Je kent ze vast wel; half-god en half-mens, gekleed in een paarse broek met in de ene hand een microfoon en in de andere een glazen bol. Oftewel: de goeroe! Maar wees gerust: dit wordt GEEN afzeikblog waarin 1 lucky goeroe de pineut is, in deze blog zijn ze allemaal aan de beurt!

Waar vind ik een goeroe?

Het risico om ineens een “echte” goeroe tegen het lijf te lopen is maximaal wanneer je door de wereld van internet en online marketing wandelt. De constante razendsnelle veranderingen op het gebied van internet, technologie en online marketing maken dat dit de perfecte habitat vormt voor de goeroe. Wie op zoek is naar schijnzekerheid kan ik een goeroe zeker aanbevelen!

Kenmerken van een ware goeroe

De goeroe is een mysterieus wezen met een enorme territoriumdrift; meer dan welke andere diersoort op deze planeet heeft de goeroe de onbedwingbare drang zijn territorium met niets en niemand te willen delen, uitgezonderd een paar flinke handen vol brave believers. Je moet ten slotte wel aanbeden worden als goeroe. De grootste natuurlijke vijanden van de goeroe zijn de criticus en de eeuwige student.

Foutje? Bedankt!

Onlangs schreef ik hier een blog over e-mailmarketing; netjes mijn reeds opgedane kennis op papier gezet en omdat delen leuk is een whitepaper in elkaar geknutseld. Paniek alom in mijn bescheiden trouwe-vrienden-fans-clubje dan ook toen daar ineens een zekere Jordie van Rijn (gelukkig geen goeroe, maar iemand met verstand van die zaken die deze kennis graag deelt) een reactie op plaatste, want er stond kritiek in!
HELP! Wat nu?! Simpel; ik ben geen goeroe, noch heb ik de ambities er ooit een te worden, dus zal ik best wel eens iets fout hebben! Tsjah, kan best zijn dat iets dat ik heb geleerd toch nét niet 100% de heilige waarheid is.

Wat nu?

Optie 1: ik negeer het! Als ik doe alsof het er niet is, dan is het er ook niet!
Optie 2: ik ga heel hard schreeuwen! Als ik harder schreeuw, heb ik gelijk!
Optie 3: misschien klopt er inderdaads iets niet? Ik vraag het even na!

Optie 1 en 2 zijn uitsluitend voorbehouden aan goeroe’s en dus eigenlijk geen optie.
Dus was het tijd om Jordie aan een kleine test te onderwerpen en aldus brutaalweg gevraagd om tekst en uitleg. Overigens is Jordie geslaagd voor de test. Als je open staat voor de mogelijkheid dat je misschien ook wel eens een fout maakt, dan maak je soms kennis met het fenomeen leren. Voorwaarde voor leren is dan natuurlijk wel een besef dat je over de menselijke eigenschap die fouten maken, heet beschikt.

Rules of engagement

Vind ik nu dan niet dat die Jordie een ontzettende $@%*# is? Nope. Ik drink geen bier, maar anders hadden we tijdens de blogger-borrel* gezellig samen een biertje gedronken. Kritiek komt voor in 2 vormen: opbouwend en afbrekend. Die laatste vorm is snel te herkennen aan een totaal gebrek aan zaken als respect en het aandragen van een oplossing of tips. Deze vorm van kritiek kun je overigens maar het beste als een compliment beschouwen, verder geen actie vereist.

Wie slim is herkent ook de eerste vorm van kritiek: leermoment, te herkennen aan nuttige feedback, bereidheid om te helpen etc. Schuif je goeroe-attitude dus opzij wanneer je zelf een Jordie tegenkomt: maak gebruik van de gelegenheid om te leren van de kennis van een ander!
De regels van het spelletje dat internet heet zijn tenslotte simpel: actie = reactie!
Waarschijnlijk de eigenschap van internet waar de echte goeroe nog het meest van walgt..

Reputatieschade & PR-disasters

Ben ik nu dan niet bang voor reputatieschade aan mijn personal brand? Blijf ik nu in bed liggen met de dekens over m’n hoofd? Nope again. Je weet nu eenmaal dat wanneer je iets op internet (en zeker een blog!) plaatst je een reactie kunt verwachten. Flawsome wil ik bij deze dan ook graag nomineren als woord van het jaar 2012. Juist het besef dat je niet perfect bent en de reacties van anderen maken dat je kunt groeien! Het internet is daarom ook eigenlijk niks voor goeroes; zoveel mensen die ongewenst kunnen reageren op hun eigen manier, met hun eigen kennis en inzicht die je vervolgens de mond moet snoeren…

Goeroe vs student

Voor de goeroe is het internet een geweldig podium; zet in je bio op twitter simpelweg dat je een allround goeroe bent en binnen no-time heb je meer volgers dan de katholieke kerk verzameld. Voor de eeuwige student is het internet de ideale manier om kennis te verzamelen, kennis te delen en te leren van reacties. Wie zichzelf goeroe noemt, stopt onmiddellijk met leren, sluit deze optie volledig uit; een goeroe weet immers alles al! Wie wint er in deze strijd? Vertrouw je op de schijnveiligheid van de goeroe? Durf je openlijk te kiezen voor iemand die bereid is om te leren? Ik zeg: de goeroe is dood! Leve de student!

*Blogger-borrel: ter ere van de lancering van 42bis waren alle bloggers, redactie assistenten en eindredacteuren afgereisd naar de Winkel van Sinkel in Utrecht voor een gezellige borrel.


0 Shares:
14 comments
 1. Ha! Een lekker stukje opinie. Ben het helemaal met je eens. Ik ben niet snel geïrriteerd, maar als ik mij dan toch ergens aan mag irriteren dan is het de zelfbenoemde goeroe/expert wel. Doe mij maar de eeuwige student, heerlijk nieuwe dingen leren =)

 2. Leuk artikel Angelique! Inderdaad de goeroe is iemand die alles al weet, dan
  zeg ik ook lang leven de student! Want er is altijd wat om te leren..!

 3. Goeroes. Ik maak ze af. Gegarandeerd. Niks is erger dan een goeroe. Waarom? Omdat goeroes altijd goeroe zijn door de mensen die ze in de gelegenheid stellen goeroe te worden. En dat zijn altijd de mensen die zelf niet in staat zijn om na te denken en kritisch te zijn. Toevallig zat er een goeroe die door mij tot op de grond toe afgebroken is op de 42bis borrel. De lul durfde mij niet eens aan te kijken.

  En dan weet ik dat mijn sloopwerk geslaagd is.

  Zo gaf ik tot voor een paar maanden nog lezingen voor social media clubs. Dat is een vergaarbak voor goeroes en op goeroes verliefden. Ging ik lekker de hele zaal inhoudelijk staan af te zeiken en vertellen dat ze het allemaal verkeerd zien. En dat zien ze ook.  De laatste keer stonden ze mij voor de deur al op te wachten, met schuim op de bek. Mooi hoor.

  Maar dat is verleden tijd. Ben alleen nog voor geld te boeken. Gratis praatjes houden is voor goeroes. Die pak ik bovendien hier wel aan. 

 4. Hear hear, Angelique! Heb echt een hekel aan (zelfverklaarde) goeroes. Tenzij ze het schertsend bedoelen, maar dat is helaas niet vaak. Zag idd de tweet van @emailmonday toen hij zijn reactie plaatste op je vorige stuk en was benieuwd naar jouw reactie. En ben niet teleurgesteld: je gaf de enige juiste. Top! 

Comments are closed.

Dit artikel is 3.377 keer gelezen