De nieuwe Telecomwet of beter gezegd: de wet die cookies aanpakt, de cookiewet. Ik wil het niet weten. En zoals dat gaat met nieuwe wetten, dringen de consequenties pas later tot je door. In eerste instantie had ik zelf zoiets van: ik ga niet toegeven aan die idiote wet. Waarom zou ik voor het anoniem meten van bezoekers aan een hele batterij voorwaarden moeten voldoen? Waarom moeten om het gedrag van een paar misdragers alle kleine gebruikers wijken? Ik doe het niet.

Maar het is natuurlijk een cookie van eigen deeg. Je snijdt jezelf in de vingers. Je website moet aan de randvoorwaarden voldoen die de wet stelt. Binnen de grenzen van het redelijke, valt de hoeveelheid werk uiteindelijk best mee.

Natuurlijk schiet de overheid met een kanon op een mug met de nieuwe cookiewet. Pak de echte privacyschenders aan! Niet de internetgebruikers die gebruik maken van advertentieruimte op hun site en een websitestatistiekenprogramma.

Is het een ramp?

Natuurlijk is de nieuwe cookiewet een ramp. Zo vraagt de wet dat je standaard cookies hebt uitstaan op je website. Dat vraagt om zoveel technische aanpassingen dat het onmogelijk is de wet hierin tegemoet te komen. Wel kun je in grote lijnen aan de wet voldoen door een speciale pagina met privacybeleid te maken. Er zijn al veel hulptroepen uitgerukt om je hierbij te helpen. Zo pers je in een handomdraai je website in het keurslijf die de regering vraagt. Hier volgen een paar handige sites die je kunt gebruiken.

Plugin voor WordPress

Voor WordPress is een handige plugin beschikbaar. Bezoekers krijgen bij het eerste bezoek een pop-up te zien en je moet een speciale paging maken met het privacy beleid van je site. Ook hier hoef je de content niet zelf te bedenken. Vul op de privacy generator de naam van je website in en het e-mailadres voor klachten en klaar is je tekst.

Andere sites

Blogsites als blogger hebben nog niet een gemakkelijke tool om de bezoeker expliciet goedkeuring te laten geven voor het gebruik van cookies. Neem in elk geval de standaardtekst op via de privacy generator. Daarnaast kun je via een site als cookie control de configuratie in html aanmaken.

0 Shares:
2 comments
  1. Bedankt voor deze tips! Ik er gebruik van maken voor mijn eigen site en de hockey club waar ik webmaster voor ben.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.972 keer gelezen