Een beeld zegt meer dan duizend woorden en we communiceren tegenwoordig wat af door middel van foto’s. De meeste mensen hebben er dan ook vaak honderden of zelfs duizenden.

Maar waar bewaar je jouw dierbare foto’s of jouw werk-materiaal? Ik bespreek in deze blog de beste tien foto-opslag websites.

Zo veel foto’s…

Ik heb waarschijnlijk net als jullie, honderden (digitale) foto’s die voor mij persoonlijk en beroepsmatig belangrijk zijn om te bewaren. Helaas ben ik wel eens een hoop foto’s kwijtgeraakt door een computer crash of een vastgelopen update. In zo’n geval was ik blij dat er toch nog ergens foto’s online stonden. Waar je online het prettigst foto’s kan opslaan is uiteraard heel persoonlijk, maar hangt ook af van de voorwaarden en de mogelijkheden van de betreffende websites.

Foto-opslag was vroeger: een schoenendoos!

Toen hadden we keurige fotoalbums of schoenendozen vol foto’s. Een foto van iedere verjaardag, vakantie of familiedag en soms nog een paar foto’s van de schoolfotograaf die bewaard zijn gebleven als je er toevallig leuk op stond. En natuurlijk de klassenfoto’s waar je nauwelijks op te zien bent. Een apart fotoalbum van de trouwdag en ineens kwamen er de kinderen en digitale camera’s…
De negatieven en filmrolletjes verdwenen, digitale foto’s namen in mega-veelvoud toe. In het begin had je nog redelijk overzicht en probeerde je fotoalbums van het gezin bij te houden door een selectie van de honderden digitale foto’s te printen en in te plakken. Maar al gauw verloor je het overzicht en bleven de meeste foto’s digitaal ergens op een mobiel of pc staan. Er is veel veranderd in een paar decennia en degene die nog overzicht heeft mag zich melden voor een compliment.

Offline opslag

Stel, je hebt heel veel foto’s die je nog niet hebt geselecteerd en daarom nog even allemaal wil bewaren, waar laat je deze dan? Of foto’s die je liever privé houdt. Je kan ze online opslaan maar misschien voelt dit niet goed. Opslag op een stand-alone pc die altijd offline is, lijkt dan een veilige optie. Maar op een avond komt er een inbreker langs en neemt je mooie laptop mee. Shit, daar gaan je foto’s. Of je huis brandt af; ook een onomkeerbare situatie.
Een stand-alone, of een externe harde schijf in een sok onder je bed, is dus niet altijd de veiligste optie. De externe HDD in een kluisje van de bank leggen of in de achtertuin begraven dan? Maar de bank kan overvallen worden en de hond graaft je kluisje weer op… etc. zucht…

Online overzicht

Dan toch maar foto’s online opslaan. Niet eens zo’n gek idee, vooral als je pc regelmatig vastloopt of een nieuwe update je complete geheugen wist. Maar waar kan je veilig foto’s opslaan zonder dat deze per ongeluk viraal gaan? Hieronder de tien beste websites met hun voor- en nadelen.

1. Flickr

 • Algemeen: Flickr is onlangs opgekocht door SmugMug. Flickr bestaat al jaren en is een onderdeel van Yahoo. Je hebt dus wel een Yahoo mailaccount nodig om een Flickr account te maken.
 • Kosten: Het nieuwe samenwerkingsverband belooft dat Flickr gratis blijft en er niets zal veranderen. Laten we het hopen. Flickr biedt namelijk veel ruimte (1 TB) voor gratis accounts. Als je een betaalde account afneemt (vanaf 50 euro per jaar) krijg je nog meer ruimte, mogelijkheden en minder reclame.
 • Pluspunten: Qua layout een beetje oubollig, maar het went snel. De organisatie-batch is een uitstekend middel om honderden foto’s tegelijkertijd te voorzien van titels, tags, omschrijvingen, de copyrights te veranderen en nog veel meer.
 • Minpunten: Op een een of andere manier denkt men dat Flickr foto’s copyright free zijn. Dit is echter niet waar. De rechten op foto’s blijven van de fotograaf/eigenaar. Je kan zelf makkelijk de rechten bepalen of bijvoorbeeld de foto’s scharen onder de noemer: Creative Commons licenses.
 • Extra tip: Let op, als je een foto wil verwijderen, kun je deze beter op totale privacy zetten dan deleten. Als je een foto verwijdert, verschijnt ‘ie prompt op Flickr’s Hivemind als je in Google op naam zoekt. Lastig en een dagtaak om dat daar dan weer vanaf te krijgen.

2. Smugmug

 • Algemeen: Smugmug bestaat zelf al 15 jaar, blijft ongewijzigd als website voortbestaan en is tevens een community (net als Flickr). Smugmug is in tegenstelling tot Flickr, erg modern qua layout en biedt veel vertier en vermaak.
 • Kosten: Geen gratis accounts. Vanaf 5 euro per maand tot 30 euro per maand.
 • Pluspunten: Mooie layouts, meerdere templates voor jouw pagina’s, je kan foto’s laten printen en zonder limiet foto’s opslaan.
 • Minpunten: De kosten uiteraard én grote kans dat je met SmugMug opstaat en naar bed gaat.

3. Google Photos

 • Algemeen: Google Photos is van… Google! Je hebt dus een Google account nodig om er gebruik van te maken. En ineens is alles met elkaar verbonden. Google, Google Plus, Google Photos, Google Maps, Google News en Google Drive. Nu nog een Google dekbedovertrek en een Google avontuurtje.
 • Minpunten: Dat laatste toch maar liever niet, want hoe zit het met de privacy en privé-instellingen? Je moet hier een studie van maken om het naar jouw wensen te kneden en vormen. Upload dus maar liever geen foto’s waar je later spijt van krijgt.
 • Kosten: Nada noppes, tenzij je meer dan 15 GB opslag wenst.
 • Pluspunten: Overzichtelijk en ook geschikt voor digitale dummies.

4. Dropbox

 • Algemeen: Dropbox Basic en Dropbox Business zijn beide ideaal om grote files of hoeveelheden foto’s op te slaan. Folders kun je bovendien delen met anderen waardoor je ze niet nog eens hoeft te verzenden. Email-adres toevoegen en klaar is Kees. Of Henk. Of Ingrid.
 • Kosten: Vanaf 2 GB gratis, bij grotere opslag vanaf 10 euro per maand tot 200 euro per jaar.
 • Pluspunten: Ideaal voor spijtoptanten of twijfelkonten want je kan een gedelete foto nog 30 dagen lang terugfluiten. Bij betaalde abonnementen is dit zelfs een jaar. Van horen zeggen: uitstekende klantenservice bij de Business accounts.
 • Minpunten: Weinig overzicht, alhoewel dit steeds beter wordt.
 • Extra tip: Een account maken en er jaren niet naar kijken, kan gevaarlijk zijn. Non-actieve accounts of emails die een jaar lang niet worden beantwoord kunnen leiden tot automatische verwijdering.

5. Canon Irista

 • Algemeen: De makkelijkste en meest overzichtelijke website voor foto-opslag die er is. Vind ik. En je hoeft niet eens een Canon Camera voor te hebben.
 • Kosten: Zomaar 15 GB voor gratis accounts. Dat is toch echt wel een cadeautje!
 • Pluspunten: Modern, makkelijk en overzichtelijk.
 • Minpunten: (Nog) vrij onbekend.

6. 500 px

 • Algemeen: 500 px is een prachtige community voor fotografen en fotoliefhebbers. Een geweldige inspiratiebron vanwege de prachtige foto’s op de eerste pagina’s van de website en de blogs. Fotografen delen tips, kennis en trends.
 • Kosten: Met een gratis account kom je niet zo ver. Je mag dan maar 7 foto’s per week plaatsen. Je zal echt moeten overgaan op de volgende levels, bij “Awesome” en “Pro” kun je ongelimiteerd foto’s uploaden en organiseren. Bij “Pro” praat je al gauw over een bedrag van 150 euro per jaar.
 • Pluspunten: Voor inspiratie en qua fotografie is 500 px het beste van het beste. De website is bovendien veilig en je kan er ook nog eens je foto’s te koop aanbieden.
 • Minpunten: De regels op deze community zijn erg streng. Eén overtreding en ze deleten zonder pardon je account. Weg foto’s. Dit overkwam mij. De regels niet goed gelezen want je MOET de fotograaf van de foto’s zijn om deze te mogen uploaden. Begrijpelijk, achteraf, maar als algemene foto-opslag werkt deze website dus niet. Eén foto er tussen van je buurman, die toevallig de fotograaf is, of een ongedefinieerde foto en je bent gedisht. Voor eeuwig en altijd.

7. Photobucket

 • Algemeen: Photobucket ondergaat momenteel veel veranderingen. Op Photobucket kan je foto’s opslaan, bewerken of delen met enkelen of met een groot publiek. Photobucket is alles in één. En je kan ook jouw foto’s rechtstreeks laten uitprinten op fotopapier of op bijvoorbeeld een koffiemok.
 • Kosten: Geen gratis account mogelijk: vanaf 4 euro per maand tot en met 125 euro per jaar.
 • Pluspunten: Foto’s kun je publiekelijk delen of voor jezelf houden. De directe photohosting links zijn erg makkelijk voor het geval je de foto wil delen op andere websites/platforms/social media.
 • Minpunten: Veel reclame. Heel veel reclame. En zit je er echt op te wachten om andermans vakantiekiekjes te zien?

8. Sync

 • Algemeen: Website voor kleine- en grootverbruikers.
 • Kosten: Vanaf gratis (Personal) tot 5 GB tot wel 15 euro per maand (Business Pro Advanced) voor minimaal 2 users en 10TB per user.
 • Pluspunten: Ideaal voor gebruikers die klein beginnen maar grote plannen hebben. Bovendien wordt 100% privacy en veiligheid beloofd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je foto’s aan de wandel gaan over het web.
 • Minpunten: Geen.

9. I-Cloud

 • Algemeen: Verbonden aan Apple en biedt 5 GB gratis opslag.
 • Kosten: Bij meer dan 5 GB aan foto’s kun je gebruik maken van Icloud Drive of I-fotobibliotheek. Vanaf een euro per maand tot 10 euro per maand.
 • Pluspunten: Makkelijk, overzichtelijk, handig en ideaal voor Iphone, Ipad en Mac-liefhebbers.
 • Minpunten: Lastig voor andere besturingssystemen. Enne… veilig? Hier zijn de meningen over verdeeld.

10. pCloud

 • Algemeen: De concurrent van Dropbox. Makkelijke cloud voor foto-opslag. Je kan alles automatisch opslaan, vanaf mobiel, pc of tablet. Een folder delen met anderen is zo geregeld.
 • Kosten: Tot 20GB gratis, daarna vanaf 4 euro per maand voor 500GB. Of: voor 350 euro een lifetime account!
 • Pluspunten: Alles kan je opslaan! Maar dan ook echt alles en een leven lang.
 • Minpunten: Alles kan je opslaan! Maar dan ook echt alles en een leven lang… maar wil je dat wel?

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om foto’s online op te slaan. Graag hoor ik jouw ervaringen met deze websites. Of misschien ken jij er nog een paar die prima werken?

0 Shares:
Dit artikel is 22.095 keer gelezen