Tegenwoordig hanteren steeds meer websites voorwaarden voor een sterk wachtwoord. Dat kan bijvoorbeeld door bepaalde minimumeisen zoals het gebruik van hoofdletters, cijfers en diakritische tekens. Veel mensen komen hiermee in de knoop en gebruiken dan maar een vast wachtwoord voor verschillende sites. Niet doen, is niet nodig.
Eerder schreven Brenda van der Wal en Paul Maat al over online privacy en wachtwoorden. Brenda laat zien waarom een veilig wachtwoord zo belangrijk is en Paul legt uit hoe je een wachtwoord kunt kiezen wat je ook kunt onthouden.

Écht moeilijk, écht makkelijk

Omdat ik in de dagelijkse praktijk nog steeds veelvuldig Welkom01 (!) tegenkom, geef ik je wat concrete voorbeelden. Daarmee heb je straks een écht moeilijk wachtwoord wat je écht makkelijk kunt onthouden.

Altijd je wachtwoord bij de hand

Wil je geen briefjes meer, geen wachtwoordkluis meer en toch geen voor de hand liggende naam gebruiken? Zo werkt het:

 1. je kiest een vast ritme (met wisseltruc voor een uniek wachtwoord)
 2. je verklapt je ritme aan niemand

Dat was het.
Wachtwoorden, zo onthoud je ze

Voorbeelden

Niet iedereen is even creatief in zo’n ritme, dus ik help je op weg. Met het voorbeeld hieronder kun je bij nagenoeg alle websites uit de voeten.

 • Je kiest als basis bijvoorbeeld het woord sloxdox (kies bij voorkeur een niet-bestaand woord)*
 • Je zet steeds hetzelfde karakter in hoofdletter, bijvoorbeeld de vierde (X)
 • Je neemt een vast diakritisch teken, bijvoorbeeld de hashtag #
 • Je neemt een vaste cijfercombinatie, bijvoorbeeld 465

Dat wordt dus: sloX465dox#

Dan de wisseltruc: Je neemt (bijvoorbeeld) het eerste en het laatste karakter van het gedeelte van de url tussen www. en .nl

 • Dus: sloX465dox# plus 4s (www.42bis.nl) = sloX465dox#4s

En dus: sloX465dox#tr = twitter, sloX465dox#fk = facebook

Variaties

De stappen uit het voorbeeld kun je natuurlijk aanpassen aan je eigen wensen, bijvoorbeeld een wachtwoord waarbij je de eerste drie karakters van de website neemt met een vast ritme daarachter, zoals:

42bis →42bsloX#dox
twitter → twisloX#dox
LinkedIn → linsloX#dox
Facebook →facsloX#dox

De clou is dat je het vaste woord onthoudt en de wisselcode kunt uitlezen van de url. Uiteraard geldt: hoe meer karakters, hoe sterker je wachtwoord. Als je jouw vaste combinatie in je vingers vastspijkert, kun je overal en altijd inloggen op je accounts met een uniek wachtwoord. Nooit meer klikken op ‘wachtwoord vergeten’. Easy.

Je kunt ook een (vaste) combinatie van toetsenbordletters nemen, zoals TCLSC  van de toetsen Tab, CapsLock, Shift, Ctrl.

0 Shares:
2 comments
 1. Goeie tip, thanks! Ik deel 'm ook even in m'n netwerk!

  Wat ik wel lastig vind; Dan heb je er eindelijk 1 die je goed kan onthouden en dan heb je een site waar je b.v. geen speciale karakters mag gebruiken, zo irritant…. gelukkig zijn het er niet veel, maar toch moet je voor die sites dan weer iets anders gebruiken…

 2. Ik heb een tijdje geprobeerd om gewone woorden te versleutelen door mijn linkerhand een toets naar rechts te zetten en mijn rechterhand een toets naar linksboven, en dan dus het gewone woord te typen.

  Het resultaat is een war van letters en cijfers (en evt hoofdletters).

  Ik kan blind typen als een baas, maar als je expres je handen verkeerd zet… nou ja, probeer het maar eens. Het werkt niet :)

  Dus ik gebruik ook vaste, afwijkende combi's. Werkt super!

Comments are closed.

Dit artikel is 8.740 keer gelezen