Je “droombaan” blijkt een nachtmerrie, je bent slachtoffer van een reorganisatie of net afgestudeerd en op zoek naar een baan… Wat de oorzaak ook moge zijn: je zoekt naar de speld in een hooiberg die droombaan heet! Dan kun je natuurlijk best een paar powertools gebruiken!

Social Media

Nope, het is niet de Heilige Graal en al evenmin een wondermiddel. Desondanks zeker de moeite waard! Bas Westland leert werkzoekenden in de workshop je nieuwe baan via LinkedIn” hoe je rechtstreeks in contact kunt komen met de juiste persoon binnen een bedrijf en hoe je het zoeken naar een baan makkelijker maakt door het inzetten van gerichte zoekopdrachten. Geen fan van LinkedIn? Hier vind je een aantal mooie tips LinkedIn-tips om recruiters te verleiden met social media.

TIP: SCHREEUW NIET OM DE 5 MINUTEN DAT JE ZO GRAAG EEN BAAN WILT!!!
Zo, dat moest ik even kwijt..! Stomme tip natuurlijk, dus trap ik nog maar even een open deur in: waarom zou die baan jou willen?

Netwerken

ZET DIE COMPUTER NOU TOCH EENS UIT!!!
Ok, je mag eerst nog even die online inschrijving voor dat leuke event afmaken… Maar neem dan ook eens een kijkje in de offline wereld: bezoek een event, wandel eens over een beurs! Je CV en die visitekaartjes? Die neem je natuurlijk mee, MAAR NIET SCHREEUWEN DAT JE EEN BAAN ZOEKT!  Just have fun! Je kunt er maar het beste op rekenen dat je na een bezoek aan een beurs of event zonder contract naar buiten wandelt… Wat doe je dan op een beurs of een event? Precies hetzelfde als in die goeie ouwe tijd dat je gewoon een baan had: bezig zijn met je vakgebied, kennis en ervaring uitwisselen, een gezellig praatje maken met mensen, een ander helpen waar dat mogelijk is.

Bloggen

Start een blog! Maar ben je niet zo technisch? Want hoe werkt WordPress? Als je niet zo technisch bent:  lees hier een eerdere blog voor een gezonde portie leedvermaak.

Maak een plan voor je blog. Beantwoord vragen zoals: Wie ben ik? Wat wil ik bereiken met mijn blog? Hoe kan ik dat bereiken met mijn blog? “Simpel gezegd is het zoeken naar mijn droombaan de aanleiding geweest te starten met mijn blog; ik wil (en heb!) veel meer vertellen dan er op die 2 verplichte A4-tjes van een CV passen”. Waarover schrijf ik? “Ik schrijf over alles wat me bezig houdt op het gebied van marketing; ik geef mijn mening over zaken als comment spammen en goeroe’s, probeer anderen van nuttige tips & tricks te voorzien, vertel het verhaal achter campagnes die ik heb opgezet” etc etc. Met een blog maak jij jezelf zichtbaar voor je toekomstige werkgever!

Meer tips over succesvol bloggen? Hier vind je wat tips & tricks voor een succesvol blog!

Denk na voordat je wat schrijft…. en schrijf het dan toch gewoon!

Koop een boek over personal branding, lees het en… GOOI HET WEG! Vergeet die bullshit over personal branding! Tenzij je droombaan actrice worden is… Ik schreef het al eerder in een blog: flawsome rules! Wees jezelf; maak een grappige verspreking, heb last van zweetvoeten, zeg eens iets waar je later spijt van kunt krijgen en als je daar dan spijt van krijgt… dan zeg je dat gewoon! Je kunt er zeker van zijn dat je erop afgerekend wordt, maar net zo zeker zul je erom gewaardeerd worden.

Wees arrogant!

Hiervoor heb je nodig:
– hamer;
– spijkers;
– stofdoek;
– diploma’s;
– zelfkennis.

Het is tijd om die diploma’s eens flink af te gaan stoffen! Waarom heb je al die moeite gedaan? Zodat de ooit felbegeerde diploma’s in een donker hoekje liggen te verstoffen? Don’t think so! Hoe kan een toekomstige werkgever jouw talenten erkennen als je dat zelf niet doet? Dus haal ze tevoorschijn!

Wees creatief!

Ik heb werkelijk waar zitten genieten van dit filmpje; de simpele redenatie van deze jongens, de krankzinnige ambitie, de creatieve aanpak… GEWELDIG! Heb ik je al gezegd dat deze jongens hun droombaan gevonden hebben?

Wat is jouw talent? Kun je prachtige animaties maken? Maak van je CV een animatie! Schrijf jij de beste teksten voor een mailing? Stel een mailing op gericht aan jouw toekomstige werkgever! AdWords specialist? Maak een persoonlijke advertentie inclusief landing-page!

Be SMART!

Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdsgebonden

Maak met jezelf een SMART-afspraak over je droombaan! Werkt dat dan? JA! Annemarie Appelman ging de uitdaging aan http://www.annemarieappelman.nl/ en inmiddels is de 60 day challenge een begrip geworden!

Stilstand is achteruitgang

Zorg dat je bezig blijft met vakgebied; volg een cursus of een gratis webinar om jezelf te blijven ontwikkelen, neem deel aan discussies op LinkedIn, zet je talent in voor het goede doel, wordt blogger voor een te gekke website waar je altijd al fan van was.

Maak je droombaan!

Jouw droombaan bestaat niet? Dan maak je hem gewoon zelf! Wel eens nagedacht over een bestaan als ZZP-er? Dan wordt het hoog tijd om daar eens serieus mee aan de slag te gaan! Leestip: het handboek voor de ZZP-er van Arjan Dasselaar. Uitkeringsinstanties als het UWV bieden tegenwoordig ook diverse mogelijkheden om als ZZP-er aan de slag te gaan.

Kleine anekdote

Ok, ik heb mijn uiterste best gedaan om je een paar powertools aan te reiken voor het vinden van je droombaan, je de weg gewezen naar handige artikelen en dat alles in het nuchtere besef dat er genoeg beren op je weg zullen verschijnen. Ik besef dat je me morgen niet mailt dat je, door het simpelweg lezen van dit goedbedoelde artikel, ineens je droombaan hebt gevonden. Daarom tot slot een grappige anekdote voor die momenten dat de zoektocht naar je droombaan een nachtmerrie lijkt!

Aan de telefoon met een goede vriendin, die net als ik op zoek is naar haar droombaan: zij op het gebied van communicatie en ik op het gebied van marketing… We hadden het over de soms belachelijk botte en nare reacties waarmee je “beloond” wordt; die had ze inderdaad ook ontvangen n.a.v. haar sollicitaties. Ik had haar niet meer te bieden dan het intens afgezaagde “wat vervelend, maar volhouden hoor!” waarop ze nuchter antwoordde: “ach, als ik zo’n reactie ontvang, is het in ieder geval wel duidelijk dat ze heel hard een communicatieadviseur nodig hebben!”

0 Shares:
Dit artikel is 3.552 keer gelezen