‘Kijk mij! Kijk mij! Ik laat het internet een week links liggen. Wat ben ik toch onwijs cool.’ Ok, dit heeft niemand zo verkondigd (voor zover ik weet), maar het is wel wat ik denk bij het zoveelste nieuwsbericht over mensen die met de wereld willen delen dat ze een poosje offline gaan. Ik word er een beetje moe van. Van het bericht en voorál van het waardeoordeel.

Aandacht vragen

De wens om offline te gaan, komt voort uit het idee dat we tegenwoordig wel heel veel achter onze smartphones en computers zitten. Maar ik begrijp simpelweg niet waarom mensen die voor zichzelf een break inlassen daar veel aandacht voor vragen/krijgen. Tuurlijk, ik hoef de berichten over de internetonthouders niet te lezen. (Net zomin als jij deze blog hoeft te lezen…) Maar ze compleet negeren als iedereen ze continu op nieuwssites en social media zet, gaat wat lastig. En zo zit ik me dus toch zo nu en dan op te winden.

No Internet Week

Een recent voorbeeld komt van het Engelse reclamebureau Mother. Zij hebben vijf man gevolgd gedurende de ‘No Internet Week’ eind 2013. Uiteraard werd dit idee compleet uitgemolken… ONLINE! Een nieuwe website, videos, Twitter updates… alle online kanalen werden ingezet om zoveel mogelijk aandacht te genereren.

Mother schakelde zelfs een verslavingspsychologe in en de deelnemers ervoeren al snel dat ze meer tijd en meer privacy hadden door de online wereld links te laten liggen. Eén van de deelnemers stelt zelfs op dag 2 zich al liberated te voelen. Prima voor deze persoon natuurlijk, maar wat wil het reclamebureau eigenlijk met de actie: meer mensen zo ver krijgen dat ze vaker offline gaan? Mij ontgaat het even.

Excuus om niet te werken

Een dame luisterend naar de fantastische naam Maria Pizzeria geeft in het (dertien minuten durende!!!) filmpje van No Internet Week aan voor haar werk veel online te zijn. Lekker handig om jezelf dan een week af te sluiten. De meeste mensen moeten daar vrije dagen voor inleveren. No Internet Week is dus een goed excuus als je geen zin hebt om te werken. Misschien kunnen we ook een week instellen waarin bakkers het zonder ovens moeten doen, brandweermannen zonder blusmiddel of vrachtwagenchauffeurs zonder benzine. Of weet je wat, laten we een week lang geen elektriciteit gebruiken! Gewoon keihard negeren die technologische vooruitgang!

Online minderwaardig aan offline?

Internet is steeds meer een commodity geworden en het compleet negeren is eigenlijk geen optie. Tenzij je er uit principiële overwegingen niet aan mee wilt doen (denk: de Amish). De boodschap heeft natuurlijk meer een soort ‘geniet met mate’-tintje, maar wie bepaalt dan wat voor jou de juiste maat is? Op mij komt het wat belerend over.

De grote vraag is namelijk of je de tijd die je online doorbrengt beter kunt besteden. Tegen de vraag an sich heb ik niets. Ik denk dat er zeker wat in zit. Er gaan namelijk best veel uurtjes verloren met een beetje rondsurfen. Maar wat betekent je tijd beter besteden? Misschien ben ik wel volmaakt gelukkig wanneer ik continu online ben om met vrienden contact te houden, films te kijken, muziek te luisteren en simpelweg lekker een beetje rond te klikken. Er lijkt een soort waardeoordeel te kleven aan internetgebruik. Blijkbaar is dat minderwaardig aan offline activiteiten. Of ga ik nu heel kort door de bocht?

0 Shares:
4 comments
 1. Dat online als minderwaardig wordt beschouwd aan offline, dat kan ik alleen maar uit ervaring bevestigen. Dat is dé reden waarom de huidige reclame van Ben me in het verkeerde keelgat schiet. Zet je smartphone uit want dan wordt je wereld veel groter? Bullshit, pardon my french. Mijn beste vriendinnen én mijn allerliefste lief zijn online tot mij gekomen. :-)
  Maar ik vind het wel jammer dat je een beetje neerkijkt op mensen die vertellen dat ze een tijdje offline gaan. (Waarbij ik me wel afvraag hoe offline dat offline dan is want je hoort zelden iemand zeggen "Ik ga een maand zonder internet leven." Dat is pas offline!) Ik ben zelf zo iemand die af en toe ALLE socialmediakanalen een paar weken 'uitbant'. En ja, dat kondig ik van tevoren aan. Niet omdat ik aandacht wil maar omdat ik zorgelijke e-mails wil voorkomen of wil voorkomen dat volgers de rokken optillen en er vandoor gaan.
  Wat die No Internet Week betreft, dat is gewoon meerijden op een hype,iets waar reclamebureaus en marketeers erg goed in zijn.

  1. ohhhh, ik kijk absoluut niet neer op mensen die vertellen dat ze een tijdje offline gaan. Geen enkel probleem, be my guest! Ik denk dat iedereen dit wel eens doet, al is het maar voor een paar uur :-) De bombarie die sommigen erbij maken, gaat me wel te ver. Zeker als het eigenlijk een 'marketingdingetje' is.

 2. I(k vind mensen die dat aankondigen belachelijk. hetzelfde als aankondigen dat je géén boek gaat lezen. Die film Niet gaat kijken. Of niet naar de Ardennen gaat: verliefd op je eigen drama.

  :)

  Dat je een tijdje offline gaat en dat ff wilt laten weten, is prima. Maar dat is bij dit soort aankondigingen een uitzondering. Sterker nog, meestal wordt er geblogd of anderszins bericht over het offline zijn om dan te concluderen dat ze vanaf nu (eenmaal weer online) beter hun best gaan doen om "echt" te leven en te genieten…bwahhhh humbug.

  Jouw type aankondiging, Anja, bedoelt Kim duidelijk niet in dit artikel.

 3. Aandacht vragen om hip te zijn is niets nieuws. Maar een balans vinden tussen on- en off-line is best oke. Voorbeeld: mensen staan op vakantie constant maar achter hun telefoon foto's en filmpjes te maken. In plaats van zelf van de omgeving te genieten.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.326 keer gelezen