BeReal: je hoort iedereen erover. Ondertussen is het al lang geen nieuwe app meer en hebben vele gebruikers al een jaar van hun leven vastgelegd in foto’s die dagelijks gedeeld wordt met hun vrienden.

Maar wat is BeReal nou eigenlijk? Hoe werkt het precies en is BeReal wel veilig om te gebruiken? Wij leggen het uit.

Wat is BeReal?

BeReal is een van oorsprong Franse app ontwikkeld door Alexis Barreyat en Kévin Perreau. De app kwam uit in 2020 en werd twee jaar later ontzettend populair, vooral onder Gen-Z’ers.

Tegenhanger van mainstream social media apps

Het idee achter BeReal zit hem eigenlijk al in de naam: je échte zelf laten zien. Ongefilterd, zonder poespas. De app is een tegenhanger van Instagram en de meeste andere socialmedia-apps die vooral gefocust zijn op het perfecte plaatje. Iedereen lijkt een geweldig leven te leiden en de prachtigste momenten mee te maken. Terwijl je zelf laveloos op de bank hangt te scrollen door je feed.

Controverse over mainstream social media

De meningen over de mainstream social media apps zijn daarom verdeeld en de impact van social media op het zelfbeeld van jongeren is groot. Zo toont onderzoek aan dat het gebruik van social media-apps zoals Facebook een negatieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. Vooral als je feed vol staat met berichten waar je vrienden supersociale dingen doen of ontzettend goede en gezonde keuzes maken. En dit negatieve zelfbeeld heeft vervolgens – blijkt uit dit onderzoek – weer invloed op hoe tevreden je bent met je eigen leven. Tijd voor wat anders dus!

Op BeReal ben je ongefilterd

Dat is bij BeReal wel even anders. Dagelijks posten jij en je vrienden een foto van wat je op dat moment aan het doen bent. Of je nou bij een geweldig concert staat, laveloos op de bank ligt te scrollen, en ja.. zelfs als je je in het kleinste kamertje van het huis bevindt. Je kan geen filters gebruiken en het moment om een foto te maken niet kiezen. Eerlijke content dus. Zo zie je je vrienden zoals ze écht zijn, en andersom ook. Je krijgt een eerlijk beeld van anderen en je zult zien dat je net zo vaak als anderen niet-interessante dingen aan het doen bent.

Hoe werkt BeReal?

Eén BeReal moment per dag

Je krijgt één keer per dag een BeReal-melding en maakt op dat moment een foto met zowel je front- als backcam. Je vrienden krijgen de melding op exact hetzelfde moment en posten ook een BeReal. Zodra je je BeReal hebt geplaatst zie je op je feed wat je vrienden aan het doen zijn. Onderkinnen, grote voorhoofden en doodsaaie spreadsheets zijn geen vreemd beeld.

Post binnen 2 minuten

Post je op tijd – dat betekent binnen 2 minuten na de BeReal-melding – dan kan je nog twee extra foto’s plaatsen op die dag op een moment naar keuze. Ben je te laat, dan kan je alsnog je eerste foto te laat plaatsen, maar kan je geen extra foto’s plaatsen. Deze feature die je beloont om extra momenten te kunnen delen is sinds april beschikbaar. Het motiveert gebruikers om op tijd te posten en vermindert de neiging om expres te laat te posten om op een ‘mooi’ moment pas een BeReal te nemen.

Zie wat je vrienden doen

Dagelijks stroomt je feed vol met BeReal momenten van je vrienden. Je kan reageren op momenten van anderen met een comment of RealMoji, oftewel een emoji die je zelf creëert met een selfie. Daarnaast kan je al je eigen BeReal’s terugzien en heb je een overzicht van alle momenten die je met deze app hebt vastgelegd.

Is BeReal veilig?

De vraag of BeReal gevaarlijk is, ligt eraan hoe je de app gebruikt en welke data je wilt delen met de app en andere gebruikers. Laten we daarom kijken naar de privacygevoeligheid van de app en hoe je BeReal veilig gebruikt naar jouw wensen.

Deze gegevens deel je standaard met BeReal

Standaard verstrek je data met BeReal om de app te kunnen gebruiken, zoals je accountgegevens, toegang tot je camera en reacties die je plaatst. Dit staat allemaal in het BeReal privacybeleid. Zonder deze gegevens te delen kan je de app niet gebruiken. Dit soort data is een standaard vereiste voor veel socialmediaplatformen en je ontkomt er niet aan als je social media wilt gebruiken.

Wil je je locatie delen?

Je kan kiezen om je locatie te delen, zo kunnen je vrienden zien waar je bent. Bijvoorbeeld of je thuis bent, of op vakantie aan de Costa del Sol. Je kiest zelf hoe specifiek je je locatie deelt, dus of je op een bepaald adres bent of in een bepaalde stad. Ook kan je helemaal geen locatie delen. Bedenk voor jezelf wat je hierin fijn vindt.

Let op je content

Natuurlijk deel je je BeReals met je vrienden. Dat is logisch. Denk er wel altijd bij na wat je wilt delen en houd in je achterhoofd dat er een screenshot gemaakt kan worden van je BeReal. Deel daarom geen gevoelige content van jezelf, je werk of persoonsgegevens. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk een datalek veroorzaken!

Ook kan je BeReals bekijken van vrienden van vrienden. Om deze te zien moet je wel zelf je profiel beschikbaar stellen voor jouw vrienden van vrienden. Daarmee krijgen heel wat mensen toegang tot het bekijken van jouw foto’s. Het is aan jezelf of je je hier prettig bij voelt of niet.

Start je ook met BeReal?

Zelf vind ik het heerlijk om te zien wat anderen allemaal voor interessants en totaal-niet-interessants aan het doen zijn en om op een laagdrempelige manier op de hoogte te blijven van hun leven. Maar er zijn ook zeker genoeg mensen die het maar helemaal niks vinden.

Ik ben benieuwd. Gebruik jij BeReal? Ga je het direct aanmaken? Of blijf je er het liefst zo ver mogelijk van verwijderd?

 

 

Meer lezen over nieuws, trends en ins en outs over social media? Kijk dan eens bij onze social media blogs.

 

0 Shares:

Wat is jouw mening?

Dit artikel is 1.267 keer gelezen