Naar welke podcasts luister jij allemaal? Krijg je net als ik niet genoeg van podcasts luisteren? vrienden vertellen mij regelmatig welke ik vooral niet mag missen. Hier een paar van mijn favorieten, maar ik hoor graag welke ik moet luisteren van jou.

Verslaving

Verdiep je in podcasts en je komt zoveel leuke, interessante en informatieve podcasts tegen, dat je verslaafd raakt. Maar wat maakt een podcast zo verslavend? En waarom zijn ze juist nu zo populair?

Tijdgeest en timing

De term podcast is voor het eerst gebruikt in 2004. In Nederland is de podcast in het begin alleen gebruikt door radionerds, maar de laatste paar jaar neemt het aantal exponentieel toe. Ook hoor ik steeds meer mensen om me heen bekennen dat ze veel naar podcasts luisteren.

Van de podcast van Laurens ten Dam (liveslowridefast) heb ik bijvoorbeeld geleerd dat wielrenners ontzettend fan zijn van podcasts. Ze luisteren ernaar als ze alleen aan het trainen zijn of tijdens de massages. Er zijn ook steeds meer wielrenners die hun eigen podcast hebben. Houd die van Laurens in de gaten, nu hij stopt met wielrennen zal hij er meer tijd voor hebben en hij zal vast tijdens de grote wielerrondes leuke gasten voor de microfoon weten te krijgen.

De snelle opkomst ligt volgens mij niet alleen aan de technologische ontwikkelingen, maar ook aan de tijdgeest. En nee, je kan me hier niet op vast pinnen, ik heb geen gedegen onderzoek achter de hand, maar ik heb gewoon een mening hierover.

Invoelen

Waarom zijn podcasts, of in ieder geval sommige podcasts zo verslavend? Ze spelen in op je gevoel. Bij je favoriete podcast heb je het gevoel dat er iemand tegen je praat met wie je een connectie hebt. Het is net als bij een luisterboek. Als je de stem van de voorlezer niets vindt, dan vind je het voorgelezen boek minder goed.

Bij een podcast werkt dat ook zo. De stem, de setting en de muziek spelen allemaal in op een gevoel. Ze creëren een sfeer waar jij je lekker bij voelt. Dat verklaart ook waarom niet iedereen dezelfde podcasts leuk vindt. Al speelt naast het gevoel hierbij ook het onderwerp mee. Want als je het onderwerp niet interessant vindt, dan je luister je waarschijnlijk ook niet naar die podcast.

In deze tijd van snelle veranderingen en een overvloed aan informatie, vinden mensen het belangrijk zich ergens thuis te voelen en misschien zelfs wel ergens bij te horen.

Ik heb hieronder een paar van mijn favorieten gezet en de nieuwe podcasts die ik nu aan het volgen ben. Wat is jouw favoriet?

Mijn favorieten

Contentmarketing

 • Contentspecialisten
  De podcast die specialisten in content aan het woord laat.
  Mooie interviews met contentspecialisten over de verschillende aspecten van ons vak.
 • The Brief
  Een Engelse titel voor een Nederlandse podcast. The Brief is een tweewekelijkse podcast over content, marketing en media. Elke aflevering schuift iemand uit het vak aan om zijn expertise te delen.
 • The Journey
  Social Media Examiner
  Een podcast met beeld, is het dan nog wel een podcast? De reis gaat over manier waarop CEO Michael Stelzner 62% meer klanten wil krijgen. Omdat hij alle ups-en-downs bespreekt is het geen verkooppraatje, maar een vermakelijke podcast waar je ook nog iets van op steekt.

True Crime

 • De brand in het landhuis
  Uitgeroepen tot de beste podcast van 2019. Een rijkee excentrieke man komt om bij een brand in zijn landhuis, waar is het geld en waar zijn de schilderijen gebleven? De spanningsopbouw zorgt ervoor dat je door wilt luisteren.
 • De Blankenberge tapes
  Is het zo makkelijk om je voor de gek te laten houden? Met ook weer een goede verhouding spanning en goed verhaal. “In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal,” aldus de website van de VPRO.
 • The Teacher’s Pet
  Deze Australische podcast heeft grote impact gehad op de hoofdpersonen. Een vermiste vrouw, is ze dood? Waar is haar lichaam? In Australië is de podcast op dit moment niet te volgen, hangende het proces rond Chris Dawson, die 37 jaar na de verdwijning van zijn vrouw is opgepakt mede door de nieuwe bevindingen uit de podcast.
 • S-Town
  S-town, oftewel shit town, is de bijnaam die de excentrieke John B. McLemore bedacht voor zijn woonplaats Woodstock, Alabama. Hij benadert een van de makers van radioprogramma This American Life (NPR) met een tip over een moord. Maar gaat het wel om moord? De vriendschap die ontstaat tussen John en radiomaker Brian Reed zuigt je het verhaal binnen.

Onderzoek

 • Bob
  Uitgeroepen tot de beste podcast van 2018.
  Trio Schik, Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, duikt in het verhaal van de 84-jarige Elisa, wiens geheugen langzaam lijkt te verdwijnen. Het is een zoektocht naar de vorming van haar herinneringen, die telkens weer lijken uit te komen bij een grote liefde uit haar jeugd: Bob. Dat iedereen lyrisch is over deze podcast is geheel terecht. Het is moeilijk om een vergelijkbaar goede podcast te vinden. Al zijn de andere podcasts van het Trio ook bijzonder, zoals El Tarangu.
 • Dr. Death en opvolger Bad Batch (waar ik nu midden in zit)
  De podcast Dr Death van de podcast-uitgeverij Wondery is een onderzoek door journaliste Laura Beel. Hoe kan een dokter die keer op keer verkeerde beslissingen neemt bij operaties en daarmee mensen fataal behandelt gewoon doorgaan? Laura Beel schreef eerder al kritische artikelen over de zorg in de Verenigde Staten. Op dit moment zit ik midden in de opvolger Bad Batch over de misstanden rond stamceltherapie. Een lucratieve business die daardoor ook verkeerde mensen aantrekt.

 

Sport

 • El Tarangu
  Van Trio Schik is dit een onderzoek naar een wielrenner die uit de dood lijkt opgestaan, maar dat kan toch niet waar zijn? Of wel? Laat je verwonderen door de ontdekkingen van Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist.
 • Liveslowlivefast
  De podcast van Laurens ten Dam waarin hij wielergasten (of -vrienden) ontvangt en over de sport en alles eromheen praat. Ik hoop dat hij nu hij gestopt is meer tijd in deze fijne podcast gaat stoppen.
 • Bureau Sport
  De mannen van Bureau Sport, Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen elke vrijdag de afgelopen sportweek door en kijken vast vooruit naar wat het weekend op sportgebied te brengen heeft.

Boeken

 • Taal voor de Leuk
  Paulien Cornelissen leest haar eigen boek voor in podcastvorm. Het leuke is dat ze tijdens het voorlezen nog nieuwe dingen toevoegt aan haar verwondering over taal en het gebruik ervan.
0 Shares:
1 comment
 1. Ik luister graag naar Yous en Yay – New Emotions van de VPRO. Een heerlijk relaxed en lekker lang gesprek van anderhalf uur. De enige vraag die ze altijd stellen is: wat doe je op een dag (hoe sta je op, wat ontbijt je) en van daaruit kan het alle kanten opgaan.

Comments are closed.

Dit artikel is 16.199 keer gelezen