Vers van de pers op 28 oktober: D66 wil werk maken van digitalisering in het onderwijs. Paul van Meenen berichtte hierover op de website van de partij. Dat is allemaal wel mooi, maar hij vergeet daarin het belang van digitale veiligheid.

In het artikel gaat het vooral over digitale leermiddelen. Aan de hand van een voorbeeld wil ik laten zien dat de inzet van digitale leermiddelen binnen het onderwijs hand in hand moet gaan met mediawijsheid. En laat Tweede Kamerlid Van Meenen zelf nog wat te leren hebben op dat vlak. En niet alleen Van Meenen, ook andere politici, zoals fractievoorzitter Henny Keereweer van de PvdA in Leiden. Hun Gmail-accounts werden namelijk gehackt.

Veilig online

Al te vaak hameren andere bissers met mij op het belang van veilige wachtwoorden (zie bijvoorbeeld online security/privacy, wat kun je zelf doen van Brenda van de Wal). Dit is natuurlijk belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een vooraanstaande functie zoals een politicus. Ondanks Prism en NSA is het erg belangrijk om beveiliging geen “hackensluiter” te laten worden. Gek genoeg krijgen veilige wachtwoorden nog steeds onvoldoende aandacht.

En dan gaat het fout:

Gehackte politici
Gehackte politici

Onverschilligheid?

Als ik de tweets lees, valt mij de naïeviteit van beide heren op. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, gehackt worden. Nu weet ik dat D66 transparant wil zijn, maar als je Gmail-account als politicus wordt gehackt, kun je dat toch beter niet aan de grote klok hangen. Hiermee roep je vragen op welke gevoelige informatie is buitgemaakt via deze Gmail-accounts. Als je in een e-mailaccount kunt, kun je bijvoorbeeld ook bij de bestanden op Google Drive. Dit is trouwens niet het enige voorbeeld. Zo zag ik ook een burgemeester wiens twitter-account was gehackt. Dat kan voor pijnlijke situaties zorgen.

Dus:

 • wees blij dat je zelf nog in je account kunt
 • stel je contactpersonen persoonlijk op de hoogte
 • zorg voor een veilig wachtwoord (en meer, zie de links hieronder)
 • doe aangifte
 • en …

… krab jezelf eens flink achter de oren als je wilt dat het onderwijs meer aandacht aan digitalisering gaat besteden. Je bent namelijk nooit te oud om (hier zelf ook iets over) te leren.

In dit artikel benadruk ik het belang van een veilig wachtwoord, maar dat alleen is natuurlijk niet voldoende. Je moet ook je pc goed beschermen, niet in phishing-mails of -sites trappen, geen keyloggers op je pc binnenhalen, etc. In de links hieronder lees je meer over het instellen van een goed wachtwoord en over digitale veiligheid. Dit helpt je om de kans te verkleinen dat jouw account binnenkort gekraakt wordt.

Welkom01, of hoe je een moeilijk wachtwoord kunt onthouden
De snelste manieren om zooi op je pc binnen te halen
Het is weer zover, computercriminaliteit via phishing
digibewust.nl – veilig e-mailen
digibewust.nl – hacking

Ook vers van de pers: rtlnieuws.nl – checklist veilig wachtwoord

Ken jij ook voorbeelden van politici van wie een account is gehackt? Heb je ook zoiets meegemaakt? Laat het weten en reageer op dit artikel.

0 Shares:
1 comment
 1. Eigenlijk heel logisch.. een veilig wachtwoord… net als regelmatig een back-up maken van je bestanden. En toch… ik heb net eens zitten kijken hoeveel wachtwoorden ik heb en raakte de tel kwijt na de 40.

  Even heb ik het geprobeerd met een online password manager. Maar uiteindelijk vind ik dat ook erg onveilig, want wat als die password manager gehackt raakt?

  Gevolg is dat veel passwords op elkaar gaan lijken (om al die passwords maar te kunnen onthouden). En dat is ook geen ideaal scenario. En dan is het tegenwoordig aan te raden om geen password meer aan te maken, maar zelfs een hele zin. Misschien zijn die zinnen wel wat eenvoudiger te onthouden. En veilig.

  Erg goed dat er weer aandacht gaat naar dit onderwerp!

Comments are closed.

Dit artikel is 5.099 keer gelezen