In een tijd waarin meer dan 1 miljard mensen Facebook gebruiken is het misschien vreemd om me af te vragen waarom ik ermee zou stoppen. Toch gaat deze blog daarover. Er zijn redenen genoeg om te stoppen met Facebook. Er zijn zaken waaraan ik me erger, ik beleef er niet overdreven veel plezier aan, het kost me te veel tijd en er zijn betere alternatieven waar ik meer uithaal. Heb je even?

Beste tijd gehad

De laatste tijd lees ik nogal eens dat Facebook zijn beste tijd heeft gehad. Jongeren keren Facebook de rug toe omdat hun ouders er intussen ook lid van zijn en ze daar niet op zitten te wachten. Alleen in Latijns Amerika en Afrika schijnt Facebook nog te groeien en onlangs merkte ik in India dat iedereen heel erg bezig was om mijn Facebook-vriendje te worden. In Nederland schijnt het gebruik wel een beetje te zijn gezakt, maar nog altijd heeft Facebook genoeg aantrekkingskracht voor 7,5 miljoen Nederlanders. Ik denk dat we Facebook-moe worden, nu bijna iedereen er lid van is.
Er komen zelfs nog functies bij: zo wil Facebook met een newstool gaan concurreren met Flipboard. Ook het idee van de Facebookmobiel vond ik niet bepaald aantrekkelijk: er is meer te doen op mijn mobiel.

Ergernissen

Ergernissen heb ik bij Facebook vanaf het begin gehad dat ik er gebruik van maak. Eigenlijk begon het al voor die tijd. Verzoeken om me aan te sluiten bij Facebook omdat mijn vrienden dat ook al hadden gedaan, die vallen bij mij vaak verkeerd. Wanneer iemand anders iets doet dan hoef ik dat toch nog niet te doen?
Toen ik eenmaal was gestart kwamen de reclames op het netwerk zelf. Ik ben niet van de computergame-generatie, dus al die verzoeken om boerderijtje te spelen of aan andere spelletjes mee toe doen, dat waren niet bepaald lokkertjes voor mij. Ik wilde er immers op om iets te lezen over mijn vrienden. Wat ik dan zie van iedereen (ik doe er ook aan mee) is toch een soort goed nieuwsshow. Alles gaat geweldig, alles is fantastisch, een dikke like. Dat vind ik niet leuk meer.

Privacy?

Mijn privacy en Facebook zijn niet bepaald vrienden, zo heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Voor je het weet ligt er van alles van mij op straat of op de schermen van mensen die ik helemaal niet ken. Daar valt gelukkig wel iets aan te doen: ik bekijk regelmatig mijn instellingen om te zien of alles nog zo staat zoals ik het heb bedoeld: ik deel alleen mijn informatie met mensen die ik zelf heb gekozen. Ook mijn vrienden heb ik immers zelf gekozen en wil ik ze niet dan is dit snel geregeld. Toch blijft het voortdurend opletten, want de voorwaarden worden nogal eens gewijzigd.
Ook Graph Search vind ik geen prettige ontwikkeling: ik weet wel dat ik die gegevens ooit zelf heb aangeleverd, maar ik vind niet dat ze met al mijn gegevens aan de haal moeten gaan.
Waar ik niet zo veel aan kan doen is dat er veel mensen zijn die alleen maar mijn informatie opslurpen maar nooit eens iets over zichzelf melden. Alsof ze met een wijnglas tegen de muur aan het luisteren zijn naar wat ik tegen anderen zeg. Bah! Het is een beetje een ongelijke situatie: ik wil toch ook wel eens iets van hen horen, of vinden zij helemaal niks??

Echte vrienden

Facebookvrienden, zijn dat wel mijn echte vrienden? Natuurlijk, ik hoor nu de nieuwtjes van mensen die ik al jarenlang niet meer spreek, dat is leuk. Maar is het daarmee een vriend? Is iedereen die een plusje bij mijn naam zet daarmee ook een onderdeel van mijn vriendenkring geworden? Ik betwijfel dit. De vervolgvraag is voor mij: zou ik het missen wanneer ik die digitale vrienden niet meer heb?
Misschien zou ik wat vaker in het echt gaan afspreken of wat vaker bellen. Facebook zorgt er ook voor dat je dingen deelt die je ook gewoon kunt vertellen. Soms lees ik dingen over mijn buren die ik natuurlijk ook gewoon kan horen van henzelf.

Alternatieven

Er zijn alternatieven genoeg, alleen dan moet ik daar natuurlijk wel werk van maken. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van Twitter, daar ken ik lang niet iedereen die me volgt, maar ik krijg wel reacties waar ik vaak iets aan heb en het stimuleert me ook om op anderen te reageren.
Google+ blijft ook nog steeds naar mij lonken, alleen is het bij mij in die kringen nog een spookstad, ik moet er wel wat aan gaan doen. Dan is het zeker een alternatief, al was het maar omdat ik gericht kan delen met mensen die dezelfde interesse hebben.

Conclusie

Misschien ga ik wel een proefscheiding aan met Facebook: het deactiveren van mijn account. Dan is nog niet alles weg, mijn berichten blijven staan, maar mijn profiel schijnt niet meer te vinden te zijn. Ik ben benieuwd. Als het goed bevalt, dan gaan we echt uit elkaar.

 

 

0 Shares:
13 comments
 1. Ik Facebook al meer dan een jaar niet meer. Ik gebruik mn account nog wel voor een occasional banner (die doorgaans niets oplevert ;)).

 2. Ik ben facebook ook steeds minder gaan gebruiken al vind ik het wel handig zo nu en dan. IK ben over gestapt op Google+ waarbij het over grote deel van mijn vrienden geen binding heeft en wat ik enigzins ook wel fijn vind.
  Ik gebruik het nog niet volledig maar vind het een stuk fijner aanvoelen dan facebook als ik heel eerlijk ben.

 3. Veel herkenning. Met een zakelijke Facebook-account zit je meteen ook vast aan een persoonlijke, anders had ik het mijne misschien al lang opgezegd. Ik stoor me ook al een tijd aan de 'goednieuwsshow' en de weinige tijd die (echte) vrienden in het (echte) leven voor elkaar hebben/maken. Ik word eigenlijk vooral nog steeds blij verrast door mensen met wie ik in het echt misschien niet zou afspreken maar wiens posts me aan het lachen maken of ontroeren. En dat is vaak niet de goednieuwsshow…

 4. Waarom stoppen met Facebook ?? lijkt mij niet . sterker nog waarom niet het de gewoonte naar het nutige omzetten gewoon door te doen wat we toch al doen ..er is een commercieel zakelijk platform opgestaan zeker in deze bare tijden zeer aangenaam om elkaar dan financieel te helpen iets op te bouwen…kijk eens naar deze video en kom er gerust even op terug voor meer info http://infoc7.com/foreverasolution

 5. Herkenbaar wat je schrijft.

  Al is het bij mij is het trouwens andersom. Ik heb eigenlijk vanaf het begin Facebook weinig aantrekkelijk gevonden. Ik gebruikte het vooral zakelijk. Maar sinds een paar maanden begin ik het ineens toch 'leuk' te vinden. Hier heb ik nog geen verklaring voor gevonden.

  Ook de "goednieuws show" is herkenbaar. Ik ben er sinds kort achter (ik geef trainingen/presentaties sociale media) dat ook jongeren/jong volwassenen (de generatie die is opgegroeid met sociale media) hier veel moeite mee hebben. En daardoor ook het gevoel krijgen dat ze zelf een mislukking zijn omdat ze (even) niets positiefs te melden hadden. En dat verbaasde mij heel erg. Daar zit volgens mij ook een (gedeeltelijke) verklaring dat vooral jongeren stoppen met Facebook.

 6. Tof artikel met veel goede tips, maar ook een fout. Embedden van youtube kan wel degelijk enorm hoge boetes opleveren, als je dat niet als consument doet, maar bijvoorbeeld als 42bis. Buma Stemra is namelijk alweer deels op hun beloftes teruggekomen. Zie tip 4 op http://us2.campaign-archive2.com/?u=2cf86b9efbc81

  1. Dank voor deze nuttige tip! Heb inmiddels een aanvulling geplaatst.

  1. De comments lopen inderdaad een beetje door elkaar. Denk dat het even niet zo goed gaat bij Disqus.

 7. Een comment over; Krap bij kas? Vijf gratis stockfoto-tips!
  Dank voor het artikel heel erg waardevol. Ook de wijze hoe jij de bronnen
  vermeld bij de door jouw gebruikte afbeeldingen is een uitstekend voorbeeld.

 8. De klachten die je beschrijft zijn grotendeels afhankelijk van je eigen gebruik, en van dat van je vrienden. In zijn core is Facebook niets meer dan een krachtig platform om met mensen in contact te komen. Het is het grootste netwerk van mensen en interesses ter wereld. Ik gebruik Chat om te praten met mijn vrienden. Ik gebruik Groups om met hobbyclubs en mijn vriendengroep afspraken te maken en leuke dingen (die we online vinden) te delen. Ik gebruik mijn profiel om mijn vakantiefotos te delen met familie en vrienden. Ik volg mijn lievelingsbands en schrijvers voor updates. Ik kan nog wel even doorgaan met beschrijven hoe Facebook mijn leven gemakkelijker en socialer maakt.

  Niks mis dus met Facebook, naar mijn mening. Blokkeer de mensen die storend gedrag vertonen en zoek de plekken op waar Facebook wél iets bijdraagt.

 9. Met aanschaf van een Google Nexus zit je direct ook aan Google+ .. waar ik bij FB nog het idee heb te kunnen bepalen welke info bij wie bekend wordt gemaakt heb ik daar bij G+ eigenlijk geen idee van. Ik ben ook niet zeker hoe ik het kan beheren, alles is voor-ingevuld en accountbeheer opties zijn mi. beperkt en lastig te vinden. Wel weet ik dat Google graag alles over me wil weten (contactgevens, locatie, internetgedrag, of ik met de auto naar mijn werk ga en nog veel, veel meer). Ook krijg ik continu 'reminders' om al m'n accounts aan G+ te koppelen (social media en email). Koppeling met YouTube is overigens geen keus meer, inlog loopt via Google. Geen fijne ontwikkeling. Apps vragen eigenlijk standaard toegang tot je gegevens, niet altijd duidelijk waarom of wie die gegevens vervolgens allemaal gaan zien. Google levert goede diensten en producten, waaronder een zeer goeie tablet, maar graag minder vaak vragen om toegang tot – en koppelen van – allerlei gegevens die ik niet wil vrijgeven of koppelen (aan andere accounts dan waarvoor is ze had ingevuld).

Comments are closed.

Dit artikel is 6.602 keer gelezen