Complimenten. Je krijgt of geeft ze misschien wel eens. Iemand laten weten dat ze goed of leuk zijn, kan de onderlinge relatie verbeteren. Kunnen we daarom ineens Kudos uitdelen op LinkedIn?

Je kon al jaren zogenaamde Endorsements en Aanbevelingen (Recommendations) geven op LinkedIn. Maar mijn ervaring is dat wij in Nederland er niet zo heel erg goed in zijn om deze mogelijkheid ook echt te gebruiken. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Bovendien heeft LinkedIn in de nieuwe layout die features visueel zo uitgekleed dat ze een beetje wegvallen aan de onderkant van je profiel. Maar waarom willen ze nu dat jij en ik elkaar kinderachtige Kudos gaan geven?

Zakelijk Sociaal op afstand

LinkedIn is hèt zakelijke netwerk en zeker in Nederland onmisbaar voor iedere professional.  Wellicht zijn wij daarom ook het meest LinkedIn-minded land ter wereld. Zakelijk sociaal  contact houden is de manier om Top of Mind in je netwerk te blijven en te laten weten waarmee je bezig bent.  Hier en daar een like of een comment uitdelen helpt om ook op afstand sociale banden aan te halen. Dit is de basis van je eigen succes. En geef maar toe: ook jij wordt blij van een beetje erkenning en fleurt helemaal op als je een pluim van je online vriendjes krijgt.

Op zijn Grieks

Op veel platformen kan je al Kudos toekennen aan bijvoorbeeld een artikel of blogger. Het woord Kudos komt uit het Grieks waar het “dat waar van gehoord is” betekent. In 1800 kwam in Engeland het woord voor het eerst weer in de mode, maar pas in ons Internettijdperk zijn ze echt populair geworden.  Hoe meer Kudos, hoe beter het is. Of dat nu in een race-game is of op iets als Geen Stijl. Kudos kosten niets dus strooi er maar vrolijk mee rond…

Veer in je reet

Heb jij wel eens onder de knop <More…> gekeken bij het profiel van één van je LinkedIn contacten? Daar kan je de connectie verbreken,  iemand blokkeren, een PDF maken van dat profiel en een geschreven aanbeveling geven. Hartstikke handig allemaal. Maar voor LinkedIn blijkbaar niet genoeg. Want sinds kort kan je dus ook 3 keer per week Kudos weggeven. Een digitale veer in de reet van je connectie.

Keuzestress

Zodra je op de knop drukt mag je een keuze maken. Is je zakelijke vriendje een echte teamplayer? Of juist jouw inspirator? Maakt hij een impact? Of wil je alleen een bedankje sturen? Jij mag kiezen en je krijgt er een mooi standaard plaatje bij. Zet er je eigen persoonlijke boodschap bij en dan kan je hem delen. Heel subtiel als bericht rechtstreeks naar je vriendje. En als je helemaal gek wil doen dan kan je het zelfs openbaar maken door je Kudos als  post te delen op LinkedIn zodat iedereen kan meelezen. Kudos sent.

Wat moet je ermee?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word een beetje lacherig van dit soort features. Als ik jou een compliment wil geven of je wil bedanken dan bel ik je gewoon. Misschien maken we zelfs wel een afspraak voor een kop koffie of een gezellige lunch. Gewoon 1-op-1 afspreken en de waardering uitspreken. Maar omdat nu openbaar met een standaard plaatje te doen… ik weet het niet. Zitten wij daar nu echt op te wachten, LinkedIn?


Geschreven door en