Begin jaren 90 stond er eens een stripje in de krant. Twee ondernemers lezen tegenover elkaar de krant. Zegt de één “We’ve got to get on internet!”. Zegt de ander “Why?” Antwoord “Doesn’t say”.

Wat ik toen zo treffend vond was dat iedereen riep dat ze een website moesten, maar dat niemand echt precies wist wat dan de bedoeling van zo’n site moest zijn.

Apps de nieuwe verlosser

Zo gaat het nu een beetje met apps. Apps is een soort modewoord. Iedereen wil van alles een app hebben, van zijn winkel, van zijn kroeg, van alles wat iemand interessant lijkt. Als we een app hebben, dan horen we erbij, dat gevoel. Ik bedoel dan niet een spelletje, maar een functionele app van een bedrijf.

Het waarom staat hierbij op de een of andere manier nooit voorop. Meer het ‘iedereen heeft een app, dan willen wij ook een app’. Een van de redenen waarom apps minder populair lijken te zijn.

Emerce meldde in januari 2018 dat er in 2017 een vertraging van de groei van de appmarkt optrad. Was er in 2016 nog een groei van 11 procent, in 2017 daalde de groei naar 6%.

Hierom worden apps steeds minder belangrijk

Mijn 5 redenen waarom apps aan populariteit inboeten:

  1. Er zijn gewoon veel te veel apps

   Je kan maar zo veel apps op je smartphone installeren voordat het geheugen vol raakt en je telefoon trager wordt. Dus zullen gebruikers goed moeten nadenken welke app ze wel en welke ze niet installeren. Hoeveel apps staan er op je telefoon? Als je de apps die meegeleverd zijn bij de telefoon niet meetelt, dan denk ik niet dat veel mensen boven de 100 apps uitkomen. Je gaat niet de app van elke winkel om de hoek installeren, omdat dat gewoon niet handig en nuttig is. Hoeveel apps gebruik je eigenlijk zelf op je telefoon? Van alle apps die gebruikers installeren worden er 27 actief gebruikt (onderzoek van Statista uit 2016, ook toen al waren deze cijfers al jarenlang hetzelfde).

 

  1. Er zijn te veel onzinnige apps

   Er is een app voor elke behoefte, maar er is geen behoefte voor elke app. Een app moet gewin opleveren, gewin in ons dagelijks bestaan. Als een app niets toevoegt, niets makkelijker maakt, geen extra functionaliteit biedt, dan is er zeer waarschijnlijk geen interesse voor. Als jouw app geen oplossing voor iemands probleem biedt, dan zal niemand de app interessant vinden. Een app die alleen maar informatie geeft voegt niets toe.Persoonlijk schaar ik daar ok de app van Nu.nl onder, want de website brengt mij net zo veel als de app. Wellicht dat andere mensen daar anders over denken, omdat je wel pushberichten kan aanzetten, maar ik vind dat vooral storend.

 

  1. Kleinere apps worden opgeslokt

   Wat je steeds meer ziet gebeuren, is dat bedrijven niet meer een eigen app maken, maar zich aansluiten bij andere apps waar ze meer voordeel in zien. Denk bijvoorbeeld aan alle restaurants die zich aansluiten bij Thuisbezorgd.nl. Dat betekent dat er minder ‘eigen’ apps komen.

 

  1. Ook populaire apps zullen op een gegeven moment niet méér opleveren

   Als een app afhankelijk is van groei, veel bezoek en een grote groep gebruikers om geld op te leveren, dan zal de rek er op een gegeven moment uit zijn. Voor elke app moet een bedrijf marketing doen om de nodige downloads en gebruikers te krijgen, maar voor elke app is er maar een bepaalde doelgroep. Je kan niet groter groeien dan je doelgroep, en er zullen maar weinig apps 100% van hun doelgroep bereiken. Op een bepaald moment is het voor een bedrijf niet meer rendabel om meer geld in ontwikkeling of onderhoud van een app te stoppen. Als bedrijf kijk je altijd naar een betere en goedkopere oplossing voor je bedrijfsprocessen. Dus wanneer een app niets meer oplevert en alleen maar meer geld en mankracht kost, is de beslissing om ermee te stoppen snel genomen.

 

 1. Er is een alternatief

  Voor veel ‘apps’ is er een heel goed alternatief in de vorm van een zogenaamde progressieve web app (pwa). Een pwa is eigenlijk een website die zich gedraagt als een app. Doordat de laatste jaren de webbrowsers zijn uitgebreid kunnen zij inmiddels veel functionaliteiten van apps uitvoeren die zij daarvoor niet konden. Zo wordt het minder noodzakelijk om alles via een app te laten lopen.Voordelen van een pwa:

  • Direct beschikbaar: je hoeft niets te downloaden en te installeren
  • Makkelijker onderhoud: minder aanpassingen nodig en geen upload naar de stores
  • Technisch makkelijker, omdat je niet voor twee totaal verschillende platformen hoeft te ontwerpen
  • De content van je app is beter indexeerbaar dus vindbaar

Is er dan geen toekomst meer voor de app?

Uiteindelijk blijft er een klein deel van de apps over. De apps die echt toegevoegde waarde bieden, die we vaak nodig hebben en waar we vertrouwen in hebben. Soms komen er zelfs nog vernieuwende apps bij die het ineens wel lukt om een groot marktaandeel te veroveren, denk bijvoorbeeld aan Pokemon Go of Buienradar.

Wat gaat er verder in de toekomst gebeuren

Waar het precies heen gaat met de appindustrie weet natuurlijk niemand. Gaan de messenger apps het landschap overnemen, gaat de smartphone vervangen worden door kleinere ai-devices of komen er nog andere nieuwe ontwikkelingen die we nu nog niet eens in beeld hebben?

Lees dit over een jaar of vijf maar eens terug, misschien moet je dan wel ontzettend lachen om die dwaze inzichten en achterhaalde ideeën. Gelukkig heb ik geen glazen bol en kan ik nog vol verwondering en nieuwsgierigheid vooruit kijken naar wat de nieuwe tijd allemaal gaat brengen.

Hoe ga jij om met apps?

Hoe veel apps heb jij op je telefoon en hoe veel gebruik je hier regelmatig van? In de wereld van de apps zijn talloze voorbeelden van onzinnige apps, die alleen maar gebouwd zijn omdat iemand heeft geroepen “Wij moeten ook een app!”.

Er zijn vast talloze voorbeelden van onzinnige apps. Ik hoor graag wat jouw favoriete onzinnige app is. Trouwens, voorbeelden van nuttige apps zijn ook altijd welkom.

0 Shares:
4 comments
 1. had ik net het idee om een app te laten ontwikkelen…;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 19.115 keer gelezen