Een internationaal onderzoeksteam heeft ontdekt dat grafeen zich perfect leent voor het koelen van elektronica. Zo goed zelfs dat computer apparatuur er een stuk energiezuiniger van wordt en langer mee gaat.

Koeling is essentieel

Als je niet wil dat die supersnelle processoren van tegenwoordig oververhit raken dan is goede koeling essentieel. Helaas bracht goede koeling tot op heden een groot nadeel met zich mee. Het kost ongelooflijk veel energie. Maar dat verandert met grafeen.

Levensduur van elektronica

Bizar hoe groot de invloed is van koeling op de levensduur van elektronica. Als een apparaat 10 graden Celsius warmer wordt kan dat de levensduur al halveren. Het onderzoek naar grafeen gaf zeer hoopvolle resultaten. Volgens professor Johan Liu, die het onderzoek leidt:

“The normal working temperature in the hotspots we have cooled with a graphene layer has ranged from 55 to 115 degrees Celsius. We have been able to reduce this by up to 13 degrees, which not only improves energy efficiency, it also extends the working life of the electronics.”

Wonderkoolstof

Grafeen wordt gezien als wonderkoolstof. De een na de andere fantastische toepassing wordt ontdekt. Eerder dit jaar al ontdekten wetenschappers in Singapore dat grafeen duizend keer meer licht op kan nemen dan de traditionele sensoren die voor digitale fotografie gebruikt worden. De stof zou de fotografiewereld op zijn kop gaan zetten. Ook is kort geleden in Utrecht ontdekt dat grafeen voor een betere stroomgeleiding kan zorgen.

Grafeen

Volgens Wikipedia:

Grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Het kan voorgesteld worden als een vlak bijenraat of kippengaas met de dikte van één atoom. Grafiet kan gezien worden als een opeenstapeling van lagen grafeen. De koolstofatomen in grafeen zijn alle sp2-gehybridiseerd. Grafeen is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal, waardoor het voor zover bekend één van de sterkste materialen is. Grafeen is ook één van de snelste halfgeleiders (zo’n honderd keer sneller dan silicium). Hardwarefabrikanten doen onderzoek naar transistoren uit grafeen.

Doorbraak in de techniek

De ontdekking van grafeen als koelmateriaal is een grote doorbraak in de techniek. Alles moet tegenwoordig energiezuiniger en het is mooi als de levensduur van apparatuur gelijk verlengd wordt. Wat dat betreft heeft grafeen een mooi moment gekozen om ontdekt te worden.

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.468 keer gelezen