We volharden met z’n allen nog steeds in onze grootste irritatiefactor: we downloaden (en installeren) massaal malware en virussen. Hoe krijg je dat nu het snelst voor elkaar?

Wil je zeker weten dat het fout gaat, kies dan willekeurig een tip uit de onderstaande lijst. Vast en zeker dat je hiermee wint. Je wint geen prijs natuurlijk, maar een virus, vervelende toolbar of malware waardoor je computer langzaam wordt.

Voor een fraaie toolbar

Babylon-toolbar, wie heeft er niet van gehoord? Dat is zo’n hardnekkige toolbar die weer een stukje beeld van je browser in beslag neemt, die je maar niet wegkrijgt. Download freeware van sites als Softpedia, Softonic of Brothersoft, let nergens op bij het installeren (gewoon alle vinkjes ingevuld laten) en je bent koopman.

De weg naar een virus, trojan of rootkits

De snelste weg naar het binnenhalen van gevaarlijke software is het bezoeken van dubieuze websites. Ga daarvoor naar adultsites, websites met illegale content (zoals software met cracks) en bijvoorbeeld websites met gratis software zoals MP3-muziekbestanden. Ook het bezoeken van spelletjessites kan in dit rijtje, want kinderen klikken daar soms de verkeerde dingen aan door onwetendheid. Je hebt zo ook grote kans dat je pc een spambot wordt. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, verstuurt jouw pc dan miljoenen spamberichten de wereld in.

Nog meer malware

Er zijn nog meer mogelijkheden om snel troep binnen te halen. Ben je gebruiker van P2P-programma’s, wees dan niet te kieskeurig met je downloads. Vertrouw de bestanden die je downloadt, installeer zonder aarzelen en je hebt onherroepelijk in no-time een mooie malwareproduct aan de haak geslagen.

Keyloggers, trojan

Best gevaarlijk om zomaar op een link te klikken in mailtjes die je van je bank lijkt te ontvangen. Wil je je pc met een keylogger of trojan besmetten waarmee je criminelen de kans geeft om zich je bankgegevens toe te eigenen, dan moet je niet te voorzichtig zijn. Gewoon die link aanklikken en je gegevens invullen en klaar-is-kees.

Spyware, adware, malware

Wil je extra kans op zooi, dan moet je:

  • je browser niet updaten als er een nieuwe versie komt, zodat er van veiligheidslekken gebruik kan worden gemaakt
  • ervoor zorgen dat je geen antivirusprogramma hebt geïnstalleerd
  • grappige mails met geïnfecteerde bijlagen openen; dat past ook goed in deze categorie. Veel mensen verspreiden zulke mails onder hun vrienden, het is dan ook niet moeilijk om via deze weg een infectie op te lopen.
  • niet te kritisch zijn bij het toestemming geven van apps bij koppeling waardoor je iets installeert of waarmee bijvoorbeeld derden over je inloggegevens kunnen beschikken

Meer weten? Lees  De vijf grootste online gevaren van Björn Verzijlbergh en Na Facebook en Twitter, nu ook Tumblr en Pinterest niet meer veilig voor spam en malware van Claartje Visser.

0 Shares:
3 comments
  1. Vergeet niet om vooral je puberzoons en -dochters de vrije hand te geven op je laptop of PC. Dan weet je zeker dat ze in hun enthousiasme naar free games, illegale films en muziek, je systeem verblijden met allerlei meuk!

  2. Puberkinderen? How about ouders? Op geen enkele computer staan meer virussen en malware en zinloze toolbars dan op die van ouders van omstreeks pensioenleeftijd. Bescherm je tegen virussen door nooit een usb-stick in de computer van je ouders te drukken. Overigens zijn mijn ouders uiteraard een uitzondering, laat dat duidelijk zijn ;p

Comments are closed.

Dit artikel is 8.044 keer gelezen