken, is het jou ook opgevallen dat yoga, mindfullness en meditatie steeds meer gemeengoed worden? Yoga heeft bij Esmee Weelink in ieder geval tot een artikel geleid waarin ze beargumenteert dat “…vrijwilligerswerk prestatiedruk en stress kan verminderen, maar ook geluk laat toenemen.” Ik ben het met haar eens, hoewel ik me kan voorstellen dat, met een te laag banksaldo, de stress over geld het geluk voortkomend uit vrijwilligerswerk in de weg kan staan.

Stress reductie..Stress management

The Franklin Institute geeft er nog een andere draai aan en schrijft: “Stress management is the key, not stress elimination. The challenge in this day and age is to not let the sympathetic nervous system stay chronically aroused.” Dat sympathische zenuwstelsel kan in this day and age ook aangezet worden tot een vecht-of-vluchtreactie door wat je op het internet ziet en doet. Voor werklozen is het vaak naar om op Facebook te lezen hoe fan-TAS-tisch hun vrienden het doen op het werk. Maar ook buiten de stress van de inhoud van een bericht, kan je telefoon ineens dienst weigeren op het moment dat jij een heel belangrijke WhatsApp wilt versturen. (Argh!) Dit zijn nog maar twee van de vele voorbeelden waar we gestrest van kunnen raken. Ik denk daarom dat stress niet te elimineren is. Hoe ga je die stress dan managen? Door (totale of tijdelijke) internetonthouding misschien?

Alfa-staat

In mijn eigen zoektocht naar het managen van stress ben ik terecht gekomen bij wat we proberen te bereiken met al die yoga, mindfullness en meditatie: de alfa-staat. Daarmee bedoel ik dus niet de term die je doet denken aan de leider van een horde, maar de staat van je hersenen waarin je relaxt, creatief en productief bent. Of, zoals op balancedmind.nl wordt uitgelegd: “Door de diepe ontspannenheid van de alfa-staat kunnen we optimaal gebruik maken van onze beide hersenhelften én tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig. De super leerstaat dus.” Sinds ik mij heb verdiept in deze hersengolven ben ik meer gemotiveerd om naar yoga te gaan of een moment te pakken en te mediteren. De wetenschap dat ik creatiever en ‘slimmer’ ben wanneer mijn brein in de alfa-staat is, maakt dat ik daar naar streef.

Bewustzijn

Het resultaat? Natuurlijk ervaar ik nog steeds stress, ik ben ook nog lerende ;-), maar op het moment dat ik stress heb, weet ik ook dat toegeven aan die stress, met snelle hersengolven in de bèta-staat, niet helpt. Hoewel ik mij op zo’n moment ook niet echt in staat voel om even rustig te gaan zitten mediteren, is dat wel waar ik op mik. Daarbij ben ik me meer bewust van mijn ademhaling tijdens stressmomenten en probeer ik werkgerelateerde beslissingen uit te stellen totdat ik rustiger ben (voor een hedendaagse sabeltandtijger sla ik natuurlijk meteen op de vlucht!).

Wat doe jij? Vermijd je stress veroorzakers of heb je een manier gevonden om ermee om te gaan?

0 Shares:
2 comments
  1. Als je veel met deadlines werkt zoals ik is stress onvermijdelijk. Ik compenseer dar achteraf: niet meteen doorgaan naar het volgende, maar de tijd nemen om te genieten van het feit dat je het hem weer gelapt hebt. Koffie op het terras (ik werk thuis, dat helpt enorm), een mooi, creatief klusje (bloggen!) tussendoor of voor jezelf positieve leerpunten opschrijven uit je stressperiode. Zo is stress veel beter te managen, omdat je weet dat je chillmomentje komt, al moet je nog even een weekendje door…

  2. Dank voor je aanvulling Bouke! Vooral het opschrijven van die positieve leerpunten vind ik een waardevolle toevoeging :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 8.343 keer gelezen