Sociale media bieden scholen de mogelijkheid om beter met ouders te communiceren. Dat is belangrijk omdat ouderbetrokkenheid een belangrijke bijdrage levert aan een fijne schoolloopbaan én aan het imago van de school.

Ouders en basisschool zijn samen betrokken bij de opvoeding van kinderen. Belangrijk dus dat ze elkaar regelmatig van informatie voorzien: over de voortgang op school, talentontwikkeling van de leerling en de thuissituatie. Ouders en scholen die goed samenwerken, stimuleren de ontwikkeling van het kind en kunnen sneller reageren bij problemen. Bovendien kunnen scholen profiteren van de kennis, interesses en ervaring van ouders.

Ouderparticipatie kan, kortom, een belangrijke bijdrage leveren aan een optimaal verloop van de schoolloopbaan. Bovendien dragen betrokken ouders bij aan het imago van een leuke, actieve school en stimuleren zij zo kwaliteitsverbeteringen binnen de school.

Boek 'social media op de basisschool'Boek ‘Social media op de basisschool’

Onlangs verscheen het boek ‘Sociale media op de basisschool, de leerkracht maakt het verschil’, een uitgave van Mijn Kind Online, onder redactie van Remco Pijpers. Het boek is een bron van inspiratie en bevat 21 voorbeelden van basisscholen en leerkrachten die op slimme wijze social media hebben gebruikt. Voor de leerlingen maar ook in de communicatie met ouders.

Ik geef je hier 5 ideeën (overigens niet allemaal uit het boek) om ouderparticipatie in het (basis)onderwijs te vergroten:

1. Elkaar beter leren kennen via Facebook

Twee klassenouders van OBS De Dijk in Zaandam zorgden via een besloten Facebook-groep voor meer betrokkenheid tussen de ouders onderling en met de school. Veel ouders waren al aanwezig op Facebook, de klassenouders nodigden de overige ouders en leerkrachten uit. Ouders die dat niet wilden, ontvangen belangrijke mededelingen alsnog via mail.

Op de pagina worden foto’s en filmpjes van excursies en andere activiteiten op school geplaatst. Ook mededelingen, oproepjes en praktische info kunnen ouders via Facebook makkelijk lezen. Een soort virtueel schoolplein dat door zowel ouders als de school wordt ervaren als leuk en drempelverlagend.

2. Briefjes sturen via MaxClass

MaxClass is een website waar je (op een besloten gedeelte) tekst, plaatjes, foto’s en filmpjes kunt plaatsen. Je kunt elkaar ook nieuwsbrieven sturen en berichten.

Voor scholen ideaal om veilig te communiceren met leerlingen, ouders, leerkrachten en andere stafleden. Elke ouder kan aan zijn/haar kind worden gekoppeld door middel van een eigen account.

Pinterest op de basisschool3. Een online tentoonstelling op Pinterest

Op Pinterest deel je plaatjes en links die je interessant vindt, je wilt bewaren en met je volgers wilt delen. Pinterest is dus een online prikbord (board). Wat pin je dan? Bijvoorbeeld tekeningen van de kleuters, een online tentoonstelling van werkjes en links naar websites over het pedagogisch beleid van de school. Niet alleen leuk voor ouders maar ook voor toekomstige leerlingen. Laat gewoon gewoon zien hoe leuk je school is.

De klas van juf Linda is een vrolijk voorbeeld. Ze gebruikt een uitsplitsing naar thema (herfst, muziek, sinterklaas) en naar vak (aardrijkskunde, rekenen) en inspireert ook zichzelf en haar collega’s met boards als klassenmanagement en ideeën voor schoolposters. Of juf Marita die inspiratie voor haar ideale klaslokaal pint.

OBS De Stroom durft het aan om zichzelf echt te laten zien via Pinterest, zij hebben mooie boards met foto’s van de sportdag, het kunstproject van groep 7/8 en de talentochtend.

Bloggen op de basisschool4. Bloggen over de klas

De blog Groeigras legt ‘t zelf het beste uit:

Dag jongens en meisjes, mama’s, papa’s, bloglezers,
Altijd al een vlieg willen zijn in de klas? Hier, op de blog van het 3de leerjaar van de VBS in Merksplas, verklappen we onze klasgeheimen! Je vindt regelmatig nieuwtjes, foto’s en berichtjes, recht uit de klas.

Leuk voor ouders (en opa’s en oma’s) en de kinderen. Zeker als ze oud genoeg zijn om zelf af en toe te mogen bloggen. Goed voor taalontwikkeling en een lesje mediawijsheid.

5. Een digitaal aanspreekpunt op twitter

Directeur Bianca Jansen van basisschool De Kleine Kapitein is zeer actief op twitter. Op de website van Kennisnet legt zij uit waarom:

Het is een nieuwe school met een nieuw non-traditioneel onderwijsconcept. Er wordt heel erg ingespeeld om de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van het kind. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van een pauze waarin alle kinderen in rijtjes naar buiten wandelen onder begeleiding van een meester of juf. De kinderen bepalen zelf wanneer zij even naar buiten gaan om te lopen of om te spelen. Dit betekent dus dat gedurende de hele dag kinderen op het schoolplein zijn. Om o.a. hierover misverstanden te voorkomen met (de ouders uit) de buurt en om toe te lichten hoe de school werkt, ben ik gaan twitteren.

Een aanpak die heeft gewerkt en tot meer begrip en positieve aandacht heeft geleid.

Sociale media voegen iets toe aan het onderwijs

Sociale media bieden scholen dus de mogelijkheid om makkelijker met ouders te communiceren. Het vervangt de persoonlijke communicatie niet maar, zoals mijn collega-blogger Lydie Polak ook al schreef, sociale media voegen iets toe aan het onderwijs.

Bijkomend voordeel van alle bovengenoemde methodes: je leert (als onderwijzer én als ouder) beter begrijpen wat je kind doet/wil/kan met social media en internet. Op deze manier blijf je bij en kun je in gesprek blijven met je kind(eren) over hun mediagebruik.

PS. Het boek Social media op de basisschool is een absolute aanrader voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs. De gebonden uitgave kost €24,95 maar je kunt ‘m ook gratis downloaden als PDF.

0 Shares:
4 comments
  1. Leuke voorbeelden. Ik had toevallig de pdf vorige week gedownload. Ben er nog niet aan toe gekomen om het te lezen. Ik ben nu al helemaal enthousiast na het lezen van jouw blog.

    Ik heb in de praktijk gezien dan scholen nog niet aansluitenop deze nieuwe manier van communiceren. Ik probeer in Alkmaar de scholen zover te krijgen.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.214 keer gelezen