Als ondernemer wil je zoveel mogelijk winst te maken. Dit kan door kosten te verminderen. Soms blijkt echter dat je beter niet kunt besparen, maar juist vooruit moet denken. Ik geef je 4 handige tips.

1. Neem op tijd je eerste personeel aan

Je krijgt het drukker en drukker als zzp’er, en wachtend op een wonder waardoor je het wél allemaal zelf aankunt, twijfel je of je de knoop moet doorhakken: ga je wel of geen personeel aannemen? Moet je wel of niet op zoek gaan naar geschikte freelancers voor je bedrijf? Laat ik bij deze de knoop voor jou doorhakken: ga als-je-blieft op zoek naar geschikte medewerkers.

Waarom? Omdat je beter nú op zoek kunt gaan naar leuk, fijn personeel, dan dat je dat gaat doen wanneer jouw tijd te kostbaar wordt. Je wilt liever niet bezig zijn met het opleiden of inwerken van personeel terwijl je normaal gesproken €100,- per uur rekent, lijkt me. Je moet dan juist al lang medewerkers in dienst hebben die weer nieuw personeel voor je kunnen opleiden.

Ben je zo’n iemand die nog steeds twijfelt? Dan heb ik een tip voor je. Ik las laatst een interessant artikel over iemand aannemen: dat artikel legt ontzéttend gedetailleerd uit of je wel of niet iemand moet aannemen.

2. Houd alvast rekening met toekomstige privébesparingen

Schaf je een auto van de zaak aan, dan ga je ‘m vast en zeker ook privé gebruiken. Maar even over die bijtelling, hè.. dat is niet niks! Ben je van plan om per jaar meer dan 500 kilometer privé te rijden, dan betaal je 22% bijtelling over de cataloguswaarde. En dat zijn wel kosten die je wil verminderen, lijkt me.

Wat dit dus te maken heeft met vooruitdenken en besparen? Nou, de belastingdienst heeft weer eens iets leuks bedacht. Jup. Wat een feest. Wil je namelijk een elektrische auto kopen met maar 4% bijtelling – omdat dat gewoon ontzettend veel scheelt – dan moet je snel zijn: je leest nu nog overal dat de bijtelling in 2020 inderdaad zo laag blijft, maar dat ‘ie stijgt in 2021.

3. Kies een goede boekhouder

Als je een boekhouder uitkiest, kun je maar beter meteen vooruitdenken. Kan jouw boekhouder meegroeien met je bedrijf? En is hij bereid om ervoor te zorgen dat je minder belasting betaalt? Ook nu geldt weer: vooruitdenken is besparen. Kies je namelijk simpelweg voor een goedkope boekhouder, dan kan het je uiteindelijk meer kosten. Ik zeg niet dát het zo is, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je zit vast niet te wachten op iemand die wel netjes jouw belastingaangifte doet, maar je niet vertelt dat je honderden euro’s minder had kunnen betalen.

4. Denk vooruit over maandelijkse kosten

Hetzelfde geldt voor andere maandelijkse kosten dan de abonnementen waar ik het al over had. Koop jij bijvoorbeeld altijd je producten bij hetzelfde bedrijf? Probeer dan te onderhandelen en kijk of je de kosten kan terugbrengen. Eén mailtje of telefoontje kan er dan voor zorgen dat jij maandelijks bespaart.

Zo! Dat waren ze: 4 tips om (wel of niet) te besparen op je kosten als ondernemer. Zie je hoe belangrijk het is om vooruit te denken? Anders kunnen besparingen je zomaar meer gaan kosten in de toekomst.

Waar ikzelf vooral op bespaar zijn de maandelijkse abonnementen. Ik koop liever iets eenmalig dan dat ik daar steeds opnieuw voor betaal – tenzij je er juist door bespaart. Ik kan zelfs zeggen dat ik überhaupt bijna geen kosten maak, dus bijna alle winst blijft over. En andere dingen die ik doe om meer winst te maken? Gewoon goed werk leveren (in mijn geval: teksten!) waardoor klanten ook in de toekomst gebruik willen maken van je diensten. Ook dat is vooruitdenken natuurlijk!

Waar bespaar jij op als ondernemer?

0 Shares:
2 comments
  1. Leuk artikel! Het mooiste aan vooruitdenken is dat je jouw product of dienst blijft innoveren. Op die manier blijf je de concurrentie voor.

    Gr Felix.

  2. Het mooiste van vooruitdenken blijft toch dat je op die manier de concurrentie voor kan blijven, want het zorgt ervoor dat je jouw product of dienst blijft verbeteren. Leuk artikel!

    Mvg,

    Felix

Comments are closed.

Dit artikel is 11.966 keer gelezen