Flickr is een foto-en video opslag hosting/website die bestaat sinds 2004. In mijn blog over ‘De tien beste online foto-opslag websites‘, ben ik enthousiast over Flickr. Maar afgelopen week kondigde Flickr, overgenomen in april 2018 door SmugMug, veranderingen aan.

Een ‘Flickr’-streek of slimme politiek?

Hoe breng je een vervelende beslissing over bijvoorbeeld een prijsstijging? Vaak gaat het zo: een bedrijf wordt overgenomen en belooft de klant plechtig geen prijsstijgingen of grote veranderingen. Maar dan volgt er een (metaforische) week.

  • Op maandag belooft het bedrijf dus plechtig aan de bestaande klanten dat er geen prijsstijgingen zullen volgen.
  • Op dinsdag wordt er een verandering aangekondigd: de prijzen van de producten gaan toch omhoog.
  • Op woensdag is commotie onder de klanten.
  • Op donderdag wordt extra uitleg gegeven waarom de verandering nodig is.
  • Op vrijdag is er verwarring en twijfel bij de klant en haken enkele klanten af.
  • Op zaterdag is het protest weggeëbd en zijn er nieuwe toekomstige beloften aan de overgebleven klanten gemaakt.
  • Op zondag is er rust.
  • De volgende maandag is de prijsstijging een feit en lijkt het nooit anders geweest.

Zo gaat dat dus. En zo gaat dat dus ook bij Flickr. De overname van SmugMug werd prachtig aangekondigd met dé grote belofte dat Flickr GRATIS zou blijven. (=’maandag’) SmugMug is nooit gratis geweest, dus de gebruikers zagen de bui al hangen maar werden gelukkig gerustgesteld. Flickr was altijd al gratis geweest en vele duizenden mensen, wereldwijd, maakten al jaren gebruik van Flickr door ongelimiteerd foto’s op te slaan en te delen met derden. Maar nog geen half jaar later (=’dinsdag’) worden er veranderingen aangekondigd.

Welke veranderingen gaat Flickr doorvoeren?

Vanaf februari 2019 zullen de gebruikers moeten betalen voor een foto-opslag boven de duizend foto’s. De grote verandering wordt genoemd: ‘Updates van Flickr’s Pro en gratis accounts.’

Een Flickr Pro account kost nu $49.99 per jaar en biedt gratis ongelimiteerde opslag, advertentie-vrij te zijn en de Pro accounts kunnen gebruik maken van de community. Bovendien is er ook nog eens een service van wereld-klasse door een supportteam dat staat te trappelen om te helpen bij problemen. Dat lijkt mij wel gebruikelijk voor een lidmaatschap van 50 euro per jaar, maar dat terzijde.

Gratis accounts, maar met beperkingen

De gratis accounts blijven gratis maar je zal niet meer dan 1000 foto’s mogen uploaden. Dit lijkt erg veel, maar voor een beetje fotograaf is dit peanuts.

In piepkleine letters staat onderaan de pagina, waar de veranderingen worden aangekondigd, dat de gratis accounts de tijd krijgen hun foto’s te downloaden tot dinsdag 8 januari 2019. Hierna zullen de gratis accounts niet meer de foto’s kunnen downloaden. Na 5 februari 2019 worden foto’s van de gratis accounts actief verwijderd vanaf de oudste foto’s terug geteld tot aan nummer duizend.

De extra uitleg (= ‘donderdag) is duidelijk. Maar ik ga nog even door met protest want voor mij is het nu nog steeds (= ‘woensdag’).

Hoe zit het bijvoorbeeld met de Common Creatives foto’s?

Het imago van Flickr is altijd geweest dat Flickr foto’s copyright-vrij zijn. Dit klopt echter niet. Iedere gebruiker kan aangeven welke rechten zijn of haar foto’s hebben op het moment dat diegene foto’s upload. Je kan ze strikt voor jezelf houden maar ook uploaden met rechtenvrij gebruik (Common Creative licenses). De licenses zorgen ervoor dat duidelijk per foto kan worden aangegeven hoe deze gebruikt mogen worden.

Verwarring en zorgen  over de duizenden foto’s onder het label van Common Creatives (‘The Commons‘) die voor iedereen zijn om vrij te gebruiken. Worden deze vernietigd als het er meer dan duizend zijn? Daar gaat onze internet wereld-bibliotheek!

Flickr’s toekomst

De veranderingen zijn een feit (= ‘de volgende maandag’) en een gratis-Flickr account zal nooit meer zijn zoals het was. Langzaam zal misschien de foto-opslag gigant worden opgeslokt door de dure Duitse SmugMug die niet vies is van veel hoge(re) prijzen.

Maar op 7 november 2018 belooft Flickr echter wel heel plechtig:

“We are very proud of the The Flickr Commons photos uploaded by galleries, libraries, archives, museums, and governmental institutions. These photos won’t be deleted as a result of any of our announced changes. Photos that were Creative Commons licensed before our announcement are also safe.”.

Laten we hopen dat deze belofte (wel) bestand houdt. Indien je afhaakt als klant (=’vrijdag) dan zijn er  andere foto-opslag websites te vinden die gratis zijn en geen limiet stellen aan het aantal foto’s dat je wil opslaan en bewaren. Canon Irista, I-Cloud, P-Cloud, Google Photo’s… Wie weet er nog meer?

 

0 Shares:
Dit artikel is 18.416 keer gelezen