Ben jij na het nieuwste dataschandaal zover dat je wilt stoppen met Facebook? Dan is het tijd om je los te rukken en je account te verwijderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Een Facebookprofiel verwijderen is niet eenvoudig

En dan heb ik het niet over het feit dat je eraan zal moeten wennen dat je, zodra je uitgebreid op het toilet zit of in de file staat, niet meer het kattenfilmpje van de overbuurvrouw van de achterneef van je schoonvader kunt bekijken. Je kunt letterlijk niet zomaar je Facebookaccount verwijderen.

Ten eerste is de verwijderknop heel goed verstopt. Geen nood, ik heb de pagina waar je je Facebookaccount kunt verwijderen gevonden. Maar als je dan op ‘Mijn account verwijderen’ hebt geklikt, ben je er nog niet.

Het spinnenweb dat aan je Facebookprofiel kleeft

Gedurende twee weken mag je je account helemaal niet gebruiken. Als je in die tijd inlogt, pagina’s via een andere website een Facebook-like of share geeft of vriendschapsverzoeken accepteert, wordt je account vrolijk geheractiveerd.

Log je bij Spotify of andere websites met je Facebookprofiel in? Ook dat wordt als een Facebookactiviteit gezien. Je moet dus eerst het spinnenweb dat aan je Facebookprofiel kleeft zorgvuldig loshalen voordat je je Facebookaccount kunt verwijderen.

Ga je dan ook stoppen met WhatsApp en Instagram?

Als je met Facebook wilt stoppen omdat je genoeg hebt van de argeloosheid waarop hier met je gegevens wordt omgegaan, moet je wel consequent zijn. WhatsApp en Instagram zijn namelijk ook bezit van Facebook, dus je kunt er vanuit gaan dat deze kanalen op dezelfde manier met je privacy om zullen gaan.

En als we dan toch bezig zijn: Google hecht ook niet veel waarde aan privacy. Ga je dus ook stoppen met Google, Gmail, Google Maps, Google Drive, Youtube (ook van Google) en Hangouts? Als je dat niet doet, heeft het stoppen met Facebook namelijk ook niet veel nut.

Niets is voor niets

We kunnen alles via socialmedia-kanalen het internet op slingeren en verwachten dat de bedrijven die hun geld met deze kanalen moeten verdienen zuinig zijn op datgene wat we online roepen. Je kunt ook een wildvreemde je portemonnee geven en als vanzelfsprekend verwachten dat hij of zij daar fatsoenlijk mee om gaat.

Al die leuke kanalen zoals Facebook worden gratis aangeboden. Gratis in die zin dat het geen geld kost. Voor het vrijblijvende gebruik ervan wordt wel om informatie over jouzelf gevraagd. Hoe oud je bent, je geslacht en wat je wel en niet leuk vindt.

Hoeveel informatie je geeft, bepaal je zelf. Ook bepaal je zelf in hoeverre je je laat beïnvloeden door al die gratis mogelijkheden om wat tijd te verdrijven en om jezelf te uiten.

Ja, Facebook had wat eerlijker mogen zijn over wat ze precies met alle gebruikersgegevens deden. Maar laten we de naïviteit van de gemiddelde gebruiker ook niet onder stoelen of banken steken. Niets is ooit voor niets.

Ga ik zelf stoppen met Facebook?

Zelf stop ik niet met Facebook. Ik accepteer het feit dat de informatie die ik over mijzelf op Facebook prijsgeef door hen gebruikt kan worden om Facebook (erg) winstgevend te maken.

Met het aangeven van mijn leeftijd, woonplaats en voorkeur voor een politieke partij en religie kan ik onbeperkt door een meterslange tijdlijn scrollen. Een eindeloze stroom filmpjes met struikelende panda’s, foto’s van vrienden, berichtjes van familie en interessante artikelen. Ik vind het geen slechte deal.

Ben jij het met me mee eens? Of juist niet? Laat het me in de comments weten!

0 Shares:
1 comment
  1. Ik heb lang zitten twijfelen en heb besloten facebook toch maar te houden. We leven in een online wereld en tuurlijk is dit jammer maar het gebeurd.

Comments are closed.

Dit artikel is 19.747 keer gelezen