Ook in februari hebben de social-media-platformen niet stil gezeten. In deze social update onder andere: nieuws over een Downvote-knop op Facebook, Instagram geeft officiële partners de mogelijkheid om berichten rechtstreeks te publiceren en mensen willen het oude Snapchat terug!

YouTube

YouTube Go

YouTube is bezig met een nieuwe app genaamd YouTube Go. De app is bedoeld om mensen in afgelegen gebieden de mogelijkheid te geven om video’s te bekijken. Het werkt als volgt; wanneer je netwerkbereik hebt kun je gratis video’s downloaden, je bent dan wel afhankelijk van de beschikbare ruimte op je SD-kaart of smartphone. Wanneer je ergens bent zonder netwerk dan kun je via de app alsnog de gedownloade video’s afspelen. De app wordt momenteel getest in 130 landen. De verwachting is dat de app niet in ontwikkelde regio’s zoals West-Europa en Noord-Amerika gelanceerd zal worden.

Al zijn er in Nederland ook gebieden waar je met de telefoon in de hand staat te wachten tot er een satelliet over komt 😉

Instagram

Berichten inplannen

Hier hebben we met z’n allen lang op gewacht, maar eindelijk is het er dan! De mogelijkheid om Instagram-berichten in te plannen. Het was al langer mogelijk om via diverse apps, zoals Hootsuite, een notificatie te krijgen dat je een bericht moest versturen.

Er is wel een maar. Instagram geeft deze optie enkel vrij voor tools, dus je kan niet via jouw Instagram-account inplannen. Dat betekent dat je de berichten moet inplannen via tools van officiële partners zoals Hootsuite, Sprout Social of Social Flow. In Nederland is Media Injection als Facebook Partner de eerste die met deze mogelijkheid aan de slag mag gaan. Ik heb het zelf reeds getest via mijn Hootsuite-account en het werkt perfect!

Type modus in stories

In de Stories (of verhalen) op Instagram is er de mogelijkheid om berichten met tekst toe te voegen aan jouw verhaal. Als je op het plusje bij jouw verhaal klikt zie je links onderin TYPE staan. Als je hierop klikt kun je kiezen uit verschillende achtergronden en schrijfstijlen.

WhatsApp

Business App

In de social update van januari heb ik aangegeven dat WhatsApp met een app voor bedrijven komt en dat deze voorlopig alleen beschikbaar is voor Android. WhatsApp Business is nu te downloaden, je vindt de app hier.

Digitaal betalen

WhatsApp is in India bezig met het testen van de mogelijkheid om één-op-één betaalverzoeken te versturen. Ze hebben voor India gekozen omdat WhatsApp er vele malen groter is dan Facebook. Ook is WhatsApp gebruiksvriendelijker bij een slechtere internetverbinding dan Facebook. WhatsApp heeft in India 200 miljoen dagelijkse gebruikers.

De nieuwe functie zit in de testfase, maar WhatsApp heeft nu al de medewerking gekregen van een aantal banken in India. Daarnaast mag WhatsApp gebruik maken van het UPI-systeem van de overheid. Of betalen via WhatsApp ook naar Amerika of Europe komt is nog onbekend.

Zodra er meer bekend is horen jullie dat als eerste.

Facebook

Downvote-button

Nee het is geen ‘dislike’-knop, maar een ‘downvote’-knop.

Facebook legde hier de nadruk op toen ze het bericht naar buiten brachten bezig te zijn met een nieuwe functionaliteit. Al jaren is er vraag vanuit gebruikers om een dislike-knop aan Facebook toe te voegen. Facebook komt echter met een downvote-knop. Deze knop zal alleen zichtbaar zijn bij reacties. Het doel van Facebook is dat gebruikers een negatieve of beledigende reactie kunnen rapporteren. Je kan dan zelfs kiezen uit een paar opties om aan te geven waarom je de reactie gerapporteerd hebt. Het zou een kwestie van tijd kunnen zijn totdat deze nieuwe knop uiteindelijk uitgerold wordt in berichten. Op dit moment wordt deze nieuwe functionaliteit getest in Amerika. Als het uitgerold wordt in Nederland laat ik je dat weten.

Onavo Protect

Facebook heeft Onavo Project in 2013 gekocht, in 2016 werd er voor de eerste keer mee getest. 2018 Gaat het jaar worden dat Onavo Protect zichtbaar in de Facebook-app geïntegreerd wordt. Onavo Protect is een app die draait op het VPN-principe.  Facebook geeft aan dat het jou en jouw gegevens beschermt tegen partijen die je gegevens willen stelen. In de Facebook-app zul je eerdaags in het menu een tabje ‘protect’ zien. Als je hierop klikt word je naar de Apple Store of Play Store gestuurd waar je de Onavo Protect-app kunt downloaden. Keerzijde van het verhaal is het feit dat wanneer je de Onavo Protect-app downloadt, deze app alles ziet wat je doet: welke websites je bezoekt, welke apps je gebruikt etc. Alles om jou te beschermen. Aangezien Facebook de eigenaar is weet je niet wat zij met deze informatie gaan doen.

Crisis

In de Facebook-app zit een tabblad genaamd ‘Crisisreactie’. In dit tabblad zie je welke crisissituaties er wereldwijd zijn en als je in de buurt bent kun je aangeven of je wel of niet in veiligheid bent. Facebook heeft er iets nieuws aan toegevoegd, ‘Community help’. Deze nieuwe functie moet mensen de mogelijkheid geven om hulp te vragen of te bieden tijdens een crisissituatie. Hulporganisaties kunnen via deze functie vragen om vrijwilligers. Anderen die graag willen helpen kunnen hier weer op reageren. Mensen kunnen dit delen op hun Facebook-profiel zodat zij hun netwerk kunnen inschakelen. Een mooie manier om Facebook in te zetten.

Snapchat

Oude Snapchat

Honderdduizenden mensen hebben online een petitie getekend omdat ze het nieuwe design van Snapchat verschrikkelijk vinden en het oude Snapchat-design terug willen. In het nieuwe design verschijnen verhalen in je tijdlijn tussen de snaps, en zijn de snaps van bedrijven en jouw vrienden in 2 gedeeltes gescheiden van elkaar. Mensen geven aan dat het te ingewikkeld is en dus niet gebruiksvriendelijk. Snapchat heeft er inmiddels op gereageerd en geeft aan dat ze niet wijken voor het commentaar. Het nieuwe design zal dus blijven.

Er is een maar. Slimmeriken hebben ontdekt dat je de oude versie van Snapchat kunt downloaden. Je moet eerst je huidige Snapchat-app verwijderen en het gedownloade bestand installeren. Nadat je ingelogd bent zul je zien dat je jouw oude Snapchat terug hebt. Feit is wel dat de app op den duur zal aangeven dat er een nieuwe update beschikbaar is. Let op: niet updaten als je het oude Snapchat wilt behouden. Risico hiervan is dat het oude Snapchat op den duur instabiel wordt en crasht.

Dat was de maandelijkse update van februari op 42bis. Als je vragen hebt laat dan een reactie achter. Tot de volgende social update!

0 Shares:
Dit artikel is 19.962 keer gelezen