Gemak dient de mens, vandaar een een korte opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van 360 graden opnames, bij onder andere Facebook, Apple, YouTube, Disney en Google.

Nog niet zo lang geleden schreef ik dat  360 graden opnames de nieuwe norm zouden worden voor het delen van ervaringen. De primeur van de eerste livestream ooit van een evenement in virtual reality hebben we inmiddels ook al gehad. Nu, niet veel later zijn ook de MTV Music Awards en een basketbalwedstrijd op deze wijze uitgezonden. Mensen thuis konden deze events meemaken alsof ze ter plaatse waren. Dat bleek het begin van een stortvloed aan ontwikkelingen. Hieronder een aantal van de meest opvallende ontwikkelingen van de afgelopen weken.

Ook Facebook is om

Eind september kwam Facebook met het bericht dat de browserversie ook 360 graden films ondersteunt. Dit ging gepaard met een speciale Star Wars film die op die wijze bekeken kon worden.

Speed across the Jakku desert from Star Wars: The Force Awakens with this immersive 360 experience created exclusively for Facebook.

Posted by Star Wars on Wednesday, September 23, 2015

Niet veel later kwam het bericht dat ook de mobiele app van Facebook dit type video kan afspelen. Als je de film in het volledige scherm afspeelt kan je om je heen kijken in de film door je mobiel te bewegen. De eerste 360 graden film die op die manier mobiel te bekijken was, was een film gemaakt voor ABC News over Noord Korea. Je krijgt gelijk een unieke mogelijkheid om eens te kijken hoe het er in dat land aan toe gaat.

We just started launching 360 video on mobile.360 video is a completely new experience because you can move the camera…

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, November 12, 2015

Uiteraard heeft het niet lang geduurd voordat de eerste 360 graden reclames ook gesignaleerd werden.

YouTube verder verbeterd

YouTube ondersteunde al 360 graden videos in zowel de app als online. De Android app is verder verbeterd.  Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij een aantal films, die nog niet in 360 graden gefilmd zijn, wel de indruk te wekken dat deze te bekijken zijn op een IMAX scherm. De suggestie wordt dan gewekt dat de film waarnaar je kijkt op een groot scherm wordt afgespeeld, in plaats van het scherm van de mobiel.

Een goed voorbeeld van een recente 360 graden film zoals die op YouTube beschikbaar is, is onderstaande film van de Hunger Games.

De eerste Google Jump video’s

De sprong van YouTube naar Google is natuurlijk maar klein. Voor de zomer kondigde Google al aan samen met GoPro te werken aan de Jump camera. De Jump camera is een setup met 16 GoPro camera’s om 360 graden opnames te kunnen maken. GoPro levert uiteraard de camera’s, de houder en andere benodigdheden. En Google zorgt voor de software die het stitchen van de beelden van de verschillende camera’s tot één 360 graden opname zou kunnen automatiseren.

Daarna is het redelijk stil gebleven, maar nu zijn de eerste films die met deze camera opgenomen zijn beschikbaar. Onderstaand de playlist van deze films:

Ook Apple doet mee

Voor het eerst heeft Apple iets van zich laten horen in het kader van virtual reality. Een speciale clip van U2 is door VRSE gemaakt ter promotie van Apple Music. De film geeft een echte 360 ervaring, waarbij ook fans op verschillende plekken in de wereld een rol spelen en er volop gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die 360 graden opnames bieden.

u2

Een week later kwam wederom via Apple Music Muse een – naar mijn mening – nog veel spectaculairdere clip bij hun nummer Revolt. Ook deze is gemaakt voor VRSE.

Muse – Apple Music

De clips zijn te bekijken via de app van VRSE. Deze app is beschikbaar voor iOS, Android en de Samsung Gear VR. De clips kunnen via de app ook zonder headset gekeken worden. Met headset is de ervaring meer intens en wordt het beeld 3D. Dit laatste omdat elk oog dan een eigen beeld ziet en de hersenen deze oog-specifieke beelden omvormen tot één 3D beeld.

Washington Post komt met eigen app/content

Niet alleen technologiebedrijven vinden de technologie interessant, ook kranten zien een mogelijkheid om andere inzichten te bieden. Zo komt de Washington Post met een eigen virtual reality app, met daarin onder andere een 360 film waarin mensen een balletdanseres van nabij mee kunnen maken. Deze film kan ook als virtual reality variant gekeken worden in een Google cardboard.

één miljoen cardboards

Daar waar de ene krant bezig is met content gaat de New York Times een stapje verder. Zij hebben hun eigen virtual reality app gelanceerd, waarin een aantal films te bekijken zijn. De belangrijkste daarvan is een film die een beeld geeft van het leven van 3 jonge vluchtelingen uit Soedan, Oekraïne en Syrië.

Om ervoor te zorgen dat mensen de film op de juiste manier konden zien heeft de New York Times ook meer dan één miljoen cardboards weggegeven aan alle abonnees van de krant! De onderstaande foto toont de NYT cardboard. Een cardboard is een kartonnen houder waar een smartphone in geplaatst kan worden. Door deze combinatie kan je toch virtual reality beleven.

Daarmee werd virtual reality ineens bereikbaar voor een enorme groep mensen. Voor het “mainstream” worden van virtual reality is dit een enorme stap. Gemiddeld keken mensen zo’n 14 minuten naar materiaal via de cardboard. Volgens mij een veelbelovende start van dit relatief nieuwe medium!

Recentelijk is een film over de herdenkingen van de aanslagen in Parijs toegevoegd aan de lijst met te kijken films.

De content is voor iedereen beschikbaar via de NYTVR app (iOS enAndroid). Heb je geen cardboard, dan is dat geen probleem. Ook in dit geval werkt de app zonder cardboard en kan je de film gewoon zien.

nyt VR

Nieuwe professionele camera – Lytro

Om 360 graden films te kunnen maken zijn specifieke camera’s nodig. Deze maand is er een nieuwe professionele camera aangekondigd, de Lytro.

Daar waar deze camera afwijkt van de bestaande camera’s is dat Lytro aangeeft op basis van light field technologie opnames te maken. Dit zou het mogelijk moeten maken om, terwijl je de film kijkt, toch scherp te stellen op een bepaald onderwerp. Tot nu toe kijk je naar een vast beeld. Ook in geval van 3D zie je alleen die objecten scherp waarbij dat vooraf is bepaald, zelf scherp stellen zal niet lukken.

Lytro geeft aan dat zij het mogelijk zullen maken om dus het beeld van de film aan te passen terwijl je er naar kijkt. Hoe dat precies werkt is mij ook nog niet duidelijk, maar daarover zal ongetwijfeld de komende tijd nog veel duidelijk worden. De camera wordt niet goedkoop, volgens geruchten gaat deze zo’n 250.000 dollar kosten of zal deze te huur zijn voor een paar duizend euro per dag.

lytro

Consumenten camera – LucidCam

Ook voor de consumentenmarkt zijn er ontwikkelingen. De nieuwste camera die aangekondigd is, is de LucidCam. Deze camera past in een broekzak en kan 180 graden opnames maken. De opnames zijn via een headset terug te kijken. Voor de consumenten loopt nu de funding van de LucidCam via indiegogo. De camera komt volgend jaar op de markt voor een prijs rond de 500 euro. Dan wordt de stap om eigen 180 graden (er komt ook een 360 graden variant) video’s te uploaden naar Facebook of YouTube ineens een heel stuk kleiner.
lucidcam

Op Broadway met Disney

Ook Disney zit zeker niet stil. Zo hebben ze 65 miljoen euro geïnvesteerd in het virtual reality bedrijf Jaunt. Dit bedrijf heeft de camera’s en techniek geleverd voor de film over Korea. Daarnaast heeft Disney zelf ook een 360 graden opname gelanceerd. En dan over iets wat goed bij hun past en wat nog niet eerder gedaan was. Dus is nu voor het eerst een Broadway musical te bekijken vanaf je eigen bank, en wel die van the Lion King.

Find your place in this “Circle of Life” virtual reality experience from @thelionkinghttps://t.co/EnIahbIpYZ pic.twitter.com/Qa7ph8M0BN — Disney (@Disney) November 19, 2015

Eerste consumenten headset!

En dan tot slot een andere mijlpaal. Virtual reality is niet langer alleen via cardboards te ervaren. Zeer recent is ook de eerste virtual reality headset gericht op consumenten gelanceerd! Dit betreft de door Oculus voor Samsung ontwikkelde Galaxy Gear VR. Deze headsets passen bij de Galaxy S6 (Edge) of Note 5 telefoons van Samsung.

Er bestaan eerdere versies van dit apparaat, alleen waren deze nog gericht op ontwikkelaars. Nu is er voor iedereen (met de juiste telefoon) een headset te bestellen voor 99 euro. Ook daarmee wordt virtual reality, en dus ook het beleven van 360 films, bereikbaar voor een nog grotere groep mensen.

Today is a historic moment for #VR. The new #GearVR is now available! Learn more: https://t.co/KhAWwWuAEd pic.twitter.com/KtZVrSCarc

— Oculus (@oculus) November 20, 2015

Tot zover dit overzicht van de recente ontwikkelingen op dit vlak. Erg divers zoals je hebt kunnen zien. Ik verwacht zeker dat door het support van Facebook ook bedrijven en particulieren meer interesse hebben om 360 graden films te gaan maken. En natuurlijk geldt, hoe meer content hoe beter voor de acceptatie ervan.

Hoe zien jullie dit? Wat vinden jullie van de 360 graden films op Facebook, voegt dit echt iets toe of zien jullie het meer als een gimmick?

0 Shares:
2 comments
  1. Ha Jeroen,

    Dank voor je stuk. Erg fijn om alles op een rijtje te hebben.

    Het is inderdaad nog de vraag of 360-gradenfilms écht iets toevoegen of een ‘gimmick’ blijken te zijn. Het is het proberen in ieder geval waard. In de journalistiek kan het bij bepaalde evenementen iets moois opleveren, dat gaan we nu nader onderzoeken.

    1. Jannes, dank voor je reactie. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van je onderzoek.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.654 keer gelezen