Als ‘mannen-vrouw’ (niet te verwarren met man-vrouw) gedij ik altijd erg goed in een echte ‘mannenomgeving’. Een werkomgeving die bestaat uit alleen maar mannen. Niet lullen, maar poetsen – je kent het wel just one of the guys. Heerlijk! In zo’n mannenomgeving moet er natuurlijk altijd één de baas zijn, laten we hem ‘de Alpha man’ noemen. Als er een Alpha man is, zijn de lijnen duidelijk, je weet aan wie je moet rapporteren en er ontstaat geen miscommunicatie. Maar wat als er geen Alpha man (lees: duidelijke leider) is? Of erger nog; als alle werkende mannen op kantoor denken dat ze de baas zijn?

Definitie van de alpha man

De Alpha man  wie kent hem niet? Bewust als hij is van zijn leiderscapaciteiten, leeft hij zich uit in allerlei typische mannenzaken en is hij erg begaan met zijn mannelijkheid. Zelfverzekerd, aantrekkelijk en vaak ook rijk. De Alpha man wil altijd de beste zijn en is daarom vaak lastig in de omgang. Vrouwen voelen zich van nature aangetrokken tot dit type man.

De term Alpha man komt eigenlijk vanuit het dierenrijk, Alpha mannetjes zijn namelijk de leiders van een horde. Er is er altijd één de leider – het sterkste mannetje. Dit mannetje krijgt altijd de meeste en knapste vrouwtjes en ook het beste en lekkerste eten. Het Alpha mannetje is de dominantste van de groep en als het niet duidelijk is wie de Alpha man is, dan wordt het uitgevochten. Gewoonlijk moet de Alpha man, om zijn status te handhaven, coalities sluiten met andere leidende mannen.

Alpha mannen in de kantoorjungle

In het dierenrijk wordt er op regelmatige basis gevochten om te bepalen wie de leider is. Op de werkvloer is dit wat lastiger. Er is wel een leider, maar wat als deze zich daar niet naar gedraagt? Dan ontstaat er een soort van flashmob – iedereen gaat deze ‘leider’ nadoen en zo ontstaan er hilarische situaties. Situaties die ik – uiteraard vanuit privacy overwegingen – niet zomaar kan delen.
Het is lastig (maar ook erg vermakelijk) om te werken in een omgeving waar iedereen denkt dat hij de baas is. Zo zie je bijvoorbeeld dat al deze Alpha mannen onder enorm veel stress leven. Continue zijn ze bezig om hun eigen zwakke gedrag te overcompenseren door zich te gedragen als Alpha mannen.  Dit hoge stressniveau heeft volgens onderzoek vooral te maken met de energie die de Alpha mannen moeten investeren in het handhaven van hun sociale positie. Want als ze niet de baas kunnen spelen – dan blijft er nog weinig van hun mannelijkheid over.

Alpha man versus Alpha vrouw

Om succes te hebben in deze ‘kantoorjungle’ moet de Alpha vrouw het gedrag van de Alpha man aannemen. En dat is wel aan mij besteed. Aardig en lief zijn levert in dit geval weinig op. Dat doe ik dus ook niet (meer). Maar af en toe moet je ze gewoon even man laten voelen. Ze laten denken dat ze iets te zeggen hebben. Ze gewoon even Alpha laten zijn. Om vervolgens weer terug te keren naar de realiteit…..

0 Shares:
2 comments
  1. De Alpha is natuurlijk maar één letter van het alphabet (pun intended).
    Zonder al die andere letters zijn die Alpha-meneertjes en mevrouwtjes eenzaam en allenig. Doe mij daarom maar de Beta- t/m Omega-mensen!

Comments are closed.

Dit artikel is 8.095 keer gelezen